Za sportem (nejen) do Ria

olympiada
Rio de Janeiro. Aktuálně nikoliv město karnevalu, ale Letních olympijských her 2016. Vrcholová událost sportovního odvětví a sen každého sportovce, že se nejenom zúčastní, ale třeba že stane na stupních vítězů. Dnešní, sportovně orientované tipy, zahrnují dvě autobiografie olympijských vítězů, olympijskou módu a i míčový sport, jenž je součástí LOH.

Nakladatelství Mladá fronta má v České republice dlouhou tradici. Bylo založeno v roce 1945 a určitě patří mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy u nás. Vydavatelství Mladá fronta svoje produkty cíleně zaměřuje na široké  spektrum čtenářů nejrůznějšího věku. Vydává časopisy pro nejmenší  čtenáře, silné lifestylové magazíny a stejný důraz klade na odborné  tituly, které profesionálně mapují oblast ekonomiky, marketingu,  obchodu, gastronomie, zdravotnictví, stavebnictví a architektury.

—————————————————-

Pozor! Už i sportovní oblečení může být stylové a módní! Při olympiádě se sportovec neprezentuje jenom sportovním výkonem. Důležitou součástí je i vhodný oděv, nejlépe nejenom pohodlný, ale i osobitý a odpovídající požadavkům etikety. Následující titul poskytuje přehled vývoje sportovní kolekce pro olympijské hry, který čtenáře jistě zaujme i bohatými doprovodnými ilustracemi.

Moda pod olympijskymi kruhyMóda a sport jsou spolu historicky provázány, prvotní potřeba vhodného oděvu pro sportovní aktivity se neobešla bez přizpůsobení se dobovým módním trendům. Stále větší obliba sportu přinesla sportovcům také nutnost účastnit se společenských akcí pořádaných na počest různých utkání a závodů a zde bylo potřeba sáhnout pro oděv vyhovující požadavkům společenské etikety. Olympijské hry se od setkání několika stovek nadšenců rozrostly v masový podnik, kde je třeba reprezentovat, účastnit se mnoha společenských událostí, které se v průběhu her konají. Při mnohých příležitostech dnes již slavnostní oblečení připomíná spíše to sportovní, kolekce jsou navrhovány tak, aby byly pro sportovce příjemné a zároveň v nich bylo možné absolvovat i některé slavnostní akce. Ale jak to bylo v průběhu doby? S podobou nástupového oděvu pro olympijské hry v běhu uplynulých let vás seznámí tato kniha, plná unikátních fotografií a neznámých faktů. Hlavní důraz autorky kladou na oblečení československých a českých sportovců, nechybějí ale ani zajímavé zahraniční kolekce.

Ukázka z knihy

XXXI. OLYMPIJSKÉ HRY Rio de Janeiro
Nástupový oděv pro hry v Riu pochází opět z dílny módního salónu E.daniely. Hlavním motivem těchto her se stala běžící postava, jejíž kresbičku připojoval Emil Zátopek ke svému podpisu a která se objevuje i v celé kolekci.
Počáteční návrhy Daniely Flejšarové a Evy Janouškové se inpirovaly karnevalovými barvami. „Karneval je asi první asociace, která se nám vybaví, když se řekne Barzílie.“ (str. 139)

 Móda pod olympijskými kruhy

Nástupové oblečení od Athén až po Rio
Autorka: Šárka Rámišová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 210×281 mm
ISBN: 978-80-204-4115-7
Doporučená cena: 349 Kč

Přečtěte si více o knize  Móda pod olympijskými kruhy.

————————————————

Triatlon. Sportovní disciplína skládající se ze tří částí, a to plavání, jízdy na kole a běhu. Donedávna tomuto sportu dominovala v ženské kategorie Natascha Badmannová, která za své výkony získala řadu ocenění. Sledujte přerod z „obyčejné“ ženy potýkající se s problémy v podobě např. zneužívání v dětství či obezity ve sportovní hvězdu, jejíž vůle překonala mnohé včetně těžkého úrazu…

Kralovna triatlonu

Než se na triatlonové scéně objevila Chrissie Wellingtonová, vládla tomuto odvětví jiná žena – Natascha Badmannová, skutečná první dáma ironmanu. Její cesta k úspěchu byla mimořádně složitá – v dětství ji zneužíval nevlastní otec, v šestnácti otěhotněla, později pracovala jako sekretářka a trpěla extrémní nadváhou. Radikální obrat nastal v roce 1989, kdy potkala někdejší národního triatlonového trenéra a posléze i svého partnera. Toni Hasler v ní objevil talent pro vytrvalostní sport a během několika let ji dovedl na samý vrchol sportovní kariéry: šestkrát vyhrála ikonický závod na Havaji, stala se několikanásobnou sportovkyní roku… Jenže pak přišel brutální pád a proroctví, že už nikdy v životě nebude závodit. Vůle ale byla silnější… Kniha plná pohledů do zákoutí jedné z nejúžasnějších sportovních disciplín a do duše zlomené ženy.

Ukázka z knihy

Když jsem otevřela oči, cítila jsem, že na mě něco leží. Špička cyklistické helmy mě tlačila do zad. Pomalu jsem přicházela k sobě. Co to na mě leželo? Moje kolo? Před očima se mi vynořovaly obrazy. Novinářské auto. Novinářská motorka. Plastový oranžový kužel. Snažila jsem se odsunout kolo, ale nepodařilo se mi to. Byl to jen sen? Nechápala jsem, proč jsem se nemohla zvednout. A ještě méně, proč bylo kolo najednou tak těžké. Copak jsem spadla? (str. 13)

Královna triatlonu

9 hodin ke slávě
Autorka: Natascha Badmannová
Přeložil: Tomáš Dimter

Počet stran: 170
Vazba: vázaná
Formát: 162×243 mm
ISBN: 978-80-204-3863-8
Doporučená cena: 279 Kč

 

Přečtěte si více o knize Královna triatlonu.

