Psychologický pohled na druhou světovou válku

moralni-dilema-dejiny-druhe-svetove-valky
Knih o druhé světové válce na podkladě vojenské či politické historie je nespočet. Britský historik Michael Burleigh se rozhodl opustit věčně omílaný úhel pohledu a napsal studii, která obrovský válečný konflikt rozebírá z psychologického hlediska.

Autor knihy Morální dilema: Dějiny druhé světové války, kterou vydalo roku 2016 nakladatelství Academia, je Michael Burleigh. Michael Burleigh je britský historik, primárně se zaměřující na nacistické Německo. Burleigh vystudoval středověké a moderní dějiny na University College London. Je zakladatelem odborného historického časopisu Totalitarian Movements and Political Religions a je editorem v periodiku Totalitarismus und Demokratie a Ethnic and Racial Studies. Jeho knihy byly přeloženy do patnácti jazyků, včetně čínštiny, estonštiny, finštiny a hebrejštiny. U nás z jeho bohatého seznamu prací dosud kromě knihy Morální dilema vyšly tituly Rasistický stát, Pozemské mocnosti a Třetí říše: Nové dějiny.

Kniha anglického historika je již na první pohled monumentálním dílem, v knihovně vám díky ní přibude sedm set třicet stran textu. Že nejde o typický politický či vojenský pohled na dějiny druhé světové války, to prozradí čtenáři již název knihy. Morální dilema bylo vskutku něčím, co protínalo historii druhé světové války od počátku až do konce. Stačí si jen vzpomenout na mnohokrát pokládanou otázku, jestli bylo zavraždění mnoha tisíců nevinných civilistů pomocí atomových bomb shozených na dvě japonská města pochopitelné s ohledem na to, že pomohlo ukončit konflikt, který mohl přinést mnohonásobně více obětí, či nikoli.

Pro čtenáře, kteří někdy přemýšleli nad tím, čím a jak mohli být obyčejní lidé přinuceni páchat stěží uvěřitelná zvěrstva, nebo jak se vůdcové národů, vydávající rozkazy znamenající smrt tisíců lidí, mohli vyrovnat s následky svých činů, je Morální dilema tím, co v našich knihkupectvích dlouho chybělo. Burleigh důkladně rozebral a na skutečných lidských příbězích demonstroval to, jakým způsobem funguje lidská psychika při obrovské zátěži a jak je snadné těmi správnými způsoby deformovat morální cítění jedince i společnosti. Došel k závěru, že ti, kteří se dopouštěli nelidských zločinů, byli skálopevně přesvědčeni, že konají dobro. Ať už šlo o nacisty či komunisty, tito lidé věřili, že tím, čeho se dopouštěli, měli nakonec dosáhnout spravedlnosti pro svůj národ.

Titul Morální dilema je sice odbornou literaturou se vším všudy a je nutné k němu přistupovat s určitými znalostmi, ale to nezabránilo autorovi v tom, aby kromě hodnotných informací čtenáři nepředložil i poutavý a čtivý styl vyprávění, od kterého je těžké se odtrhnout. V tom mi kniha připomínala Černou zem od Timothyho Snydera (na tento titul si můžete na našich stránkách přečíst recenzi), která se mi rovněž i přes znepokojivé téma výborně četla. Je evidentní, že Burleigh se úkolu sepsat psychologický rozbor druhé světové války chopil se ctí a splnil jej na výbornou. Kniha tak bude nenahraditelným přínosem pro čtenáře, kteří chtějí získat skutečně komplexní představu o tomto válečném konfliktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMorální dilema: Dějiny druhé světové války

Burleigh, Michael

Academia, 2016

Napsat komentář