Napříč světem s detektivními příběhy

okno
Amerika, Evropa, Afrika, … Zločin je všudypřítomný. Záleží jen na čase, místě, okolnostech a provedení. Ty stejné vyšetřovací postupy praktikují vyšetřovatelé napříč kontinenty, ať se jedná o vraždu prominenta nebo člověka z okraje společnosti, protože nejdůležitější je mít motiv a vraha.

Henri Loevenbruck vnáší ve své knize Fulcanelliho tajemství do klasického detektivního příběhu další prvek. Vyšetřování je znesnadněno, protože zavražděný byl členem jakéhosi spolku zasvěcených, a proniknout mezi ně představuje další překážku na cestě k objasnění zločinu.

Již téměř jedno století se badatelé a historici snaží rozluštit, kdo se skrývá pod tímto záhadným pseudonymem? Kdo byl Fulcanelli, alchymista a autor knih Tajemství katedrál a Příbytky filosofů? Vyšetřování vraždy v kostele a podivného úmrtí zasvěcence vrhne detektiva Ari Mackenzieho do esoterických tajemství minulého století. Dokáže rozluštit zapeklité vztahy mezi zasvěcenci do tajných nauk? Bývalý velitel tajných služeb se nechá zatáhnout do neznámého prostředí mnohem víc, než by si přál. Vyřešit nejen vraždy, ale i rozplést vztahy mezi zasvěcenci ovšem něco stojí…

Fulcanelliho tajemství

Autor: Henri Loevenbruck
Přeložil: Tomáš Kybal

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-274-1
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Fulcanelliho tajemství vydalo nakladatelství Garamond.

Kousek po kousku prohlížel plátno, jeho materiál, barvy, jak bylo na povrchu poznamenáno časem; analyzoval četné předměty, z nichž se skládalo, tu obviňující sovičku, hmyz lezoucí po mrtvole biskupa, jeho mitru, jeho oděv, nápisy na miskách vah i pás textu na spodku obrazu, těch pár slov, které tak dlouze studoval, lebky, kosti, srdce, kříž, Bibli… Stoupl si na špičky a zdržel se u ruky držící váhu. Byla to ruka Krista, nebo nějaké ženy, jak někteří tvrdili?
Zranění na dlani připomínající hřeb z ukřižování dávalo za pravdu prvé hypotéze… A skrývalo se něco za barvou rakví, jednou rudou a druhou černou? Za polohou krysy, psa, kozy?

————————————————

Když Ian Fleming přivedl na svět postavu Jamese Bonda, agenta s povolením zabíjet, neměl jistě ani tušení, jaké tím rozpoutá šílenství a že Bond vstoupí mezi legendy. Nový román Williama Boyda Sólo tuto skutečnost jen potvrzuje. Dočkáme se následně filmového zpracování?

Píše se rok 1969. James Bond – britský zvláštní agent 007 – právě oslavil pětačtyřicáté narozeniny a je povolán na ústředí, kde obdrží neobvyklý úkol: má se vypravit do neklidného západoafrického státečku Zanzarim, aby zneškodnil vzbouřence, kteří ohrožují zdejší režim. Bondův příjezd do Afriky je počátkem divoké mise, při níž se agent snaží odhalit, jaké síly stojí za místní brutální občanskou válkou – a rychle si uvědomí, že situace zdaleka není jednoznačná. V Zanzarimu se zvrtne všechno, co se zvrtnout může, a navzdory splněnému úkolu v agentovi 007 zůstane pachuť a touha po pomstě. Aby se jich zbavil, nezbývá mu než pustit se do sólové akce.

Sólo

Autor: William Boyd
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-204-3439-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Sólo vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Bond si ten čas na verandě, kdy jen tak seděli a povídali si, docela vychutnával. V ruce držel silný šláftruňk a s nástupem studené tropické noci se ze vzduchu vytrácel žár. Cítil se v pohodě – a také se tešil ze společnosti krásné mladé ženy. Blessing se převlékla do vyšívaných batikovaných šatů v nesčetných odstínech karmínové a růžové, v nichž vypadala exotičtěji a víc africky – nebo jde možná jen o důsledek jejich výpravy do zanzarijského vnitrozemí, usoudil Bond, když si vzpomněl na její chladnou futuristickou krásu z minulého večera.

