Láska vítězí nade vším?

1306746_death_in_hannover
Období třicetileté války nebylo určitě lehké pro nikoho. A už vůbec ne pro ty, kteří stáli na nejvyšších příčkách politické moci. Stejně jako zamilovaný pár Alžběta a Fridrich…

Není to tak dlouho, co jsem dočetla historický román o manželce Fridricha Falckého a dceři anglického krále Jakuba I. – o Alžbětě. Se stejnojmennou knihou Zimní královna, kterou vydalo nakladatelství Motto, přichází i česká autorka Zora Beráková.

Tento žánr patří mezi moje oblíbené – vyprávění o dobách dávno minulých z pohledu jednotlivců, kteří tehdy žili. Pokud jsou jejich příběhy dobře napsané, dokážou pomoci čtenáři vytvořit si barvitý obraz doby, politické situace a vcítit se i do prožitků osob, o kterých se v příběhu vypráví.

Zora Beráková se literární tvorbě věnuje už od středoškolských studií, zprvu začínala básněmi (vyšly i knižně). Kromě překladové činnosti se věnuje i psaní knih, a to včetně detektivních povídek (Vraždy v Perlovce, Vražda podle detektivky) a historických románů (Po meči a po přeslici, Ozvěna, Plný pohár vína).

Román Zimní královna začíná v podstatě přímo svatbou Alžběty a Fridricha. Autorka se nezabývá dobou před tím, pokud pominu krátkou stať týkající se smrti jejího bratra. Zaměřila se výhradně až na dobu manželství a vcelku brzkého nástupu Fridricha na český trůn.

Právě začátek knihy na mě velmi dobře zapůsobil, jako příběh, který (jak napovídá anotace i samotný název knihy) se bude skutečně věnovat prožitkům Alžběty. Ženy, která měla svá přání a touhy, jež si chtěla nadevše splnit. Navíc jsem se těšila o poznání víc, protože zmiňovaná kniha jiné autorky se věnovala právě spíše době před svatbou těchto dvou lidí. Navázání na myšlenky Alžběty pro mě tedy bylo velkým lákadlem.

Pravdou ovšem je, že jsem byla trochu zklamaná z toho, že po zářivém úvodu nadešly stránky líčící spíše politickou situaci a boj o moc. Emocí Alžběty postupně znatelně ubývá, což myslím nepotěší ty čtenářky, které si chtěly přečíst román o skutečně zamilované princezně a české královně, kterou Alžběta nepochybně byla. Ne sice, že by se tato žena z příběhu vytratila, ale lépe by to nepochybně vystihla asi obrácená anotace knihy, kdy by se spíš hodilo výstižnější popsání: na pozadí životního příběhu Alžběty líčí autorka historické události z období třicetileté války. Ono to tak skutečně více méně je, protože Zora Beráková se věnuje velice obšírně době panování Fridricha, líčení života jeho spolupracovníků, šlechticů a dalších. Alžbětin příběh na mě působil spíše jen jako doplněk.

Nicméně statě zaměřené na to, co prožívala, jsou velice poutavě napsané a typické pro literaturu určenou ženám. Již méně populární pro tuto skupinu bude zbytek. I když nutno podotknout, že skvěle napsaný.

Ovšem zdůraznila bych, že se autorka také pečlivě věnuje Fridrichovi. Ukazuje na jeho „neschopnost“ vládnout. Na dobu, kdy se bavil zábavami na hradě a lovením, zatímco armáda v poli trpěla hladem a nebyl jí vyplácen žold.

Tento pohled byl velmi zajímavý. Fridrich se snažil zavděčit lidu nejrůznějšími způsoby, například podáním ruky měšťanovi (což král prostě nedělal). Nebo se koupal v řece s obyčejnými lidmi apod. Tím je poukazováno na fakt, jak se Fridrich toužil všemožně zavděčit, protože tušil, že jeho vláda nebude mít dlouhého trvání, a domníval se, že takto získá na svou stranu lid.

Na druhou stranu ale autorka ukazuje také na Alžbětu, na její opovrhování českými měšťankami, se kterými si musela při určitých příležitostech sednout ke stolu. Toto brala jako obrovské ponížení. Byla přesvědčená o tom, že ona – princezna a královna – je ta nejlepší. Stejně tak vnímala české ženy jako „chudinky“ a jejich manžele měla za hrubiány. Věřila, že milovat dokáže pouze ona a Fridrich, který jediný, jakožto urozená osoba, jí dokáže něžně a přitom vášnivě uspokojit.

Jak to bylo ve skutečnosti, nevím. Ale jako čtenáře mě příběh Zimní královny bavil. I když, jak se zmiňuji, mrzí mě, že se autorka tak často odchylovala od jejích myšlenek a utíkala až přespříliš do prostředí politiky.

I tak je ale tato kniha velice čtivá, snad bych řekla i zajímavější oním „mixem“. Pokud ale očekáváte typický román o lásce krásné princezny, jak je Alžběta prezentována, pak vás tato kniha asi moc neuspokojí. Řekla bych, že je spíše vhodná pro ty čtenářky, které více než „love story“ mají zájem o kvalitní četbu, ve které se láska mísí s dějinami a historickými událostmi, které v tomto případě daly spád dalšímu vývoji naší země.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZimní královna

Beráková, Zora

Motto, 2012

Napsat komentář