Sto a jedenkrát o lásce

Antropologie
O milostných vztazích toho bylo napsáno již tolik, že není snadné přijít s něčím novým. Debutující britský autor se o to pokusil prostřednictvím útlého, ale originálně koncipovaného souboru povídek.

Spisovatel Dan Rhodes, který dnes již ve Velké Británii platí za zavedeného prozaika, vstoupil do literatury v roce 2000 povídkovým souborem Antropologie. Ten byl přeložen do několika světových jazyků a nyní vychází i v českém překladu v nakladatelství Argo.

Útlá knížka se může pochlubit precizní a promyšlenou kompozicí. Obsahuje sto jedna povídek, z nichž každá čítá přesně sto jedna slov. Takováto struktura díla spolu s názvem, odkazujícím k vědnímu oboru, dává tušit, že půjde o knihu, jež čtenáři nabídne řadu různých pohledů na lásku, kterou si autor vytyčil jako hlavní téma, a že v prózách bude zachycen její hlubší smysl či dokonce podstata. Také text na zadní straně obálky slibuje „důkladný, až badatelský průzkum různých podob milostného vztahu“. Ještě před otevřením knihy je tak čtenář plný velkých očekávání.

Pokud by autor dokázal naplnit velké cíle, které si již volbou formy a názvu svého díla vytyčil, jeho kniha by se mohla zařadit mezi to nejlepší, co v poslední době vyšlo. Dosáhnout předesílané hloubky, preciznosti a šíře pohledů na problematiku se mu však podařilo jen částečně. V knize lze najít řadu povídek, které jsou nápadité, vtipné, mají ostrou a nečekanou pointu a podněcují k zamyšlení. Zároveň je v ní však také mnoho takových, které v mírně změněných kulisách ukazují obdobné situace s týmž vyústěním jako některá z předešlých. Vzhledem k tomu, že tyto nenápadité a předvídatelné příběhy tvoří nezanedbatelnou část knihy, se zdá, že počet sto jedna povídek, který autor ve svém díle zvolil, je pro něj příliš veliké sousto a že by udělal lépe, kdyby místo efektní hry s čísly položil důraz na kvalitu a originalitu svých povídek a do souboru zařadil jen ty opravdu neotřelé.

I přes tento nedostatek však knížka není nepříjemná ke čtení. Díky tomu, že všechny povídky dosahují délky sotva půl stránky, se přes méně zajímavé pasáže lze dostat velmi rychle. A naopak povídky, které mají vtip a nápad, díky své sevřenosti a autorovu preciznímu vyjádření ještě více vyniknou.

Celkově je tedy Antropologie knihou, která svým obsahem neurazí a místy pobaví nebo zaujme. Náročnější čtenář však možná bude zklamán tím, že autor nedokázal zcela využít možnosti, které mu nápaditá kompozice knihy nabízela.


Foto: http://www.freedigitalphotos.net/, upraveno

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAntropologie

Rhodes, Dan

Argo, 2014

Napsat komentář