Špionská láska na pozadí druhé světové války

provazochodkyne
Dokáže se bývalá britsko-francouzská špionka začlenit do poválečné společnosti? Nový život jí kalí děsivé vzpomínky na věznění gestapem a peklo v koncentračním táboře. Nakonec nově vypuknuvší studená válka definitivně ukončí její pokusy o nevměšování se do světa špionáže.


Autorem románu Provazochodkyně, který jako druhý díl série Marian Sutro vydalo ku příležitosti Velkého knižního čtvrtku 17. března 2016 nakladatelství Kniha Zlín, je britský spisovatel Simon Mawer. Simon Mawer, původním povoláním učitel biologie, sice vydal svou první knihu až na prahu čtyřicítky, ale i přesto si stačil svými literárními kvalitami získat čtenáře a literární kritiky v Evropě i v Americe. Jeho prvotina Chiméra vyšla roku 1989 a Mawer za ni získal McKitterickovu cenu udělovanou nejlepším románovým debutům vydaným ve Velké Británii. Velmi úspěšným se stal i román Dívka, která spadla z nebe, jenž je prvním dílem série Marian Sutro.

Napůl Angličanka a napůl Francouzka Marian Sutro je díky své perfektní znalosti francouzštiny naverbována francouzskou sekcí britských zvláštních jednotek. Podnikne výsadek v Němci okupované Francii, kde má za úkol přesvědčit ke spolupráci mladého fyzika Clémenta, jehož výzkum by spojenci chtěli využít při konstrukci atomové bomby. To je ve stručnosti obsah prvního románu o britsko-francouzské špionce, který pokračuje v titulu Provazochodkyně událostmi z konce války.

V té době má hlavní hrdinka za sebou zatčení gestapem, brutální výslechy a pobyt v koncentračním táboře Ravensbrück. Sice přežila, ale cena za to je vysoká. Musí se znovu naučit žít ve světě bez války. Díky četným milostným románkům a svatbě to vypadá, že se dostala z nejhoršího. Po vypuknutí studené války však nemůže zůstat stranou, už jen kvůli bezpečí svého bratra, který se do jemných vláken poválečné politiky zapletl. Znovu vplouvá do světa špionáže, kde na ni čeká zakázaná láska v podobě ruského agenta.

Autor dovedně a překvapivě přehledně splétá a zase rozplétá jednotlivé roviny špionského života hlavní hrdinky. Ačkoli čtenář díky retrospektivě ví, jestli hrdinka ze všech nástrah vyvázne živa či nikoli, je mu díky spisovatelově poutavému slohu zaručen pocit napětí a netrpělivého očekávání rozuzlení jednotlivých zápletek. Velmi dovedně a podrobně je líčena i atmosféra poválečné Anglie, čímž Mawer dokázal pro svůj příběh vytvořit zajímavou kulisu.

Ačkoli je titul Provazochodkyně již druhým dílem série, lze jej bez problémů číst bez znalosti předchozího dílu. Čtenář se snadno vžije do světa vnitřně rozervané staronové špionky, která sice ne vždy vyznívá sympaticky a jako klasická kladná postava, ale možná tím více zaujme. Postavy vůbec jsou silnou stránkou Mawerova příběhu, každá z nich jako by představovala svůj vlastní svět a sama si přímo předurčovala svůj osud. Čtivosti a spádovosti knihy pomáhá i její členění na krátké kapitoly. Jak již bylo naznačeno, příběh je psán retrospektivně, vypráví jej Marianin tajný obdivovatel, který přijíždí svou již osmdesátiletou tajnou lásku vyzpovídat do Švýcarska, aby zjistil detaily jejího života před válkou i po ní.

Román Provazochodkyně doporučuji čtenářům, kteří hledají poutavý, napínavý a osobitý příběh, obsahující zajímavý lidský osud. Potěší i ty, jež v románech hledají především historické reálie a atmosféru dýchající dějinami.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProvazochodkyně
Marian Sutro 2

Mawer, Simon

Kniha Zlín, 2016

Napsat komentář