Humanismus vs. křesťanství

Dan Rhodes_Profesor snehem zavaty
Drsný britský humor oblíbeného Dana Rhodese se vrací v zábavném satirickém románu Profesor sněhem zavátý, jehož hlavní hrdina se rozhodne bojovat chladnou logikou proti obyčejné křesťanské vlídnosti.

Když se velikán evoluční teorie profesor Richard Dawkins – televizní celebrita bojovného humanismu! – vydá do Horní Řitky, aby promluvil k členkám tamního ženského spolku, nemá ponětí, jaká dobrodružství ho v srdci venkovské Anglie čekají. Přes veškerou snahu ho před kalamitou nedokáže uchránit ani jeho věrný, byť poněkud chmurný poskok Hooyer, spolu s profesorem skálopevně přesvědčený o nadřazenosti humanitního altruismu nad obyčejnou křesťanskou laskavostí, jež je přece založena na pověrách. Sněhová vánice zavane horské cesty a oba věrozvěsti uváznou na faře městečka, kde projevují vděčnost poněkud nejistě. Porazí intelektuální altruismus vlídnou laskavost reverenda a jeho ženy? Dorazí vůbec poutníci do Horní Řitky? A co když profesorův „skřet s brunátným ciferníkem“ opravdu existuje? Nejdrsnější britský humorista střední generace Dan Rhodes před námi rozvíjí tragikomickou frašku s přesně cílenými satirickými šlehy a nespočtem absurdních gagů.

 

Profesor sněhem zavátý

Autor: Dan Rhodes
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 116×178 mm
ISBN: 978-80-7335-420-6
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Profesor sněhem zavátý vydalo nakladatelství Leda.

 

Ukázka z knihy

„Justin Welby že umí plavat? To mě překvapuje – že se taková sušinka vůbec udrží na hladině.“
„Podle všeho zvládá celkem slušně i motýlka. Ten pes se ve vodě začal topit, arcibiskup tam skočil v sutaně, jak byl, doplaval až k němu a vytáhl ho. A víte, co si o tom šuškali lidi? Že prý mu pomáhal sám Bůh, a že kdyby nebyl křesťan, nenašel by v sobě tolik laskavosti, aby se vrhl pro psa.“
„Laskavosti? Bludy z půdy. Už jsem vám opakoval snad tisíckrát, Hooyere, že jen humanista jako já může prokázat lidstvu skutečnou laskavost. Humanismus je dokonce nejlaskavější ze všech náboženství. Ne že by to bylo náboženství, to se rozumí, je to právě naopak. A já jsem humanista, Hooyere, ne animalista. Kdyby měl Welby jen ždibec rozumu, musel by vědět, že pes není nic víc než kožešinový vak chemikálií, a nechal by ho utopit. (str. 76–77)

 

Dan Rhodes

Dan Rhodes (* 1972), rodák z Devonu, je britský satirik publikující příležitostně i pod pseudonymem Danuta de Rhodes. Jeho příklon k paradoxům a bizarnostem nejlépe dokládá próza Timoleon Vieta se vrací (2003), v níž zparodoval legendární příběh kolie Lassie. Za knihu Tleskající ručičky získal Cenu E. M. Forstera 2010 a v témže roce ho deník Daily Telegraph zařadil mezi tucet nejnetuctovějších britských spisovatelů do čtyřiceti let. Českým čtenářům se představil románem Zlato a sbírkami mikropovídek Antropologie a Vezmi si mě, které sarkasticky glosují neschopnost člověka žít o samotě i mezi ostatními, natož v páru. Plný humoru a satiry je též autorův další román To je Život!, vydaný nakladatelstvím Leda.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Leda.


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProfesor sněhem zavátý

Rhodes, Dan

Leda, 2016

Napsat komentář