————————————————

A zůstaneme u dalšího úspěšného sportovce, který se dokázal vyšplhat na vrchol a za svůj výkon získal zlatou medaili na Letních olympijských hrách v Berlíně v roce 1936, kde reprezentoval Československou republiku v disciplíně gymnastika – kruhy. Jeho cestu od dětství až po úspěchy ve sportovních soutěžích, vlivy, jež ho formovaly, a zranění představuje následující knižní tip.

Alois HudecPři oslavách 150 let existence České obce sokolské sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastice Věra Čáslavská prohlásila: „Pro mě je naším největším sportovcem historie gymnasta Alois Hudec. To, jak vyhrál na kruzích v roce 1936 na olympiádě v Berlíně, nic nepředčí.“ Co všechno Aloise Hudce ovlivnilo, přibližuje v roce 80. výročí jeho největšího triumfu knížka Dagmar Stryjové, která životní příběh předposledního z devíti dětí rodiny tkalce z malého městysu Račice nedaleko Vyškova na Moravě sepsala. Lze se v ní dočíst třeba o velkém vlivu nejstaršího bratra Antonína, o jeho přísnosti, která formovala sebekázeň a disciplínu o šestnáct let mladšího Lojzy. Jsou v ní popsána nemalá zranění, jejichž následky s vypětím veškeré vůle překonával Alois Hudec před ziskem titulu mistra světa ve víceboji 1931 a při světovém šampionátu v Budapešti o tři roky později. Můžete třeba také s překvapením zjistit, že za svůj titul mistra světa ve víceboji v Paříži zlatou medaili nikdy nedostal.

Ukázka z knihy

Chlapec byl předposledním z devíti dětí, z nichž dvě v útlém věku zemřely. Veselé a bezstarostné dětství, plné nejrůznějších klukovských darebačin a rošťáren, prožívali chlapci v rodných Radčicích, které se od roku 1466 pyšnily označením městečko, což naznačovalo, že jsou něčím víc než pouhopouhou vesnicí. Městys se rozkládal uprostřed hlubokých a na zvěř bohatých lesů. Snad proto se dostal do jeho znaku jelen. (str. 13)

Alois Hudec – mistr kruhů

Životní příběh olympijského vítěze v gymnastice v Berlíně roku 1936
Autorka: Dagmar Stryjová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-204-4070-9
Doporučená cena: 249 Kč

Přečtěte si více o knize Alois Hudec – mistr kruhů.

————————————————

V závěru se představí jeden z míčovách sportů, kterému není věnováno tolik pozornosti. Kdo tipoval volejbal, nemýlil se. Z mnoha úhlů pohledu zachycuje jeho vývoj, a to především v bývalém Českolovensku s přesahem do současnosti, poslední sportovní knižní tip. Kniha je určena nejenom studentům sportovních fakult pro jejich výzkum, ale i laické veřejnosti, která tento sport praktikuje ať už pasivně nebo aktivně.

Snahou Zlaté knihy volejbalu je zachytit nejdůležitější události od prvních krůčků tohoto sportu na území Československa a samostatné České republiky od počátku dvacátých let minulého století ažZlata kniha volejbalu po nedávnou minulost. Historie volejbalu je zmiňována v souvislostech se stručným popisem celospolečenského klimatu i vývojových tendencí sportu a tělovýchovy vůbec. A neopomíjí ani světový vývoj volejbalu jako takového a jeho řídící organizace FIVB. Volejbal je zde zachycen ze všech úhlů a ve všech jeho organizačních i soutěžních formách, tedy nejen jeho působnost v mezinárodním a nejvyšším národním měřítku, ale také v rekreačních, zájmových nebo oborových aktivitách s masovou účastí stovek tisíc hráčů. Rozsáhlá dokumentační část, díky pečlivému studiu a prověřování všeho dosud publikovaného, doplňuje a opravuje řadu fakt, která se vyskytovala a vyskytují v nejrůznější literatuře. Může tak posloužit jak zájemcům o historii tohoto sportu, tak studentům sportovních fakult nejen jako zdroj vědomostí, ale i jako podklad pro jejich případnou další vědeckou práci v této oblasti.

Ukázka z knihy

I když zrození volejbalu někdy datováno na den 9. 2. 1895, kdy se měla hrát hra, tehdy nazvaná „Mintonette“, prvně skutečně hrát, byl jeho zrod dlouhodobější. William G. Morgan, sportovní ředitel pobočky YMCA v Holyoku, se snažil vytvořit do tělocvičny hru, která by kondičně co nejlépe vyhovovala jeho svěřencům; hlavně měla eliminovat osobní styk soupěřů, avšak být i dostatečně fyzicky náročná. (str. 17)

Zlatá kniha volejbalu

Autoři: Miloslav Ejem, Václav Věrtelář, Zdeněk Vrbenský 

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 215×285 mm
ISBN: 978-80-204-4063-1
Doporučená cena: 799 Kč

Přečtěte si více o knize Zlatá kniha volejbalu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMóda pod olympijskými kruhy
Nástupové oblečení od Athén až po Rio

Rámišová, Šárka – Swierczeková, Lucie

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeKrálovna triatlonu
9 hodin ke slávě

Badmannová, Natascha

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeAlois Hudec – mistr kruhů
Životní příběh olympijského vítěze v gymnastice v Berlíně roku 1936

Stryjová, Dagmar

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeZlatá kniha volejbalu

Ejem, Miloslav – Věrtelář, Václav – Vrbenský, Zdeněk

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář