Zase do Egypta? Ne! Do Etiopie

etiopie
Do Egypta nebo Tuniska jezdí každý. Buď za poznáváním nebo spíše za relaxací. Jenže kultura těchto zemí je známá po celém světě. Troufám si tvrdit, že každý druhý člověk někdy v jedné nebo druhé zemi skutečně byl. Nepletu se, že? Ale co takhle vyrazit někam, kam se podívá jen zlomek turistů a bohatství, ať už kulturní nebo přírodní si nezadá s jinými „profláknutými“ turistickými destinacemi, a ještě je v mnohém předběhne? Řeč je o Etiopii!

Učebnice jako zábavné čtení

Vladimír Plešinger, známý svými cestopisy z Konga a Peru a samozřejmě perfektní znalostí Afriky a Jižní Ameriky, opět napsal poutavou geologicko-historicko-antopologickou publikaci s názvem Na střeše Afriky, kterou vydalo nakladatelství Jota v roce 2012.

Cestopis není jen klasickým vyprávěním, kudy autor prošel, co viděl a slyšel, a pak se snažil zábavnou formou tyto informace převést na papír. Kniha totiž stejně dobře poslouží i jako odborná pomoc při politicko-geografické analýze. Nejenže se zmiňuje o českých cestovatelích, kteří v minulosti do této východoafrické země zavítali a jaká byla jejich úloha, ale bohatě popisuje i přírodní bohatství, tamní společnost a v neposlední řadě i historii, která si v ničem nezadá ani s Egyptem. Ke všemu, když si Etiopané přivlastnili bájnou královnu ze Sáby, která však dle oficiálních pramenů patří spíše do kultury Jemenu.

Etiopané jsou vlastně Jihoevropané

Protože má však autor knihy přírodovědecké vzdělání, neodpustil by si, kdyby alespoň jednu kapitolu nevěnoval regionální geologii, vodní síti a klimatu. Mnoho výzkumníků v Etiopii působí právě za účelem zaznamenávání vodních toků, protože bez vody by domorodci přežili jen těžko. Navíc když se teploty v rovníkové Africe šplhají vysoko nad třicet stupňů. Vladimír Plešingr ale neměl v úmyslu psát vědecké pojednání, a tak samozřejmě do svého textu zapojil i ryze cestopisné prvky spočívající v odpovědích na otázky kde byl, co tam dělal, proč, jak se tam dostal a jací jsou Etiopané při bližším poznání. A jestli si myslíte, že obyvatelé této země mají blíže k černochům, než k například k Jihoevropanům nebo Arabům, tak se hluboce mýlíte.

Na střeše Afriky je obsáhlý cestopis doplněný o barevné i černobílé fotografie rozložený do dvaceti čtyř kapitol tak, abychom postupovali od severu země až k jihu. Jste-li však odpůrci historie, pak vás cestopis nijak zvlášť nenadchne. Vladimír Plešingr totiž údaji z historie a historickými příběhy nijak nešetří. Víc než cestopis tedy bude kniha připomínat učebnici dějepisu.

Ti z vás, kteří holdují jak klasickým cestopisům s popisem přírodních, kulturních, společenských, politických nebo ekonomických faktů, tak i historii, si tuto publikaci nemohou nechat ujít. Kdo jiný dokáže lépe skloubit historiografii s geografií a geologii s etnografií, potažmo antropologií, než člověk, který procestoval tolik zemí, že my ostatní bychom na to potřebovali minimálně ještě dva životy?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa střeše Afriky
Habeší za války, Etiopií v míru

Plešinger, Vladimír

Jota, 2012

Napsat komentář