Tvorba českých autorů

Tvorba ceskych autoru
Velká pozornost se věnuje aktuální tvorbě, a to především světové, méně pak české. Nicméně i starší česká literatura skrývá celou řadu klenotů, a právě několik z nich tvoří dnešní tipy. Nechte se oslovit klasiky a zajisté nebudete zklamáni.  

První doporučený titul zaujme především příznivce psychologického dramatu. Čtenář se přenese do Jilemnice na přelomu 19. a 20. století. Jak si hlavní hrdinka Štěpka poradí se svým přerodem z panské paničky na selku? Podaří se ji překlenout překážky nebo se odevzdá svému osudu?

Petrolejové lampy jsou psychologickým dramatem nepoddajné ženy zasazeným do kroniky lidských osudů v přelomové době, jejíž události daleko přesahují rozměry maloměsta, v němž se román odehrává. Příběhu vévodí mistrně vystižené, nejednoznačné, vnitřně rozporné, a proto opravdově živé postavy, jejichž charakter se vyhraňuje v krajních situacích, před nimiž není úniku. Hlavní hrdinka Štěpka, robustní amazonka obdařená dravou energií, si od dětství navykla na nepochopení, ale i obdiv. Bouří se proti nesmyslnosti osudu a její život trvale pohání napětí mezi vytouženým ideálem a reálnými okolnostmi. Běh událostí dokáže silnýma rukama ovládat, jenže ve věcech lásky to neplatí, a tak získává i ztrácí v podivném manželství, jež neodvratně míří k bizarnímu konci. Je Štěpčiným východiskem pouze ironie jako jediný čestný kompromis mezi hluboce raněnou duší a světem, s nímž se nelze smířit (Stendhal), anebo se naplní její vytrvalé přesvědčení, že „co není, může být“? Romantický realista Jaroslav Havlíček, vynikající pozorovatel a autor s mimořádně osobitým, neopakovatelným viděním světa, stvořil v tomto románu fascinující obraz všeobecné proměny z přelomu století, jež pokračuje až do našich dní.
Podle románu Petrolejové lampy natočil režisér Juraj Herz stejnojmenný film s Ivou Janžurovou a Petrem Čepkem v hlavních rolích.

Ukázka z knihy

Hejtman plnil, co přislíbil. Nikdy ji neopravoval, když ve společnosti použila drsnějšího výrazu, nehoršil se na ni, zasmála-li se lechtivému vtipu nějakého šprýmaře příliš chlapsky. Nedělal si pranic z jejích výstředních šatů, z jejích hrozných klobouků, nevytýkal jí neukázněnost ani nevkus, nikdy se nebránil jejím veřejně projevovaným lichotkám. Snášel její rozmary s podivuhodným klidem a s nevyčerpatelnou trpělivostí, tvářil se pořád stejně odměřeně, ať si tropila co chtěla.

Jaroslav Havlíček je představitel meziválečné psychologické prózy, jejíž prvky lze nalézt i v dalších dílech jako Neviditelný či Helimadoe.

Petrolejové lampy

Autor: Jaroslav Havlíček

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-423-7
Doporučená cena: 149 Kč

 

Knihu Petrolejové lampy vydalo nakladatelství Leda.

————————————————

Milovníky Bohumila Hrabala, autora, který obdržel řadu cen, zajisté potěší nový, tentokrát čtvrtý, svazek Spisů. Obsahuje jeho tvorbu vznikající v období normalizace, jako např. známé Slavnosti sněženek, ze kterých pochází i níže uvedená ukázka.

Čtvrtý svazek Hrabalových Spisů přináší autorovu povídkovou tvorbu z časů normalizace a obsahuje soubory Slavnosti sněženek, Krasosmutnění, Harlekýnovy miliony a všechny zásadní krátké prozaické texty 70. let. I přes cenzurní tlak se Hrabal projevuje jako výsostný stylista a strhující vypravěč, který nás ve vzpomínkách zavádí do okolí Nymburku a Kerska.

Ukázka z knihy

Mladý muži, teď jedeme k řece, pak pojedeme lodičkou na druhou stranu řeky do mydlovarských hajster, a tam se budou kozy pást a já si budu hrát na tranzistor a možná, že na počest sněženkovské slavnosti si pod staletými duby zatančím, s kozou a kozly jako starý faun, faunovo odpoledne a tak… A zatroubil a ford, šest metrů dlouhý, ve slonově bílé barvě, vyjížděl březovou alejí, která v záři slunce třepotala všemi lístečky, v průvanu vůně kvetoucích oliv, oliv kvetoucích někde za Novými lukami, do kterých vjížděl teď pan Liman se svými zvířaty na pastvu. (str. 76)

Spisy 4: texty z časů normalizace

Autor: Bohumil Hrabal

Počet stran: 536
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-204-3507-1
Doporučená cena: 699 Kč

 

Knihu Spisy 4: texty z časů normalizace vydalo
nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Náboženskou tématiku, historii a klasickou literaturu se svou vlastní životní filosofií se podařilo skloubit Karlu Čapkovi v devětadvaceti příbězích s alternativními konci oproti původní předloze, např. Romeo a Julie v jeho vyprávění dopadli úplně jinak. Další tipy na jeho tvorbu lze nalézt zde.

