Střípky ze života lidí

person
Dnes nahlédneme prostřednictvím knih do života osobností, které ve své době měly, nebo mají světu co sdělit. Z chování a jednání ostatních můžeme načerpat inspiraci, motivaci a ponaučení i pro sebe.

Felicia Day ukazuje, jak je pro každého důležité mít přátele a někam patřit. Pokud se nedaří najít spřízněné duše v okolí, nastává čas poohlédnout se ve virtuálním prostoru, kde lze navázat přátelství i s lidmi, se kterými byste se jinak těžko potkali. O možnostech internetu a práci s novými médii pojednává kniha Jak (ne)být divný na netu.

Kniha Jak (ne)být divný na netu od průkopnice online zábavy, herečky a „královny geeků“ Felicie Day obsahuje zábavné, svérázné a inspirující vzpomínky na neobvyklé dětství, cestu za internetovou slávou i na to, jak své podivínství přijala a našla si vlastní místo na slunci.

Když byla Felicia Day malá, celým svým srdcem (zoufale) toužila navázat vztah s ostatními dětmi. Vyrůstala na samém jihu USA, kde se jí dostalo domácího vzdělávání. Svou partu si proto hledala na internetu. Ten byl tou dobou v plenkách a Felicia si rychle osvojila každý jeho nový vývojový stupeň – ve vznikajícím digitálním světě nacházela radost a nepravděpodobná přátelství.

Kdyby neprožila tak neobvyklé mládí – ještě v šestnácti letech ji máma každý den vozila do školy autem – asi by v sobě nikdy nenašla naivní přesvědčení, že si prosadí vlastní životní cestu. Po studiu matematiky zamířila do Hollywoodu, aby se věnovala herectví, přestože neměla naprosto žádné kontakty. Když ji pak přestalo bavit ztvárňovat jen samé bláznivé sekretářky, které se po večerech starají doma o kočku, rozhodla se pro internet natočit vlastní seriál.

Feliciin náhlý internetový úspěch odstartoval její kariéru a brzy se stala jedním z nejvýznamnějších tvůrců v oblasti nových médií. Dnes je její svět naplněn kreativitou, počítačovými hrami a špetkou feminismu – stejně jako její vzpomínky.

V knize Jak (ne)být divný na netu zaznívá Feliciin zábavný a osobitý hlas a dokazuje, že bychom si všichni měli vážit toho, čím se od ostatních lišíme, a najít v sobě odvahu podělit se o to se světem. Protože dnes je možné vše – dokonce i pro podivíny z digitálního světa.

Jak (ne)být divný na netu

Autorka: Felicia Day
Přeložila: Petra Šmídová

Počet stran: 276
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7462-937-2
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Jak (ne)být divný na netu vydalo nakladatelství Jota.

Nahlédněte do prostředí internetu v následující ukázce.

Jasně. Omlouvám se.

Ahoj, jsem Felicia Day. Jsem herečka. Ta bizarní postava v tom sci-fi seriálu? Víte, o kterém mluvím. Nemívám fotku na hlavním plakátu, ale vždycky se objevím v několika dobrých scénách, při kterých se lidé smějí. Jako zrzka hraju tu šestou specialistku a v podstatě jsem vynalezla kategorii „milých ale nekonvenčních hackerek“. (Pardon. Když jsem začínala, byla to novinka. Fakt.)

Jsem scénáristka, producentka a herečka/moderátorka/hlavní postava stovek internetových videí. Doslova stovek. Mám takový problém (promluvíme si o něm později).

————————————————

Právě vychází Šíp do nebe – první z plánovaných tří dílů autobiografie rozporuplného Arthura Koestlera. Prozaik, novinář a filozof postupně sympatizoval se sionismem, komunismem, aby byl následně internován v koncentračním táboře. Mezi jeho stěžejní díla patří román Tma o polednách.

První díl autobiografie Arthura Koestlera zachycuje dětství, dospívání a mládí pozdějšího slavného autora. Koestler čtenáře provádí pozoruhodnými prostředím Budapešti v době Komuny v roce 1919, Vídně po první světové válce, kde kralují buršácké spolky a Sigmund Freud, a poté čerstvě osídlované Palestiny. Ukáže mu poválečnou Paříž a Berlín za Výmarské republiky, načež se s ním vydá k severnímu pólu. Koestler vše provází pozoruhodnými reflexemi, nejistotami svého dětství a úvahami zralé dospělosti. Líčí v knize svůj intelektuální a ideový vývoj – první díl pamětí končí jeho vstupem do komunistické strany na konci roku 1931. Přeložila Petruška Šustrová.

