Skutečné osudy, z nichž mrazí

Knizni tipy_skutecne osudy z nichz mrazi
Dnes vás v knižních tipech seznámíme s příběhy pohnutých lidských osudů, knížkami plnými nejen hrůzných poznání a děsivých činů, ale i odvahy, vytrvalosti a naděje.

Zajímalo vás někdy, jak ve skutečnosti vypadá práce tajných služeb? Fantazii stranou, kniha Špionážní případy Michala Lukeše vám poskytne informace, které opravdu odpovídají realitě.

Špionážní případy

Autor: Michal Lukeš

Počet stran: 188
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-2529-6
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Špionážní případy vydalo nakladatelství Academia
v edici První republika.

Většina lidí si práci tajných služeb představuje jako velice romantickou činnost, plnou odvážných činů a dobrodružství. Vlastní realita je však mnohem prozaičtější a všednější. Podstatou práce tajných služeb a jejich špionů je získat co nejvíce informací, které se protivník naopak snaží utajit. Získané informace správně vyhodnotit, vytvořit si tak co nejpřesnější obrázek o protivníkovi a co nejsprávněji předvídat budoucí vývoj věcí. Špionážní případy z období první republiky nejsou z tohoto hlediska jiné, přesto jsou však do určité míry unikátní. Díky této knize se čtenář může seznámit se špionážními případy například Emanuela Vosky, tajné organizace „Maffie“, Ludvíka Otčenáška, Vojtecha Tuky, Josefa Steinera, Jaroslava Falouta či Aloise Wünsche.

 

Ukázka z knihy

Starý kamarád

Začátkem března 1936 byl československými bezpečnostními orgány zadržen v Praze jistý František Lechman, bývalý námořní důstojník rakousko-uherské armády. Lechman pracoval pro kancelář maďarské zpravodajské služby ve Vídni, což při výsleších otevřeně přiznal. K špionážní činnosti ho prý získal v květnu 1931 jeho bývalý kamarád od námořnictva, jistý Augustin Holleschek, který momentálně žije ve Vídni. František Lechman s vyšetřovateli celkem ochotně spolupracoval a hovořil nejen o faktech, ale i též o tom, co kde slyšel nebo zaslechl. Vypověděl i to, že starým dobrým přítelem Augustina Holleschka je jistý štábní kapitán Jiří Havlíček, též bývalý námořní důstojník. Havlíčka prý Holleschek též získal pro špionáž pro Maďary a zbývá jen vše zpečetit Havlíčkovou návštěvou ve Vídni. (str. 135)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Michal Lukeš

PhDr. Michal Lukeš, Ph.D., (1975) vystudoval historii a slovakistiku na Filozofické fakultě UK v Praze, kde též několik let externě vyučoval. Jeho specializací jsou moderní české a slovenské dějiny a dějiny střední Evropy. Od r. 2002 působí ve funkci generálního ředitele Národního muzea.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

————————————————

Padesát minut je kniha, která v sobě zahrnuje pět příběhů z terapeutické praxe Roberta Lindnera. Čtenář v nich nalezne nejen řadu zajímavých a odborných informací, ale také popis událostí ze života jednotlivých Lindnerových klientů, podaný upřímně a lidsky.

Padesát minut

Autor: Robert Lindner
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 141×205 mm
ISBN: 978-80-262-1019-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Padesát minut vydalo nakladatelství Portál.

Autor knižní předlohy k filmu Rebel bez příčiny a zkušený psychoterapeut a psychoanalytik Robert Lindner napsal pět napínavých příběhů z vlastní terapeutické praxe. Poutavě v nich líčí proces terapie, která staví na psychoanalýze, ale která si v mezních situacích žádá nekonvenční, tvůrčí přístup. Význam intuice v práci zkušeného terapeuta se ukazuje jako stěžejní při pronikání do klientovy psychiky, jeho minulosti i při hledání cesty k řešení současných potíží.
Ve všech příbězích vystupuje terapeut především jako ten, kdo hledá cestu ke klientovi, vždy se snaží porozumět a najít tu nejlepší alternativu pomoci. Je upřímný i ve svých tápáních a selháních a to ho, a psychoterapii jako takovou, zpřístupňuje a zlidšťuje. V jednotlivých příbězích se střídá líčení terapie, odborné poznámky k ní, ale i živé líčení událostí z minulosti klientů.

