Česko v minulém století

karluv
S blížícím se školním rokem začínáme kromě zábavy myslet i na své povinnosti. Dnešní knižní tipy jsou určeny těm, kteří si chtějí nebo musí zopakovat české dějiny, a aby se nejednalo jen o suchá data, nabízíme beletrii i komiksové zpracování.

Román Martina Sichingera Poslední šumavská pastvina nás přenese do prvních měsíců mladé československé republiky, která se vyrovnává s pokusy o nelegální odtržení části území. Hlavní hrdina však zjistí, že účastníci, proti kterým dříve bojoval, se časem stanou jeho jedinými spojenci.

Na začátku listopadu 1918, v bouřlivých dnech rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku Československa, dostává písecký poručík Reiner rozkaz potlačit povstání šumavských Němců, kteří se nehodlají smířit s existencí nového státu a vyhlásí si svou vlastní župu Böhmerwaldgau. Přestože stojí proti obrovské přesile, úkol splní a ke své jednotce se vrátí jako hrdina. Jenže netuší, že v květnu 1949 se bude muset jako nepřítel komunistického Československa dostat přes bavorskou hranici a jeho jedinými spojenci budou právě ti šumavští Němci, proti kterým kdysi bojoval… Poslední šumavská pastvina je čtvrtý dobrodružný román vimperského rodáka Martina Sichingera věnovaný příběhům naší západní hranice.

Poslední šumavská pastvina

Autor: Martin Sichinger

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 120×171 mm
ISBN: 978-80-87506-76-9
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Poslední šumavská pastvina vydalo nakladatelství 65. pole.

Jasně zelené lístky vypadaly jako trpasličí kukuřice a Reinera překvapilo, že si pustina na kraji jeho země pěstuje tak nádherný palouk. Otočil se v sedle a spatřil nekonečnou smrkovou pláň, ze které v dálce vystupovaly hory a pod nimi se leskla pole a louky kolem Strakonic a Písku.
Do Bavor vjeli sehnutí v sedlech pod nízko rostoucími větvemi. Šlahouny ostružin se Reinerovi zařezávaly do nohou – zbavily se listí jen proto, aby mu prosekly kůži, a on cítil, že putuje krajinou, která nemá kvést a vydávat plody, ale cosi v sobě skrývat.

————————————————

O kauze Babice toho bylo už nemálo napsáno a vyřčeno, ale stále také panuje řada dohadů a nejasností. K jejich osvětlení může přispět i kniha Františka Koloucha. Oběť případu Babice přináší příběh mladého kněze, jednoho z hlavních aktérů události.

V červenci 1951 zazněly ve škole v Babicích výstřely. Zemřeli tři funkcionáři MNV. Třebaže již druhý den byli pachatelé dopadeni, využil komunistický režim událost jako záminku pro likvidaci dalších „nepohodlných“ osob. Rozpoutal tak jednu z největších represivních akcí v dějinách Československa. V kontextu atmosféry padesátých let nám autor představuje životní příběh mladého kněze Jana Buly, jednoho z nevinně popravených v kauze Babice.

Oběť případu Babice

Autor: František Kolouch

Počet stran: 316
Vazba: vázaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-7195-858-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Oběť případu Babice vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Zhasl nedokouřenou cigaretu a pohledem se ještě rozloučil se svými obrázky. Jeden z dozorců si od něj převzal napsané dopisy. Pak byl odveden do dvorku v rohu zadní budovy věznice… Soudce mu přečetl rozsudek státního soudu, rozhodnutí Nejvyššího soudu a přípis prokuratury o zamítnutí milosti. P. Jan Bula ho nevnímal. Byl vyrovnaný a připravený zemřít…

————————————————

Jiří Pernes přináší odbornou publikaci o Československu padesátých let dvacátého století. Srovnává dobové dokumenty, které v té době proudily z pražských ambasád do vysílajících zemí diplomatů. Kniha nese příznačný název Zprávy z Prahy 1953.

Rok 1953 byl pro komunistický režim v Československu přelomový. Smrt J. V. Stalina a vůdce československých komunistů K. Gottwalda v březnu toho roku otevřela cestu k řešení nahromaděných problémů především hospodářských a sociálních. Nové sovětské vedení opustilo linii otevřené konfrontace se západními demokraciemi, vyhlásilo program zvyšování životní úrovně svých občanů a k provádění stejné politiky tlačilo i východoevropské satelity. Rozsáhlá studie zabývající se vývojem v Československu uvádí edici dokumentů (v českém překladu) s hlášeními o situaci, která v roce 1953 do svých metropolí zasílali diplomaté z britské, sovětské a rakouské ambasády v Praze – tedy autentický pohled přímých svědků událostí.

Zprávy z Prahy 1953

Autor: Jiří Pernes

Počet stran: 412
Vazba: brožovaná
Formát: 153×233 mm
ISBN: 978-80-200-2568-5
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Zprávy z Prahy 1953 vydalo nakladatelství Academia.

————————————————

O neblaze proslulé události ze srpna 1968 pojednává komiks nakreslený Pavlem Kosatíkem a Karlem Jeriem Češi 1968 s podtitulem Jak Dubček v Moskvě kapituloval. Připomeňte si významnou kapitolu historie v neobvyklém zpracování.

Srpen 1968. Intervence armád Varšavské smlouvy definitivně dusí Pražské jaro. Po pár dnech strachu, nadějí i zmatků odjíždí československá delegace na jednání do Moskvy.

Prezident republiky generál Svoboda, šéf komunistické strany Dubček, šéf vlády Černík, šéf parlamentu Smrkovský, Husák, Mlynář a další smutní i rozporní hrdinové této tragické chvíle stojí před nejtěžším rozhodnutím svého života. Jak se k němu postaví?

Češi 1968

Autoři: Pavel Kosatík, Karel Jerie

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 185×250 mm
ISBN: 978-80-204-3696-2
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Češi 1968 vydalo nakladatelství Mladá fronta.

dubcek

————————————————

Chartu 77 a její signatáře není třeba dlouze představovat, ale nahlédněte do komiksu Jiřího Husáka a Pavla Kosatíka Češi 1977 aneb Jak z rock´n´rollu vznikla Charta 77, abyste si připomněli, kde a jak to všechno vlastně začalo.

Píše se rok 1976 a před pražským soudem probíhá proces se skupinou The Plastic People of the Universe, který poutá mimořádný zájem veřejnosti. V normalizačním bezčasí se začíná cosi měnit. Rodí se myšlenka Charty 77. Marginální zákaz jedné neznámé hudební skupiny vede k velkým následkům – k procitání lidské svobody.

Češi 1977

Autor: Jiří Husák, Pavel Kosatík

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 185×250 mm
ISBN: 978-80-204-3390-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Češi 1977 vydalo nakladatelství Mladá fronta.

charta

V komiksové edici z českých dějin dále vyšlo:

 

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeši 1977
Jak z rock’n’rollu vznikla Charta 1977

Husák, Jiří – Kosatík, Pavel

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizePoslední šumavská pastvina

Sichinger, Martin

65. pole, 2016

zobrazit info o knizeOběť případu Babice
Jan Bula 1920–1952

Kolouch, František

Karmelitánské nakladatelství, 2016

zobrazit info o knizeZprávy z Prahy 1953

Pernes, Jiří

Academia, 2016

zobrazit info o knizeČeši 1968
Jak Dubček v Moskvě kapituloval

Kosatík, Pavel - Jerie, Karel

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář