Tipy na knihy autorů ověnčených cenami

Cena
Nejen ve sportovních disciplínách se udělují medaile a ceny, ale i v literatuře se udílí různá ocenění. Rádi bychom vám představili některé z nich.

Zdroj: Kniha Zlín

Nejprve se seznámíme s dílem nositele Nobelovy ceny za literaturu, kterou obdržel 10. října 2002 Imre Kertész jako historicky první maďarský prozaik. Imre Kertész se narodil 9. listopadu 1929 v Budapešti. 30. června 1944 jej coby čtrnáctiletého chlapce deportovali do Osvětimi. Následně prošel zajetím v několika dalších koncentračních táborech, než se v roce 1945 po osvobození lágru vrátil do rodného Maďarska. Téma holocaustu a pronásledování Židů se promítá do jeho díla. Dnes vás seznámíme s jeho knihou Někdo jiný. Kronika proměny, kterou vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Někdo jiný. Kronika proměny

Autor: Imre Kertész
Překlad: Adéla Galová
Počet stran: 99

Přečtěte si více o knize Někdo jiný. Kronika proměny, prolistujte si ukázku z ní a zjistěte podrobné informace o autorovi

Rámec fragmentarizovaných zápisů deníkového ražení tvoří překlad Wittgensteina coby pracovní proces, ale také duševní stav. Děj se odehrává v mnoha centrech evropského kulturního dědictví: ve Vídni, Berlíně, Mnichově, Budapešti či Tel Avivu, jejichž ulicemi, přednáškovými sály i nádražními halami se zvolna prochází hluboce melancholický vypravěč, zajatý už navěky ve stavu znovunalezené „svobody“, jež mu ovšem nepřináší ani kýženou úlevu, ani pocit skutečné „proměny“.

————————————————-

Zdroj: nakladatelství Host

Často oceňovaným, ale většinovou populací opomíjeným literárním žánrem je poezie. Dnes vám představíme alespoň jednoho básníka, který dostal již několik cen za své výjimečné dílo. Jmenuje se Petr Hruška (*1964) a je držitelem Drážďanské ceny lyriky (1998) a ceny Jana Skácela (2009). Z jeho šesti básnických sbírek vám chceme představit již druhé vydání sbírky Darmata, kterou letos vydalo nakladatelství Host.

Darmata

Autor: Petr Hruška
Počet stran: 60

Přečtěte si více o knize Darmata a prolistujte si ukázku z ní a nepřehlédněte informace o autorovi

Přečtěte si více o knize i autorovi na našich stránkách!

V pořadí pátá sbírka Petra Hrušky je plná neklidu, ne však těkavosti. Naopak. Tenhle nepokoj má svou pomalost, váhu a zaťatost, své hrany. Těžkne, tlačí, dře, znaveně se vrývá pod kůži. Život je již za půlí své pouti, podstatná poznání, zásadní chvíle, činy, zvraty i chyby máme za sebou, ale svět a život nepřestávají naléhat. I toto naléhání stárne, hranatí a těžkne; tak známé, a přece někdy sotva pojatelné.

 ————————————————-

Naopak dílo následujícího autora je dodnes čtené i vyhledávané filmovými scénáristy. Bohumil Hrabal (1914-1997) je ceněný zejména v zahraničí. Vždyť v jeho držení jsou ceny z Itálie, Maďarska i Anglie. Připomeňme si například francouzské vyznamenání Officier de l´ordre des arts et des lettres (Rytíř umění a písemnictví). K jeho nezapomenutelným knihám patří i sbírka povídek Slavnosti sněženek, kterou znovu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Slavnosti sněženek

Autor: Bohumil Hrabal
Počet stran: 256

Přečtěte si více o knize Slavnosti sněženek nebo zjistěte více o jejím autorovi

Povídky o lidech, kteří si uchovali pohled první lásky na tento svět i na často nelehký život. Lidé z Hrabalových podobenek jsou obyčejní venkované z oblasti Kerska, kam se autor vrátil do krajiny svého mládí, aby psal a psal. Toto vydání vychází z autorem zamýšleného souboru, který v nezkrácené a necenzurované podobě poprvé vyšel až jako součást Sebraných spisů Bohumila Hrabala v roce 1993.

————————————————-

Zdroj: Host

Zřejmě nejznámější literární cenou udělovanou v současné době v České republice je Magnesia Litera. Její nositelé si určitě zaslouží naši pozornost, stejně jako například Petra Dvořáková (*1977), držitelka ceny Magnesia Litera 2007 za publicistiku. Tuto cenu získala za svou poměrně diskutovanou a mnohými odmítanou knihu Proměněné sny s podtitulem Deset rozhovorů o iluzích a deziluzích, které přináší víra, kterou letos znovu vydalo nakladatelství Host.

Proměněné sny

Deset rozhovorů o iluzích a deziluzích, které přináší víra

Autor: Petra Dvořáková
Počet stran: 164

Přečtěte si více o knize Proměněné sny, prolistujte si ukázku z ní, zjistěte více o autorce

Další informace obdržíte také v našem článku

Máme před sebou materiál, jehož platnost nepomine, protože prchavá svědectví „zezdola“ o církvi v osmdesátých a devadesátých letech budou jednou skutečnou kronikou toho, jak to bylo. Nikoli tedy protokoly ze zasedání biskupské konference či nějaké další dokumenty, které nikdo rozumný nečte. Tyto rozhovory jsou určitou „anatomií“ (vetšinou) mladých křesťanských životů a jejich nehod. Jednotlivá vyprávění přinášejí svědectví o tom, co je to duchovní moc a jakých destruktivních podob může nabýt. Jan Jandourek


Jsou pro vás důležité literární ceny? Přikládáte jim nějaký význam, když si vybíráte knihu? Podělte se s námi o své názory na dnes představené knihy i na ceny udílené jejich autorům!

 Nenechte si ujít šanci a vydražte si tyto knihy
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNěkdo jiný. Kronika proměny

Kertész, Imre

Kniha Zlín, 2013

zobrazit info o knizeSlavnosti sněženek

Hrabal, Bohumil

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeDarmata

Hruška, Petr

Host, 2013

zobrazit info o knizeProměněné sny
Deset rozhovorů o iluzích a deziluzích, které přináší víra

Dvořáková, Petra

Host, 2013

Napsat komentář