Vyhrajte oceňovaný krimi debut z Norska

posledni poutnik nahled
O tom, že severské detektivní romány patří mezi špičku žánru, není třeba debatovat. A nejnovější objev Gard Sveen se nijak nevymyká. Jak souvisí současná vražda s  lidskými ostatky pocházejícími z druhé světové války? To si pojďte přečíst.

Když se minulost protne s přítomností

Jak souvisí vražda bývalého odbojáře s kosterními pozůstatky z druhé světové války?

Kdo byla Agnes Gernerová, krásná dívka, která přijela do Osla na podzim roku 1939?

V květnu 2003 byly v lese severně od města nalezeny lidské kosterní pozůstatky pocházející patrně z druhé světové války. O několik týdnů později je ve svém domě v luxusní osloské čtvrti zavražděn zestárlý podnikatel Carl Oscar Krogh, bývalý člen odboje. Osloská policie nachází mezi oběma případy souvislost.

Při vyšetřování se totiž ukáže, že Krogh patřil k nejbližším spolupracovníkům mýty opředeného Kaje Holta, vůdčí osobnosti odboje. Krogh byl jedním z těch, kteří se pokusili odhalit příčinu Holtova nikdy nevyšetřeného úmrtí ve Stockholmu na jaře 1945. Bludiště lží a zamlčování zavede vyšetřovatele Tommyho Bergmanna zpátky do válečných časů. Do doby, kdy se pravda obětovala jako první, láska se považovala za břemeno a jediným cílem bylo přežít.

 

Poslední poutník

Autor: Gard Sveen

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Daniela Mrázová
Počet stran: 495
Vazba: vázaná
Vydáno: 2/2016
ISBN: 978-80-7491-525-3

Přečtěte si více o knize Poslední poutník, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte také na ukázku a náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Zabočila za roh.
V otevřených dveřích na terasu se vlnily bílé závěsy.
Ve spodní části zorného pole se cosi zalesklo, cosi na dlaždicích pod zahradními křesly. Pod mrtvým psím tělem se rozpíjel červený vějíř. Přímo proti ní zelo rozšklebené hrdlo černobílého setra. Krev ještě ani nestačila pořádně zaschnout.
Na okamžik zatoužila utéct zpátky k autu, ale jako by ji nohy chtěly nést jen směrem k terase.
Pomalu se blížila k vlajícím závěsům a v duchu se modlila, aby ji Bůh ochraňoval.
Překročila mrtvého psa.
Pak už si pamatovala jen to, jak stojí v obývacím pokoji.
Před ní uprostřed místnosti leželo to, co bývalo Carlem Oscarem Kroghem. Dokonce i oči byly pryč, rozsekané na cáry jako medúzy.
Jak? pomyslela si, jak mohl někdo udělat druhému člověku něco takového? (str. 8–9)

 

O autorovi

Gard-SveenGard Sveen (nar. 1969) vystudoval politologii a pracuje jako odborný poradce na norském ministerstvu obrany. Žije v městečku Ytre Enebakk nedaleko Osla. Poslední poutník (2013) je jeho debutový román, první z chystané kriminální série o vyšetřovateli Tommym Bergmannovi. Obdržel za něho dvě prestižní ceny pro nejlepší detektivku roku: norskou Rivertonovu cenu (2013) a skandinávský Skleněný klíč (2014). V historii jejich udílení získal obě ceny už jen jediný debut – Netopýr Joa Nesbøho.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Poslední poutník

Agnes Gernerová přijela do Osla na podzim roku 1939, její kosterní pozůstatky byly nalezeny na jaře o mnoho let později. Starší podnikatel Carl Oscar Krogh je několik týdnů po nálezu zavražděn ve svém luxusním domě. Zdánlivě tyto dva případy nijak nesouvisí, ale jakmile se osloská policie ponoří do vyšetřování, souvislosti jako by začaly samy vyplouvat na povrch. Zajímá vás více? V tom případě neváhajte a přečtěte si oceňovanou prvotinu norského autora Garda Sveena.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Poslední poutník vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Poslední poutník
probíhá od 13. do 26. dubna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 krimi knihy Poslední poutník

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední poutník

Sveen, Gard

Host, 2016

Napsat komentář