 

Ukázka z knihy

Moje první setkání s Macem bylo poněkud dramatické a navíc se odehrálo na veřejnosti. Nesetkali jsme se přes desku psacího stolu, ale přes hlavy účastníků schůze.
Mnoho let se v malé míře politicky angažuji z přesvědčení, že psychoanalytik patří do světa, mezi lidi, a měl by se účastnit života své komunity. Cítím, že mám vůči veřejnosti odpovědnost, kterou nelze naplnit poustevnickou existencí žitou mnoha analytiky, kteří svůj obzor omezují na šeré jeskyně, v nichž provozují své umění ve stylu prorockých samotářů, obklopeni ezoterickými symboly svého tajemného řemesla. Vzhledem k tomuto přesvědčení se čas od času přidávám k hnutím a společnostem pokrokového ražení a propůjčuji své jméno – ať už je jeho cena jakákoli – věcem, o nichž usoudím, že si to zaslouží. (str. 75)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Robert Lindner

Robert Mitchell Lindner byl americký spisovatel, psycholog a psychoterapeut. Působil především jako vězeňský psycholog.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

————————————————

Stalin – Nový životopis je dílo přicházející s mnoha novými poznatky o životě tohoto diktátora. Oleg Chlevňuk, odborník na slovo vzatý, odpovídá na řadu otázek a nejasností kolem Stalina.

Stalin – Nový životopis

Autor: Oleg Chlevňuk
Přeložila: Zlata Kufnerová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7432-684-4
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Stalin – Nový životopis vydalo nakladatelství Paseka.

Na každý rok Stalinovy absolutní vlády v letech 1929–1953 připadá na sovětské půdě ne méně než milion uvězněných či zavražděných, další miliony podlehly řízenému hladomoru. Kde se vzala v jednom člověku taková zvrácenost? Přes sugestivnost této otázky se Chlevňukovi daří přistoupit k tématu věcně a bez jakékoli mytizace „génia zla“. Jako badateli, jenž zná sovětské archivy snad nejlépe ze všech, mu rukama prošly stovky dosud neznámých pramenů, dopisů, vzpomínek a deníků, a vykreslený politický i soukromý portrét diktátora tak řeší nespočet otazníků a přichází s řadou nových skutečností. Od prologu, který čtenáře zavede do Stalinovy oblíbené dači v okamžiku, kdy diktátor v kruhu svých věrných umírá, se zpětně odvine celý jeho život od dětství, přes revoluci a ranou bolševickou Leninovu vládu, uchopení moci, rozjezd industrializace a kolektivizace, Velký teror, druhou světovou válku až po poválečné období. V závěru autor předkládá pádné argumenty proti jakékoli nostalgii po stalinské éře.

 

Ukázka z knihy

Vražda

Kirov byl zavražděn 1. prosince 1934 v paláci Smolnyj, v sídle vedení leningradských bolševiků; byla to neoklasicistní budova, v níž dří­ve sídlila první ruská výchovná instituce pro dívky. V průběhu sedmi dekád mezi útokem na Leninův život v roce 1918 a koncem sovětského režimu to byl jediný úspěšný vražedný útok na vysokého sovětského představitele. Není to však tato okolnost, co vyvolalo zájem historiků. Výstřely vypálené ve Smolném totiž následovalo nové zesílení represí, jež se často interpretuje jako krok k Velkému teroru let 1937–1938 a jako defi­ni­tivní upevnění stalinské diktatury. Zřejmé politické výhody, jež Stali­no­vi přineslo Kirovovo zavraždění, vedly historiky k podezření, že byl do něj zapletený. (str. 153)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Oleg V. Chlevňuk

Oleg V. Chlevňuk vede Mezinárodní centrum dějin a sociologie druhé světové války a jejích důsledků na Vyšší ekonomické škole v Moskvě a působí jako vědecký pracovník Státního archivu Ruské federace. Je autorem knih The History of the Gulag (2004) a Master of the House: Stalin and His Inner Circle (2008) a editorem několika výborů ze Stalinovy korespondence.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Paseka.

————————————————

Od autorů se nyní přesuneme k autorkám. První „dámský“ knižní tip tohoto dne patří knize Dariny Hamarové Životem nekráčím sama. Emotivní román je inspirován jejími skutečnými prožitky a bojem se zákeřnou nemocí.

Životem nekráčím sama

Autorka: Darina Hamarová
Přeložila: Anna Novotná

Počet stran: 164
Vazba: brožovaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-7252-622-1
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Životem nekráčím sama vydalo nakladatelství Práh.

V románu Životem nekráčím sama se autorka Darina Hamarová inspirovala skutečným příběhem, vlastním životním osudem, který poznamenala nemoc. Zákeřná nemoc, která nemilosrdně zasahuje do mnohých rodin. Nemoc, která přináší bolest a těžké chvíle nejen trpícímu, ale i jeho nejbližším. Příběh Danici, hlavní postavy knihy, je plný složitých životních situací. Autorka se, pro ni typickým sugestivním způsobem, noří do pocitů ženy, jejíž osud je už deset let spjatý s bojem o život. Je jen na ní, jak tuto asi nejtěžší životní zkoušku zvládne. Postaví se jí čelem s nebývalou silou a humorem. Nepodléhá sebelítosti a ještě navíc dokáže pomáhat ostatním kolem sebe.

