Ukázka z knihy Je načase být šťastný! (Kateřina Kantová)

Katerina Kantova_Je nacase byt stastny
Propagátorka pozitivní psychologie Kateřina Kantová učí své čtenáře, aby měli rádi sami sebe, a to v tzv. manuálu ke znovunabytí štěstí. Teprve až se naučíte mít rádi sami sebe, budete mít rádi také lidi okolo a uděláte šťastnými i je!

Přinášíme vám ukázku z knihy Je načase být šťastný!, kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Psychologie pro každého.

 

Úvod
„Naší první povinností je mít rád sám sebe, udělat se šťastným, a  teprve až se nám to podaří, budeme mít rádi lidi okolo sebe a uděláme šťastnými i ostatní.“
Na úvod této knihy bych ráda začala krátkým příběhem.
Byla jednou jedna dívka, a  ta si nejvíc ze všeho na světě přála mít přítele. Nebojte, není to příběh o tom, jak si to tak moc přála, ale nikoho nenašla, a teprve když si ho přestala přát, objevil se princ na bílém koni. Je to spíše o tom, že když už byla tak moc zoufalá a přítele si našla, v jejím životě teprve nastal ten pořádný chaos.
Když říkala, že chce přítele, tak to mělo jasný podtext – chtěla být milována, chtěla se cítit žádoucí, chtěla někoho, u koho by se cítila dobře, když jí zrovna dobře nebylo. No neznáme to všichni? V průběhu jejího vztahu pak byly její nálady zcela závislé na způsobu, jakým na ni reagoval, jak dlouho trvalo, než jí odepsal na SMS. Ptala se, jestli jeho kompliment byl míněn opravdu jako kompliment, nebo se mu na ní přece jen něco nelíbí?
Není divu, že tento vztah dlouho nevydržel. Po jeho ukončení se dlouho zabývala tím, proč to nefungovalo a proč tak moc hledá ujištění a lásku od někoho jiného. Zjistila, že to byla fatální chyba.
V  první řadě by měl člověk hledat uznání a  lásku od sebe, vážit si sám sebe a znát svou hodnotu – být zdravě sebevědomý. Po nějaké době možná zjistíte, že se máte sami se sebou lépe než ve vztahu, který je udržován za každou cenu.
David D. Burns ve své knize Feeling Good napsal, že lidé, kteří našli štěstí v  sobě, jsou zpravidla velmi žádoucí pro příslušníky opačného pohlaví a  stávají se pro ostatní magnety, protože jsou v  klidu a  vytvářejí pocit radosti. Takový přístup vidím jako základní kámen šťastného a spokojeného života. I když tyto postřehy nejsou nic nového, cítila jsem potřebu zkoumat tento koncept do větší hloubky, protože většina z nás si, myslím, z nějakého důvodu příliš neuvědomuje právě důležitost toho, mít se rád a vážit si sám sebe. Myslím, že než je člověk schopen najít si opravdu významný a vážný vztah, je zapotřebí milovat sám sebe. A tak jsem se rozhodla vás seznámit s několika technikami, jak toho dosáhnout, jak se do sebe znovu zamilovat a najít zatoulané štěstí a duševní pohodu.

