Host vydává Posledního poutníka z pera nového mistra thrilleru

posledni poutnik nahled
Máte už kompletně přečteného Nesbøho a netrpělivě vyhlížíte další díl? Adler-Olsenem jste se již také prokousali a nevíte, do čeho se v mezičase pustit? Debutový román Garda Sveena by mohl být právě pro vás. Dvě časové linie a přístupný děj jsou jen zrnky v kupě napětí.

Řadě čtenářů je jasné, že v severských zemích snad pijí tvůrčí elixír, neboť se kontinuálně vynořují na povrch nové a nové talenty v oblasti thrilleru a napětí. Výjimkou není ani Gard Sveen, který s románem Poslední poutník slaví nemalý úspěch. Nenechte se však zmást popularitou knihy. Ta totiž rozhodně nepřispívá k odlehčenosti knihy. Na příběh, v němž se prolíná minulost s přítomností, si budete muset nějakou tu hodinu klidu vyhradit. Na téměř pěti stech stránkách se toho stane skutečně dost. I přes to vám však četbu ulehčí velice dostupný, na dialozích vystavěný vypravěčský styl a sympatické postavy.

 

Jak souvisí vražda bývalého odbojáře s kosterními pozůstatky z druhé světové války? Kdo byla Agnes Gernerová, krásná dívka, která přijela do Osla na podzim roku 1939?

Ve svém domě v lepší osloské čtvrti je v létě 2003 brutálně zavražděn zestárlý podnikatel Carl Oscar Krogh, bývalý člen odboje. O několik týdnů dříve byly v lese na sever od města nalezeny lidské kosterní pozůstatky pocházející patrně z druhé světové války. Osloská policie hledá mezi oběma případy souvislost. Během vyšetřování se brzy ukáže, že Krogh patřil k nejbližším spolupracovníkům mýty opředeného Kaje Holta a byl jedním z těch, kteří se pokusili odhalit příčinu Holtova nikdy nevyšetřeného úmrtí ve Stockholmu na jaře 1945. Bludiště lží a zamlčování zavede vyšetřovatele Tommyho Bergmanna zpátky do válečných časů. Do časů, kdy se pravda obětovala jako první, láska se považovala za břemeno a jediným cílem bylo přežít.

Jako při potopě světa, pomyslel si, když mu pohled padl na vodní masy, které bičovaly zem a divoké a zpěněné  vystřikovaly zpět do vzduchu. Napadlo ho, že sám Stvořitel se v tomto okamžiku rozhodl nechat je všechny utopit za jejich hříchy, protože nikdo, skutečně nikdo není bez viny. I Kaj Holt zabil lidi, kteří ho ještě teď, ačkoli už bylo po všem, každou noc pronásledovali: mladí, staří, otcové, dokonce i jedna mladá matka, jíž bylo pouhých devatenáct. Když scházel po schodech, její dítě se rozkřičelo. Ještě dnes slyšel jeho pláč, jak se dere skrze tenké dveře a nese se po schodišti dolů, viděl před sebou dítě, jak opuštěně naříká na posteli, zatímco jeho matka, sama ještě dítě, leží v předsíni v tratolišti krve. Nikdo není bez viny.
(str. 14)

Zajímáte se o druhou světovou válku? Jste příznivcem severské detektivky? Dočtěte si ukázku z knihy Poslední poutník.

Poslední poutník

Autor: Gard Sveen
Přeložil: Daniela Mrázová

Počet stran: 495
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7491-525-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Poslední poutník vydalo nakladatelství Host.

 

Napínavý a bohatý děj se dotýká několika různých témat, mimo jiné osvětluje méně známé kapitoly norské válečné historie, zejména likvidování nepohodlných osob prováděné odbojem. Kromě samotného příběhu autor zdařile popisuje mezilidské vztahy. Vykresluje věrohodné portréty svých postav, které se nacházejí v obtížných situacích, stojí před složitými rozhodnutími a takřka nemají možnost volby.

- Porota Rivertonovy ceny

Gard Sveen

SONY DSC(*1969) vystudoval politologii a pracuje jako odborný poradce na norském ministerstvu obrany. Poslední poutník (2013) je jeho debutový román, první z chystané kriminální série o vyšetřovateli Tommym Bergmannovi. Obdržel za něho dvě prestižní ceny pro nejlepší detektivku roku: norskou Rivertonovu cenu (2013) a skandinávský Skleněný klíč (2014).
(Zdrojem informací a fotografie jsou stránky nakladatelství Host.)


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední poutník

Sveen, Gard

Host, 2016

Napsat komentář