Vyhrajte ilustrovaný životopis panovníka Karla IV.

Karel-IV-ilustrovany-zivot-a-doba-perex
Pro České země byla doba vlády Karla IV. zlatým věkem. Král český a císař římský zanechal svůj odkaz nejen v podobě mostů, měst a dalších staveb, ale významně pečoval také o obchod a umění. O co dalšího se zasloužil?

Život a doba Karla IV.

Karel-IV-ilustrovany-zivot-a-doba-ukazkaIlustrovaná kniha o Karlu IV. nabízí ucelený, ale přesto stručný a srozumitelný pohled na osobnost našeho největšího panovníka.

Doba panování Karla IV. je právem považovaná za zlatý věk českých dějin. Jaký ale doopravdy byl český král a římský císař, co všechno vykonal?

Odpověď vám dá kniha plná ilustrací stejně delikátních, jaké známe z iluminovaných rukopisů vrcholného středověku. Dozvíte se, že Karel IV. byl nejen stavitelem mostů, hradů a měst. Velkou část svého života prožil na cestách mezi významnými městy tehdejší Evropy, jako byla Paříž, Milano, Benátky, Avignon, Řím, Florencie, Cáchy, Norimberk. Byl diplomatem a urovnával spory mezi panovníky, ale zároveň byl i válečníkem. Pro české země získal nová území.

Velký odkaz zanechal Karel IV. v oblasti vědění, literatury a zákona. Sepsal legendy o životě nejstarších Přemyslovců, podílel se na vzniku kronik, sestavil nový zákoník, uprostřed Evropy založil univerzitu. Pečoval o rozvoj obchodu, umění a řemesel.

 

Karel IV.

Ilustrovaný život a doba

Autorka: Renáta Fučíková

Vydalo: nakladatelství Práh
Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2016
ISBN: 978-80-7252-608-6

Přečtěte si více o knize Karel IV. – Ilustrovaný život a doba, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Práh. A nezapomeňte se také podívat na ukázku.

Nakladatelství Práh bylo založeno v roce 1991. Dosud vydalo více než 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

 

Ukázka z knihy

Karel-IV-ilustrovany-zivot-a-doba-ukazka-2Král Jan se s královnou Eliškou na čas usmířil a začal se zajímat o jiné záležitosti. Jeho mladší sestra Marie se měla stát manželkou francouzského krále.
Jak mocnou zemí byla tehdejší Francie a jak mocní byli v té době její králové! Jejich vůlí se častokrát musel řídit i samotný papež. Francouzský král Filip IV. kdysi dokonce přiměl papeže, aby opustil starobylé město Řím, kde až do té doby býval papežský trůn, a usadil se v jižní Francii, ve městě Avignon.
Český kralevic Václav se náhle, ze dne na den, stal synovcem nejmocnějšího muže Evropy, Karla IV. Francouzského. Ale příbuzný tak významného krále si přece namísto věznění zaslouží královskou výchovu. Václava tedy z Křivoklátu odvezli rovnou do oslňující Paříže.
Václavův královský otec nelenil a svůj vztah s Francií zpečetil. Vybral pro svého syna nevěstu. Sedmiletého Václava oženili s malou Markétou z úctyhodného rodu Valois. Markéta měla světlé vlásky, a tak jí přezdívali Běla, což se francouzsky řekne Blanche, neboli Blanka.

 

Vyhrajte knihu Karel IV. – Ilustrovaný život a doba

První český král, který se zároveň stal také římským císařem, se během svojí vlády zapsal do historie mnoha svými počiny. Nejen že pro české země získal nová území, ale také je následně zveleboval a pečoval o rozvoj obchodu, řemesel a umění. Univerzitu, kterou založil a která nese jeho jméno, vám jistě nemusíme připomínat stejně jako kamenný Karlův most přes Vltavu a hrad Karlštejn. Karel IV. však proslul v mnoha dalších oborech. Jakých? To se dozvíte v bohatě ilustrovaném průvodci nejen jeho životem, ale i dobou, ve které panoval.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Práh vám navíc přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Karel IV. – Ilustrovaný život a doba vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Karel IV. – Ilustrovaný život a doba
probíhá od 8. do 21. dubna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Karel IV. – Ilustrovaný život a doba

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel IV. – ilustrovaný život a doba

Fučíková, Renáta

Práh, 2016

Napsat komentář