Kateřina Kantová

Pozitivní myšlení
Přestat myslet negativně
Negativní myšlenky jsou nevyhnutelné. Občas je máme všichni, říkáme si třeba, že jsme tlusté a nikdy nedokážeme zhubnout, nebo když nás čeká nějaká těžká zkouška, máme pocit, že to nikdy neuděláme.
Ode dneška zkuste přestat přiživovat tyto myšlenky. Pokud vám negativní myšlenka vyskočí v hlavě, utněte ji hned v zárodku.
Velmi dobře se dá použít následující technika: Myslete na pravý opak. Jestliže mě napadne „fuj, jsem tak unavená, dneska se mi vůbec nechce do práce“, zjistím, že to je má negativní myšlenka, která pro mne nemá žádnou hodnotu, a budu si myslet přesný opak: „Dnes jsem plná energie a chce se mi do práce, dnes v práci udělám spoustu věcí.“ Může to znít hloupě, ale věřte mi, funguje to. Je zbytečné neustále si v hlavě omílat, že se nám někam nechce, nebo že něco určitě nezvládneme. Postupem času tomu navíc začneme sami věřit a nikam nás to neposune. Na druhou stranu, pokud budete smýšlet pozitivně, uvidíte, že tomu sami budete i věřit.
Myšlenky jsou skutečně silné a mají obrovský dopad na naši náladu a myšlení. Když se vám v hlavě honí pouze negativní myšlenky, vytváříte sebenaplňující proroctví. Dobrou zprávou je, že můžete ovládat myšlenky, které vstupují do mysli, a  nemusíte se věnovat těm negativním. Pokud nebudete chtít mít špatný den a  cítit se sami se sebou špatně, začněte myslet pozitivně.
Na začátek bych ale ráda upozornila na to, co pozitivní myšlení není. Když se řekne, že by měl člověk myslet pozitivně, neznamená to, že se na svět bude koukat skrz růžové brýle a bude vidět vše skvělé, báječné a fantastické. Také to neznamená, že slovo „problém“ není součást našeho slovníku.
Zkusme si představit, že pro dosažení pozitivní změny v našem prožívání je potřeba především změnit způsob našeho myšlení, konkrétně to, jak přemýšlíme o  sobě a  o  světě kolem nás. Tento fakt je podložen mnoha vědeckými studiemi (Fredrickson, 2009). V podstatě to znamená, že pokud dění kolem sebe interpretujeme negativně, vyvolává to v nás negativní emoce, zatímco když dění kolem sebe hodnotíme pozitivně, vyvolává to v nás pozitivní emoce a prožívání. My všichni jsme schopni a máme v sobě kapacitu přeladit se na tu pozitivní vlnu, je k tomu zapotřebí vůle a pár nástrojů, které nám pomůžou toho docílit.
Naučit se myslet pozitivně určitě jde. A způsob myšlení začneme měnit velmi jednoduše – změnou formulace otázky: Kde je problém?
Existuje v mém životě přese všechno to těžké a náročné i něco, co je v pořádku?
Co se daří, co funguje, co nebolí a nepřináší starosti?
Existuje v  mém životě něco, co oceňuji, na čem mi záleží, čeho si vážím a zač mohu být vděčný?
Je zde něco nebo někdo, kdo mi umožňuje zažívat pocit pohody, radosti, naděje či štěstí?
Orientace na dobré věci však neznamená, že budeme popírat existující problémy a opomíjet nutnost jejich řešení. Jedná se spíše o přesměrování a zaměření pozornosti na to, co je v našem životě pozitivní a co doposud stálo ve stínu problémů, které si říkají o naši pozornost daleko razantněji a hlasitěji. Na reálném příkladu to může vypadat následovně:

Příklad
Paní Klára pracuje ve firmě, která krachuje, a tak v nejbližší době přijde o místo. Doma má manžela, který jí s ničím nepomůže – má svých starostí v práci dost. Dcera žije s rodinou v zahraničí a syn se o rodiče příliš nestará.
Na první pohled tento obrázek nevypadá příliš vábně a optimisticky, ale když se na to podíváme z jiného úhlu, již to není tak hrozné. I přesto, že paní Klára končí v práci, má nárok na předčasný důchod, s manželem mají vcelku dost naspořeno a paní Klára by měla ještě dostat odstupné. To znamená, že bude mít teď pro sebe víc času a může si najít nějaký nenáročný přivýdělek. Také to znamená, že bude mít o prázdninách konečně čas užít si svých vnoučat a dcery. Dále to znamená, že vystresovaný z práce bude pouze manžel a jí zbyde více času na domácnost a vaření. Manžel bude tím pádem chodit domů a bude mít připravenou večeři, kterou měl od své ženy tak rád. A můžeme pokračovat dál a dál.

——————————–

Psychologie pro každého

Populárně naučné knihy této řady jsou určeny široké veřejnosti všech věkových kategorií. Aktuální témata jsou zpracována srozumitelnou formou a dávají čtenářům návody na řešení každodenních problémů, radí např. jak si uchovat a rozvíjet duševní zdraví, jak zlepšit své postavení ve společnosti, jak si utvářet a zachovat kvalitní mezilidské vztahy, jak bojovat proti stresu, depresi, jak být úspěšný v sexu, v partnerství atp. Velká skupina lidí s psychickými problémy by se v běžném životě neobešla bez knih právě z této edice. Řada z nich slouží i jako výuková pomůcka pro studující na středních a vyšších zdravotnických školách. Přečtěte si ukázky i z jiných knih této edice, např. Osamělost, Přeji Ti krásné Vánoce, Sebedůvěra – cesta k úspěchu nebo Dotýkání dovoleno! Na další zajímavé knížky se můžete podívat i v našem článku.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJe načase být šťastný!

Kantová, Kateřina

Grada, 2016

Napsat komentář