 

Darina Hamarová

Darina Hamarová se narodila 16. července 1967. Studovala na gymnáziu v Námestově, VŠDS v Žilině. V současnosti pracuje jako učitelka. Ráda čte, k jejím oblíbeným autorům patří např. Jane Austenová, Agatha Christie nebo Mark Twain. Momentálně má období poznávání současných slovenských autorů a autorek. V létě se věnuje zahradě a light turistice, v zimě jezdí na běžkách, plete a ráda si podívá na dobrý film.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Teal Swan si prožila své, ale i když to neměla vůbec jednoduché, dokázala v sobě najít sílu bojovat s nepřízní osudu a s hrůzami, které ji potkaly. Dnes pomáhá ostatním lidem, aby nalezli lásku k druhým i sami k sobě. Činí tak mimo jiné knížkou Stíny před úsvitem.

Stíny před úsvitem

Autorka: Teal Swan
Přeložila: Bohumila Kučerová

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 134×205 mm
ISBN: 978-80-7359-473-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Stíny před úsvitem vydalo nakladatelství Metafora.

Autorka vyrůstala v poklidné krajině uprostřed divoké přírody Utahu, ale přesto její dětství zdaleka pokojné nebylo. Za zbožnými fasádami obyvatel mormonského města se skrývala čirá hrůza. Teal, dívenka nadaná mimosmyslovými schopnostmi, v nich budila strach a nelibost. A už v útlém dětství upoutala pozornost člověka, který pod maskou úctyhodného občana ukrýval pravou tvář sadistického devianta. V jeho rukou vytrpěla nekonečných třináct let brutálního zneužívání. Když se jí konečně podařilo uprchnout, byla z ní zlomená, bezmocná bytost na pokraji sebevraždy, plná bolesti a nenávisti k sobě.
Jenže se nevzdala. Započala svou cestu z propasti zoufalství, z nejhlubší temnoty… až se nakonec, krůček po krůčku, vynořila na světle. Naučila se milovat nejen ostatní, ale i sebe. Naučila se odpouštět a zvítězila. Dnes učí jiné po celém světě, jak se i oni mohou naučit mít rádi sami sebe.

 

Ukázka z knihy

Vizualizace k ukonejšení vnitřního já

Mysl se řídí nejrůznějšími přesvědčeními, které jsou při bližším pohledu velmi pošetilá. Jedním z nich je přesvědčení, že si něco nezasloužíme. Abyste je překonali a nahradili pozitivnějším a pravdivějším náhledem, navrhuji vám, abyste si našli alespoň dvacet minut, usedli se zavřenýma očima a zapojili vizualizaci, která vám při tom pomůže.
Tiše seďte a představujte si překrásné, bezpečné místo. Může být skutečné nebo vymyšlené, něco jako vaše osobní místečko, ráj vytvořený vaší myslí. A nyní si na tomto místě představte sebe jako dítě. Jen si prostě nechte tu představu vstoupit do mysli a dovolte jí, ať se utváří sama. (str. 91)

 

Teal Swan

Teal Swan je mezinárodně uznávaná duchovní učitelka a vlivný nový hlas zaznívající na poli metafyziky. Narodila se s celou škálou mimosmyslových schopností – je jasnovidná, jasnoslyšná, vidí a hmatem cítí energie. Její život nebyl snadný. Po třináct let zažívala tělesné i duševní týrání a sexuální zneužívání. Teprve v devatenácti letech se jí podařilo utéci svému mučiteli a zahájit dlouhý, bolestný proces uzdravování. Dnes se o to, čemu se naučila, dělí s miliony lidí a učí je, jak najít odpuštění, štěstí, svobodu a lásku k sobě. Její působivá, snadno dostupná videa, články a rozhovory si nacházejí široké publikum. Po celém světě pořádá své synchronizační workshopy a opakovaně navštěvuje Českou republiku, v roce 2016 přijela již potřetí.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Metafora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpionážní případy

Lukeš, Michal

Academia, 2016

zobrazit info o knizePadesát minut
Pět příběhů z terapeutické praxe

Lindner, Robert M.

Portál, 2016

zobrazit info o knizeStalin
Nový životopis

Chlevňuk, Oleg V.

Paseka, 2016

zobrazit info o knizeŽivotem nekráčím sama
Skutečný, působivě ztvárněný příběh o vítězství nad zákeřnou nemocí

Hamarová, Darina

Práh, 2016

zobrazit info o knizeStíny před úsvitem
Z nejhlubších temnot až ke světlu lásky k sobě

Swan, Teal

Metafora, 2016

Napsat komentář