Životopis Otce vlasti

kareliv
Ku příležitosti sedmistého výročí narození Karla IV., nazývaného Otcem vlasti, vychází mnoho nejrůznějších publikací. Jednou z nich je titul významného českého historika Františka Kavky.


Kniha Karel IV. s podtitulem Historie života velkého vladaře je dílem profesora PhDr. Františka Kavky, CSc., významného českého historika, zabývajícího se staršími českými dějinami, především epochou vlády Lucemburků. Kavka vystudoval dějepis a latinu, a již ve své disertační práci se zaměřil na lucemburské období v českých zemích. Od roku 1953 působil na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, z toho dva roky zastával funkci děkana této fakulty. Kromě několikadílných skript pro výuku dějin je autorem monografií o husitství, Rožmbercích, pražské univerzitě a Karlu IV. Jeho nejvýznamnějším titulem je dvousvazkové dílo nazvané Vláda Karla IV. za jeho císařství (1355–1378).

Titul Karel IV. vydalo roku 2016 nakladatelství Argo v edici Ecce homo. Jde o jeden z mnoha příspěvků k sedmistému výročí narození tohoto významného a českým národem adorovaného vladaře, který však vyniká svou odborností a širokou pramennou základnou. Zatímco příležitosti vydat k tomuto kulatému výročí komerčně úspěšnou knihu využili i autoři, jimž nešlo o dějinná fakta a raději se za účelem čtenářské atraktivnosti svého díla přiklonili k polopravdám a mystifikacím, Kavkovo dílo zaujme čtenáře svou historickou přesností a nadčasovostí. Poprvé ostatně tento titul vyšel již roku 1998 a stále jde o četbu doporučovanou i odborníky.

Kavka se ve své monografii, rozdělené do dvaceti šesti kapitol, pustil do poutavého a jedinečného líčení života i doby Karla IV. od jeho neradostného dětství až po smrt. Podává tak komplexní a mnohavrstevný obraz panovníka, jehož Čechové familiárně nazývají Otcem vlasti a dokonce jej zvolili největším Čechem ve stejnojmenné anketě pořádané Českou televizí v roce 2005. Kavka ve svém výkladu samozřejmě nevynechal ani tak odborníky i veřejností diskutované témata, jako Karlovu vládu v Českém království, která bude čtenáře zajímat pravděpodobně nejvíce.

Mezi další zajímavé historické otázky, jež se v knize objevují, jsou Karlovy ne zrovna vřelé vztahy s otcem Janem Lucemburským, prosazení nejstaršího syna Václava na post římského krále, zhodnocení císařovy vlastní literární tvorby i vlivu, který měl na české kronikáře a v neposlední řadě Karlova četná manželství. Všechny tyto fragmenty jsou spojeny do jedné historické mozaiky, dávající dohromady dílo, zůstávající i přes dlouhá léta stále živé. A to nejen díky své odbornosti, ale i dílem autorova viditelného entuziasmu, poznatelného například prostřednictvím poutavého, čtivého a zajímavými poznatky naplněného textu.

Titul Karel IV. doporučuji nejen studentům historie či nadšencům do tohoto oboru, ale jako četbu jej mohu doporučit každému přemýšlivému čtenáři, jenž si chce udělat dějinně co možná nejpřesnější obrázek o tomto bezpochyby významném panovníkovi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel IV. Historie života velkého vladaře

Kavka, František

Argo, 2016

Napsat komentář