Muž, který znal ptačí řeč

AnnaAVlastovciMuz
Pro sedmiletou Annu byl okolní svět vždy protkán zajímavými lidmi a ještě zajímavějšími jazyky, jimiž s jejím otcem, profesorem lingvistiky na Krakovské univerzitě, dlouze rozprávěli. Léta dětské nevinnosti však utnula okupace. Annin tatínek zmizel a holčička zůstává zcela opuštěná. Tedy až do chvíle, než se seznámí s mužem, který si umí povídat s vlaštovkami…

Ačkoliv dívenka dokáže i přes svůj velmi nízký věk hovořit devíti jazyky, mluvit ptačí řečí ještě nikdy nikoho neslyšela. Vlaštovčí muž, jak neznámému začne Anna posléze říkat, jí dovolí doprovázet ho na svých toulkách Polskem a učí ji, jak si poradit i v těch nejnáročnějších chvílích jejího života.

Postupně mezi dvojicí vzniká velmi silné pouto podobné rodičovské lásce, přesto Anna o Vlaštovčím muži neví nic, co by se jí nepodařilo vypozorovat z jeho chování. O své minulosti nikdy nemluví, stejně jako ji nikdy neprozradí své skutečné jméno. Místo toho ji naučí několik základních pravidel přežití, jež holčičce nejedenkrát zachrání život.

Tvůj otec si pro tebe nepřišel,“ řekl dlouhán, „poněvadž ho někdo našel.“

Znovu se odvrátil a vyrazil vpřed.

Kdesi v nejhlubší části svého nitra, až v samotném jádru vnitřností Anna pocítila hrubé, ohavné škubnutí. Už v sobě neuchovávala žádnou skrytou komůrku, už neměla žádný prostor pro tajné jistoty – dokonce už nezbyla ani ta prázdnota, kterou v sobě kdysi mívala. Všechno bylo zkrátka pryč. A zároveň zmizely i její jistoty.

Otec byl nalezen.

Tohle byla první lekce od Vlaštovčího muže: Být nalezen znamená zmizet navždy. (str. 44)

Prozaický debut amerického spisovatele Gavriela Savita Anna a Vlaštovčí muž vás přenese do okupovaného Polska, které bylo roztrženo na kusy a stalo se kořistí krvežíznivých nacistů a sovětů. Tento bestseller deníku New York Times u nás vydalo nakladatelství Paseka.

Přestože by se mohlo zdát, že s ohledem na věk hlavní hrdinky  je tato kniha určená primárně dětem, osobně bych ji doporučila spíše starším čtenářům, jež jsou s krutostmi války již trochu srozuměni. Pokud nechcete vašim ratolestem vysvětlovat, co jsou to masové hroby, židovská ghetta nebo proč někdo vykrádá mrtvým kapsy, raději tuto knížku odložte na později.

Anna a Vlaštovčí muž je poeticky napsaný příběh, v němž se střetává nevinná dětská naivita a oddanost vůči autoritě s krutou, po smrti páchnoucí realitou. Savit často pracuje se symboly, pomocí nichž Anně a potažmo i nám vysvětluje zákonitosti válečného světa. Například Němce přirovnává k vlkům, kteří se drží ve smečkách a o tom, kdo jsou, rozhodují na základě toho, kým jsou obklopeni. Zato sověty vidí jako medvědy, samotářská, pracovitá a hrdá zvířata, která o sobě smýšlejí jako o obrovském tvorovi zabírajícím půl světa.

Při čtení tohoto románu budete často trnout hrůzou a ptát se sami sebe, jak máte daný výjev, jenž vám autor tak bezostyšně překládá, pochopit. Anna a Vlaštovčí muž není knihou, která by na vaší dobrodružné cestě postupně trousila nepatrné části skládačky, jež v závěru vytvoří dokonalý, interpretačně jednoznačný obraz. Naopak je plná nezodpovězených otázek, drobných i obrovských tajemství a nevysvětlitelných záhad, které se Anně během jejího putování po boku Vlaštovčího muže nepodařilo odhalit.

Jako jedinou slabinu tohoto jedinečného románu vidím otevřený konec, jenž čtenářům nepřináší žádné rozřešení. I když nám neuzavřené příběhy dávají volnost domyslet si takový závěr, který bychom našim hrdinům z celého srdce nejvíce přáli, zároveň v nás zanechává jistý pocit zmaru, kdy si uvědomujeme, že by se toto vyprávění mohlo uzavřít úplně jiným, pro nás nechtěným způsobem.

Jestliže hledáte knihu, jež nezachycuje jen příběh několika lidí uprostřed války, ale rovněž přináší mnoho podnětů k zamyšlení se nad samotnou lidskou existencí a krutostí, kterou jsme schopni na svých druzích spáchat, Anna a Vlaštovčí muž je pro vás tou nejlepší volbou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnna a Vlaštovčí muž

Savit, Gavriel

Paseka, 2016

Napsat komentář