Své apokryfy psal Karel Čapek postupně od počátku 20. let až do doby krátce před svou smrtí. Do krátkých textů volně inspirovaných některými z nejznámějších příběhů dějin, Starého i Nového zákona i světové literatury shrnul svou životní filosofii, jejímž středobodem je malý, nehrdinský člověk, který se stává stále znovu obětí velikášství, touhy po moci i absolutního přesvědčení o vlastní pravdě. V jednom z prvních Čapkových apokryfů, Pilátovo krédo (1920), říká pontský Pilát: „mám více smyslu pro lidi než pro jejich pravdy“, a vystihuje tak filosofické krédo Karla Čapka. V časově posledním z apokryfů, Smrt Archimédova z roku 1938, odmítá řecký učenec, fyzik a patriot římské lákadlo vlády nad světem a zaplatí za to životem. Životní osud nejen Karla Čapka, ale i všech těch, kteří se odmítali přizpůsobit světu založenému na vůli k moci, tu došel hlubokého uměleckého ztvárnění. „Později byla vydána zpráva, že učený Archimédes přišel o život náhodou.“

Ukázka z knihy

Lot se zarazil, když toto slyšel, a řekl: „A proč já mám odtud odejít?“ Načež mu pravili: „Protože Hospodin nechce zahubit spravedlivého.“ Lot mlčel dlouho, ale pak řekl: „Prosím, páni, dovolte, abych odešel a řekl svým zeťům a dcerám, aby se připravili na cestu.“ Odpověděli mu: „Učiň tak.“ Vyšel tedy Lot, běžel po ulicích města a volal na všechen lid: „Vstaňte, vyjděte z místa tohoto: nebo zahladí Hospodin město toto.“ Ale zdálo se jim, jako by žertuje mluvil. Lot se vrátil domů, ale neulehl, nýbrž přemýšlel po celou noc. (str. 64)

Kniha apokryfů

Autor: Karel Čapek
Ilustrátor:  Adolf Born

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 116×165 mm
ISBN: 978-80-7429-698-7
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Kniha apokryfů vydalo nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

A nejen osobnosti Karla Čapka se věnuje poslední z našich dnešních tipů. Jedná se o odbornou studii zabývající se literaturou na počátku 20. století. Ideální volba pro ty, kteří se zajímají o věci, které ovlivňovaly tehdejší tvorbu, o hlavní proudy a jejich představitele a díla.

Kniha Hledání nové modernosti je zaměřena na desátá léta dvacátého století, zejména na čtyři pozoruhodné roky před první světovou válkou. Její úvodní část analyzuje dobový teoretický diskurz, v němž si moderně cítící výtvarníci a literáti vyjasňovali základní filozofické a estetické rámce své tvorby. Do druhé části knihy jsou zařazeny studie věnované autorům, jejichž tvorba představuje různé podoby poetik významně se uplatňujících v daném období. Jde o secesi, novoklasicismus, expresionismus a kuboexpresionismus, jejichž koncept je představen na rané tvorbě bratří Čapků, Františka Langera, Richarda Weinera aj.

Ukázka z knihy

Dvořákovská aféra měla značný ohlas a z reakcí na polemickou úroveň názorových střetů lze usuzovat, že v dobovém polemickém diskursu hrála úlohu takřka klíčovou; byla všeobecně pociťována jako důkaz toho, že byly překročeny hranice stvrzené žánrovou konvencí polemické slušnosti. Za toho, kdo tak učinil, byl označen Šalda, a to přímo jako „magnus parens nejvýstřednějších a nejhroznějších neurvalostí v literárních polemikách“ (Moderní revue). (str. 56)

Hledání nové modernosti

Autorka: Eva Štědroňová

Počet stran: 388
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7491-573-4
Doporučená cena: 339 Kč

 

Knihu Hledání nové modernosti vydalo nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePetrolejové lampy

Havlíček, Jaroslav

Leda, 2016

zobrazit info o knizeSpisy 4 – texty z časů normalizace

Hrabal, Bohumil

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeKniha apokryfů
Životní filosofie Karla Čapka

Čapek, Karel

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeHledání nové modernosti

Štědroňová, Eva

Host, 2016

Napsat komentář