Jižní Amerika zblízka

Posekej-si-ten-travnik-nahledovy
Probádání Jižní Ameriky je snem nejednoho cestovatele. K jeho částečné realizaci naštěstí stačí navštívit nejbližší knihkupectví. Poznejte tuto krásnou zemi očima ostravského rodáka Matěje Ptaszeka a nechte se správně naladit!

Tak jsem již zpátky v Kolumbii, třicet hodin čtyřmi různými autobusy z Quita až do Medellínu. Policejní kontroly hledají drogy a zbraně, po zuby ozbrojené motohlídky vyhledávají ozbrojence, ukrutné vedro, jedna hořící pneumatika, a tedy tříhodinové zpoždění… Rovněž nádherná příroda plná gigantických skalisek, vulkánů, jezírek a horské džungle. A báječní, milí lidé na cestě. Zkrátka: typické cestování po Jižní Americe. :-)

Tak nějak vypadají e-maily ze země magického realismu od kamaráda, bluesmana „Matea“ Ptaszka. Jako školák objevil v knihovně svého táty knihu o válečných fotografech a od té doby snil o cestě do zemí, kde se něco děje a kde je to horké. Jeho sen tiše ustoupil do pozadí v době, kdy Matěj slavil úspěchy jako uznávaný hráč na foukací harmoniku a bluesový zpěvák, a s pochopením a trpělivostí dál čekal, až se Matěj stane nositelem prestižního světového ocenění pro hráče na foukací harmoniku, napíše oblíbenou učebnici hry na harmoniku, natočí několik úspěšných alb a po létech hraní v duu Ptaszek & Beňa se stane i leaderem vlastní kapely Dobré ráno blues band. Ale pak se sen razantně přihlásil o slovo. V roce 2015 opustil Matěj naše i zahraniční jeviště bluesových klubů a kulturáků a namířil si to se svojí paní do Jižní Ameriky.
Svoje zkušenosti a zážitky z prvních měsíců shrnul do knihy o této „Amééérice“: svým nadšeným, vlídným a typicky necestovatelským způsobem nám přibližuje Mexiko, Guatemalu, Nikaraguu, Salvador, Ekvádor a Kolumbii, jak je poznal na vlastní kůži. Země s pro nás drsným podnebím, občas děsivou historií, ale plné skvělých lidí, kteří se každý den perou o život v podmínkách, v nichž by málokdo z nás obstál. A co na to oni? Usmívají se. Nezlomní lidé s velkým srdcem. Vítejte v Latinské Americe!

Posekej si ten trávník, nejsou vidět hadi

Autor: Matěj Ptaszek

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7492-250-3
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Posekej si ten trávník, nejsou vidět hadi vydalo
nakladatelství Galén.

 

Ukázka z knihy

Je to již nějaký ten pátek, co jsem odletěl z Čech do Jižní Ameriky. Za první rok jsem se naučil španělsky tak, že nyní si pokecám i s horalem z Kolumbie, jehož výslovnost by se dala směle přirovnat k ostravštině. Zjistil jsem, že nemusím mít obavu o pracovní příležitost a partnerství, jestliže přijdu na schůzku o hodinu později. Rovněž jsem si zvykl na to, že mne policajt nezalehne na zem poté, co jsem přešel přechod na červenou, ale dokonce mě k tomu sám vybídne, když je evidentní, že zrovna nic nejede. Zjistil jsem, že zde chlapa nedělá zkušeným datum narození v jeho občance, ale jeho zkušenosti a síla odpuštění, a ženské si nelámou hlavu z toho, že mají zadnice jak štýrští valaši, ale že by je mrzelo, kdyby hystericky křičely kvůli kdejaké blbosti na své děti. Pochopil jsem, že mohu klidně chodit v potrhaných kalhotách a propocené košili, aniž by mne kdokoliv podezíral z toho, že jsem bez střechy nad hlavou, a domlouval mi, ať dělám něco užitečného! Potěšilo mě, že když má člověk chuť pokřižovat se a pomodlit před kostelem, kolemjdoucí si nebude klepat na čelo, ale začne se spolu s ním modlit za cokoliv, co potěší a pozvedne svět k lepšímu. Pochopil jsem, že jsem se zamiloval do světa, kterému se neprávem říká „tercer mundo“. Vítejte v Latinské Americe…

 

O autorovi

Matěj Ptaszek (* 6. 6. 1979 v Ostravě) je hudebník a publicista. Původní profesí umělecký fotograf, od roku 2004 profesionální hudebník. Nositel prestižního ocenění Hohner Newcomer 2009, autor oblíbené učebnice School Of Blues Harp a několika úspěšných alb v duu s Lubošem Beňou nebo s vlastní kapelou Dobré ráno blues band. Od roku 2015 žije v Kolumbii, cestuje po Jižní Americe a publikuje své zážitky, zkušenosti a fotografie na svém facebookovém profilu a na oblíbeném cestovatelském webu www.zivotnacestach.cz.

Zdroj informací: nakladatelství Galén


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosekej si ten trávník, nejsou vidět hadi
aneb Jižní Amerika na vlastní kůži

Ptaszek, Matěj

Galén, 2016

Napsat komentář