Křest knihy, která není ještě vydaná

Tisková konference
Jaroslav Rudiš, Halina Pawlowská, Sára Saudková, Klára Mandausová, Tomáš Hanák, Kateřina Janouchová, Iva Frühlingová, Marek Šindelka, Tamara Heribanová, Eva Urbaníková, Jozef Heriban, Kristina Farkašová, Jozef Banáš, Olga Feldeková a Michal Hvorecký spojili své síly a vznikly Příběhy ve znamení touhy.

Francouzská káva Carte Noire přišla s projektem, na jehož konci bude kniha inspirovaná touhou. Požádala několik českých i slovenských osobností, aby sepsaly příběhy, které je napadly, když se řekne TOUHA. Každých čtrnáct dnů bude jeden zveřejněn na webu www.prozeny.cz nebo www.lesk.sk, první se objeví 18. dubna. Nakonec všechny vydá Mladá fronta v chystané knize – Příběhy ve znamení touhy. Pokřtěna, symbolicky zrnky kávy, byla však už ve středu 4. dubna, kdy Tomáš Hanák a Sára Saudková přečetli část svého příběhu.

Symbolický křest

Symbolický křest

A jaký vztah mají vlastně autoři jednotlivých příběhů ke kávě? Sára Saudková se přiznala, že je tak trochu barbar. „Piju kávu s kakaem a syrovátkou. Káva mi moc nechutná, ale jsem na ní závislá. Mám moc ráda její vůni,“ popisovala. Iva Frühlingová má kávu spojenou právě se značkou Carte Noire, jejíž francouzskou reklamu si pamatuje z pařížských kin. Přišla jí vždy velice romantická a luxusní. „Kávu mám moc ráda, takže jsem neváhala, když jsem dostala možnost napsat jeden z příběhů.“ Klára Mandausová si chvilky nad kávou užívá s manželem, ale bez něj ji moc nepije. Jaroslav Rudiš oproti tomu zvládne i několik šálků denně. „Jsem na kávě závislý a mám ji rád. Dám si tři, čtyři, pět, šest espress denně,“ smál se na křtu. I pro Tomáše Hanáka je káva velmi oblíbeným nápojem, přesto se přiznal, že má své barbarské zvyky stejně jako Saudková. Hanák si ji ohřívá v mikrovlnné troubě. „Ráno si bez kávy už neumím představit,“ dodával.

Tento projekt navazuje na podobný loňský, kdy pro Carte Noire psala Barbora Nesvadbová deník. U čtenářů se setkal s velkým zájmem. Čtení a káva, jak připomněli zástupci Carte Noire, k sobě mají velmi blízko.

Doporučení:
Share

Napsat komentář