Šíp do nebe

Autor: Arthur Koestler
Přeložila: Petruška Šustrová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2551-7
Doporučená cena: 495 Kč

 

Knihu Šíp do nebe vydalo nakladatelství Academia.

Prolistujte si část knihy prostřednictvím ukázky.

Jedním z idylických aspektů arabských zemí v té době bylo, že když jste je navštívili jako evropští novináři, šli jste si pro informace přímo k vládnoucímu králi, emírovi či pašovi a obvykle jste byli pozváni na oběd. Ve věku třiadvaceti let jsem se tedy mohl chlubit – a chlubil – známostí s iráckým králem Fajsalem, emírem Abdulláhem ze Zajordánska, egyptským premiérem, pašou Nahasem z Libanonské republiky a tak dále. Trvalý dojem na mne udělali jen dva: žoviální, chytrý a vzteklý Abdulláh a jeho bratr král Fajsal.
Fajsal, přítel Lawrence a hrdina vzpoury v poušti, byl možná poslední velký Arab našich časů; hubená, majestátní a melancholická osobnost. Nikdy jsem nepoznal člověka, z něhož by víc vyzařovala naprostá osamělost.

————————————————

Osobnost Sigmunda Freuda je častým námětem knih a polemik. Není jednoduché zaujmout k jeho myšlenkám jednoznačný postoj. Pomoci zorientovat se může i nová kniha Éliette Abécassis Tajemství doktora Freuda, která se zabývá podzimem jeho života prožitým ve Vídni.

Román známé francouzské spisovatelky zpracovává poslední období života Sigmunda Freuda ve Vídni, kde se pod vlivem nacistů rozšiřuje antisemitismus. V době, kdy představitelé psychoanalýzy z obav o svůj život utíkají z Němci obsazeného Rakouska, Freud zůstává. Jaké tajemství ho drží ve městě, kde na něj stále neodbytněji doléhá blížící se katastrofa? Odpověď leží v dopisech, které si Freud vyměňoval od konce 80. let 19. století do roku 1902 s lékařem Wilhelmem Fliessem a které jsou vlastně jeho intimním deníkem obsahujícím jeho názory, domněnky a zkušenosti z psychoanalýzy. Podaří se Freudovi vypátrat dopisy dřív než nacistům?

Éliette Abécassis je francouzská spisovatelka a historička (její matka je dětská psycholožka a psychoanalytička, žačka Anny Freudové). Studovala na pařížské vysoké škole École normale supérieure a přednášela filozofii na fakultě v Caen. Je autorkou desítky beletristických děl, často s historickou tematikou, publikuje v časopisech a píše filmové scénáře.

Tajemství doktora Freuda

Autorka: Éliette Abécassis
Přeložila: Kateřina Bodnárová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1037-5
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Tajemství doktora Freuda vydalo nakladatelství Portál.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

 Nacisté se zmocnili města, tohoto města, které bylo se svými uspořádanými ulicemi a hranatými domy tak impozantní, tohoto živoucího města, překypujícího vzpomínkami a uměním, a přesto tolik zranitelného. Noci protínaly výkřiky a hluk střelby. Pokaždé, když jde Martin k otci, všimne si hákového kříže zavěšeného na dveřích domu číslo 19 na Berggasse a nacistů a střeše budovy. Po anšlusu byly vyhlášeny protižidovské zákony, začaly perzekuce a jejich zuřivost je stejně strašná jako ta, která devastuje Německo. Židé se stávají oběťmi darebáků, kteří situace využívají k tomu, aby je pronásledovali a okrádali.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak (ne)být divný na netu

Day, Felicia

Jota, 2016

zobrazit info o knizeŠíp do nebe
První svazek autobiografie: 1905–1931

Koestler, Arthur

Academia, 2016

zobrazit info o knizeTajemství doktora Freuda

Abécassis, Éliette

Portál, 2016

Napsat komentář