Král Miroslav zavítal do království knih

perex_raz
Velká osobnost filmu i divadelních prken. Takový byl také Vladimír Ráž. Autobiografická kniha o životě tohoto herce, člověka, ale i milujícího otce byla představena v Paláci knih Luxor v Praze.

 

Pátek třináctého možná pro někoho není tím nejšťastnějším dnem, ale autorka knihy Po stopách krále Miroslava, Blanka Kovaříková, si jej vybrala, jak sama uvedla, zcela záměrně ze tří možných termínů, které jí nakladatelství k oficiální prezentaci její knihy nabídlo. Věří, že bude šťastným pro publikaci, která je, i dle slov přítomného zástupce společnosti Albatros Media, jednou z nejlépe zpracovaných tohoto žánru.

Knihu Po stopách krále Miroslava vydalo nakladatelství XYZ. Blanka Kovaříková se v ní vydává po stopách jednoho z nejoblíbenějších herců poválečné éry, idola žen a dívek mnoha generací, kterého proslavila především postava krále Miroslava z notoricky známé pohádky Pyšná princezna. Krok za krokem může čtenář spolu s autorkou poznávat skutečnou tvář známého herce, jenž se nesmazatelně zapsal do filmové i divadelní historie. Na herce v knize zavzpomínali jak jeho blízcí, tak kolegové.

Blanka Kovaříková připomněla Vladimíra Ráže jako výjimečného člověka, kterého si jeho okolí vážilo. Poděkovala za spolupráci při realizaci knihy také kronikáři města Nejdek, P. Androšovi, kde se Vladimír Ráž narodil. Právě také díky jemu zde byla již rok po jeho smrti odhalena pamětní deska.

Stejně tak poděkovala i Bořivoji Navrátilovi, který část knihy připravoval spolu s ní, a zavzpomínala na příjemné dny i jeho sílu bojovat…

Velmi milé vzpomínky pak poodhalila kmotra knihy, paní Libuše Havelková. Připomněla nejen sobě studentská léta, neboť s Vladimírem Rážem byly spolužáci na DAMU, ale i chvíle v divadle. Blanka Kovaříková paní Havelkové především poděkovala za zapůjčenou osobní korespondenci s panem Rážem.

Na akci byl přítomen rovněž syn tohoto herce, pan Martin Ráž, který dorazil z norského Osla. Stejně jako ostatní, i on vzpomínal na svého otce.

„Odnesl jsem si z něho spoustu věcí uvnitř. Byl pro mě vždy spíš kamarád na hraní než táta. Oba jsme měli velký smysl pro soutěživost. Nikdy jsme se ale nehádali. Vše se odvíjelo ve sportovním duchu“.

Vladimír Ráž měl velkého cestovatelského ducha. Jeho syn si připomněl dobu, kdy dceři bylo asi pět let a otec za nimi přijel. Strávili, dle jeho slov, nádherný týden cestováním, projížděli krajinou…

Dcera Vladimíra Ráže Veronika s sebou přivedla na akci i svého čtyřletého synka Valeriána.

„Táta nikdy neřešil malichernosti. Ale když bylo něco podstatného, tak se tím zbýval. Tatínek byl pro mě velkou inspirací“.

Olga Rážová, třetí žena Vladimíra Ráže, si se smutkem připomněla dobu po jeho smrti. Ale také uvedla, že její manžel by si nepřál, aby o něm vyšla kniha. Chtěl, aby si ho lidé zachovali v srdci…

„Vladimír byl ten nejlepší chlap na světě. Nedokázala jsem na něho vzpomínat deset let. Teprve až po těch deseti letech vzpomínám…“

Velmi krásná a všeříkající slova na závěr pronesl kolega a herec, pan Stanislav Fišer, který s Vladimírem Rážem pracoval také v dabingu.

„Touhle knížkou zůstává mezi námi. Jsem moc rád, že ta kniha vyšla“.

Úvodní foto: obálka knihy Po stopách krále Miroslava
Fotografie ze křtu: archiv autorky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVladimír Ráž: Po stopách krále Miroslava

Kovaříková, Blanka

XYZ, 2012

Napsat komentář