Ukázka z knihy Přeji Ti krásné Vánoce (Monika Nevolová)

Monika Nevolova_Preji Ti krasne Vanoce

Útlá, leč nápaditá knížečka Moniky Nevolové poradí svým čtenářům, jak si mohou udržet blažený pocit vánoční pohody po celý rok. Přečtěte si Přeji Ti krásné Vánoce a prožijte svátky vyrovnaně a s klidem. Stresu vstup zakázán!

Přinášíme vám ukázku z knihy Přeji Ti krásné Vánoce, kterou vydalo
nakladatelství Grada v edici Psychologie pro každého.

 

Předmluva

Co se vám vybaví jako první, když řeknu „Vánoce“?
Právě jste se pravděpodobně buď příjemně zasnili, nebo otráveně zamračili. S Vánocemi je dnes spojeno hodně negativ a spousta stresu a pak se ty „hezké Vánoce“ tak nějak stěží smrsknou jen na několik hezkých svátečních dnů na konci roku.
Často je cílem Vánoce „přežít“, ne si je užít. Přitom Vánoce a vánoční svátky, když budeme chtít, mohou vnést do našich životů opravdové kouzlo, dobrou náladu a posílit vztahy s blízkými. Vánoce navíc tím, že jsou na konci roku, vnášejí do života prostor pro každoroční bilanci, ohlédnutí se a vstřebání toho podstatného, co jsme za rok prožili.  Mohou být zároveň zastavením se na konci roku, které nás vybaví potřebnou energií do roku nového.
Tato útlá knížka Přeji Ti krásné Vánoce je o tom, jak využít naplno potenciál a smysl vánočního období, jak si toto období užít se svými blízký-mi a jak ho využít pro svůj osobní rozvoj.
Vy, kdo Vánoce milujete, najdete v knize inspiraci k umocnění atmosféry a obohacení Vánoc o další zajímavé momenty. Vy, kteří jste doposud z Vánoc spíše šíleli a čekali, až budou za vámi, máte příležitost vydat se na zajímavou cestu za znovuobjevením kouzla Vánoc a zjistit, že Vánoce budou takové, jaké si je uděláte. Přesně tak jsem to totiž udělala já, ještě donedávna celkem zarytý odpůrce Vánoc. Napsání této knížky bylo příležitostí, jak to tentokrát vzít za ten správný konec. Nebo začátek?
Jak můžete použít tuto knihu? Jako tahák na skvělé Vánoce pro vás, jako dárek pro své blízké nebo jako takové nakopnutí pro „vánoční odpůrce“. Můžete se inspirovat v jednotlivých kapitolách na přeskáčku, podle toho, co vás z obsahu zrovna zaujme, nebo postupovat kapitolu po kapitole, zkoušet jednotlivé tipy, techniky, hry a čerpat ze všeho, co v knize objevíte.
Ať už jste tuto knihu otevřeli v jakémkoliv ročním období, přeji vám, abyste pocítili a žili to nejhezčí z Vánoc, kdykoliv budete potřebovat.

Monika Nevolová

 Monika Nevolova_Vanoce_ukazka

VÁNOČNÍ ÚKLID V DOMĚ
Vaše první myšlenka, když se řekne „vánoční úklid“? Dřina, stres, nepohoda? Prosincové období je ve většině zaměstnání časem celoročních uzávěrek, zkrácených termínů a shonu. Proč si tedy přidělávat hromadu práce i doma? Jděte na to tentokrát chytře, ukliďte to, co je třeba zejména pro vaši duši, a ten opravdu velký úklid si nechte až na jaro!
Proč vlastně před Vánocemi tolik uklízíme? Možná proto, že to dělaly naše babičky a matky, a protože se říká, že se to má dělat. Možná také podvědomě cítíme, že úklidem svého bydlení ke konci roku očišťujeme i sebe, že je třeba vyhodit staré nepotřebné či rozbité věci a s nimi také staré emoce a vstoupit do nového roku s čistou hlavou i příbytkem. Na tom něco je. Podle čínského učení si prý potřebujeme udělat místo pro příchod nových věcí a uskutečnění našich přání.
Takže uklidit ano, ale smysluplně!

 

JAK NA TO?
1. Stanovte si priority! Priority úklidu jsou jasné: Uvažujte, kam pustíte tchyni! Takže zářit bude asi hlavně obývací pokoj, toaleta, koupelna, kuchyň a předsíň. Vše ostatní můžete stihnout, když zbude čas, nebo dělat až na jaře.
2. V kuchyni nejdříve napečte, až pak uklízejte. Jestli ještě nemáte napečeno, nechte zatím kuchyň být a ukliďte ji, až bude všechno cukroví hotovo.
3. Postupujte shora dolů, tedy od lustru přes poličky k podlaze. Na prach jedna malá vychytávka – prachovku mírně navlhčete vodou a přeložte ji napůl, pak znovu a ještě jednou, takže máte v ruce šestnáct ploch hadru. Při práci už jen obracíte zašpiněné části, a tím ušetříte dobrých deset až patnáct minut máchání a ždímání.
4. Pořiďte si krabice. Ty velké od banánů i nějaké menší, praktické do kuchyně. Do nich průběžně dávejte vše, co vám znesnadňuje postup místnostmi: hračky, staré dopisy, noviny i suvenýry z dovolených. Na krabice potom stačí napsat, co ukrývají, a schovat do skříní, do sklepa nebo rovnou postavit ke kontejneru!
5. Na co rezignovat? Na mytí oken, vyperte raději záclony a závěsy. Ještě vlhké je vyvěste na okna, vyžehlí se tak samy! A rezignujte i na fleky na sedačce. Vzdejte čisticí experimenty, zaručeným receptem je nový přehoz. Navíc bude gauč vypadat nově a slavnostněji.
6. Zapojte děti. Proč byste měli dělat všechno sami? Když dětem podáte úklidové aktivity jako zábavu, získáte v nich cenné pomocníky!
Tip: Zkuste při úklidu opravdu vyházet vše, co dlouho nepoužíváte. Tyto věci vám docela určitě chybět nebudou. Otevře vám to nové obzory a prostor pro nové věci i zážitky. Pokud se jedná o staré, ale zachovalé oblečení nebo hračky, co takhle je věnovat na charitu?

————————————————-

Prolistujte si celou ukázku.


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. Nakladatelství Grada si za dobu své existence vybudovalo pozici největšího tuzemského nakladatelství odborné literatury co do objemu tržeb, počtu vydávaných nových titulů i šíří oborů své působnosti a to jak v České tak i ve Slovenské republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřeji Ti krásné Vánoce

Nevolová, Monika

Grada, 2015

Napsat komentář