————————————————

Peter Robinson přichází s dalším příběhem šéfinspektora Bankse a jeho týmu. Po úspěšném díle Pohled do tmy následují Děti revoluce a vyšetřování úmrtí člověka, který si z minulosti nesl cejch. Souvisel dávný případ sexuálního obtěžování se smrtí učitele ve výslužbě?

Odlehlé místo, dávno nepoužívaná železniční kolej – a mrtvola staršího muže, podivína, který se vyhýbal lidem. Zesnulý Gavin Miller býval učitelem, než ho obvinili ze sexuálního obtěžování studentky a vyhodili. Od té doby žil jako poustevník. Byla to vražda, sebevražda, náhoda? A odkud se vzalo pět tisíc liber, které se našly v jeho kapse?
Šéfinspektoru Alanu Banksovi na tomhle případu od začátku něco nesedí. Je tu až příliš mnoho motivů a ještě víc nesrovnalostí. Možná šlo o pomstu, možná o vydírání. Možná je do toho zapletena místní honorace. A souvislosti bude třeba nejspíš hledat v divoké minulosti počátku 70. let: době, která rozdmýchala zášti, jež nebyly nikdy zapomenuty – ani odpuštěny.

Děti revoluce

Autor: Peter Robinson
Přeložili: Libuše a Luboš Trávníčkovi 

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-242-5141-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Děti revoluce vydalo nakladatelství Knižní klub.

Nahlédněte do knihy v následující ukázce.

Banks pohlédl na pokroucenou mrtvolu ležící na zádech: vyzáblý starý muž v šedé větrovce a modrých džínách. Krk byl otočený v nemožném úhlu, jednu paži měl ohnutou opačně, než by měla být a z džínoviny na vnitří straně pravého stehna mu trčela kost ostrá jako nůž. Oblečení měl promoklé. Banks přemýšlel, jak dlouho tam ten muž asi ležel.

————————————————

Jens Lapidus je dalším z představitelů populární vlny severské krimi. Jeho detektivní příběh Pouze pro VIP přináší nečekanou dvojici vyšetřovatelů, kdy se jeden z nich sám ocitnul na opačné straně barikády. Co lze čekat od člověka, kterému prostředí věznice není neznámé? Podaří se jim nakonec objasnit zmizení prominenta?

Najdan, pro některé Teddy, je po osmi letech za mřížemi zpátky na svobodě. V kapse ani floka a začít nový život v mezích zákona, jak by si přál, se zdá téměř nemožné. Navíc, když se ozve známý vyděrač a vymáhá na Teddym dávný dluh, je v koncích.

Emelie stoupá strmě vzhůru po kariérním žebříčku v advokátní kanceláři zvučného jména: Leijon. Na osobní život nemá čas, důležité jsou kauzy a vidina, že se stane ve firmě partnerem. A pak to přijde: nabídka, která se neodmítá. Dostane za úkol vyřešit zmizení prominentního synáčka ze slavné zbohatlické stockholmské rodiny, finančníka Philipa Schaleho, jehož podivná minulost se s postupujícím pátráním jeví čím dál temnější. Když je Emelii přidělen Teddy, vznikne velmi nepravděpodobné spojení, v němž to vře a jiskří. Emelie chce výš a Teddy se potřebuje zbavit dluhů. Ona byla k případu přidělena pro svou spolehlivost a přesnost, on zase kvůli… Proč vlastně? Cosi z Teddyho minulosti zná totiž jenom její šéf a nikdo jiný. A únoscům zatím pomalu dochází trpělivost, jako písek v přesýpacích hodinách…

Pouze pro VIP

Autor: Jens Lapidus
Přeložil: Martin Severýn

Počet stran: 509
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7473-379-6
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Pouze pro VIP vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Podívejte se do světa VIP prostřednictvím ukázky.

Tlačili ho dopředu. Napočítal čtyři osoby. Všechny v tmavém oblečení a čepicích nebo s kapucemi staženými přes obličej. Museli působit jako nanejvýš podivná skupinka, jak se tak táhli ulicí Birgera Jarla. Jen se v tuhle hodinu nepohybovalo venku tolik lidí, aby si jich někdo vůbec všiml.

Netušil kolik přesně je, věděl jen, že ve Stockholmu nemůže být žádná hospoda otevřená déle než do pěti ráno. Na pár místech viděl osamělé postavičky, schoulené na nárožích nebo na lavičkách, nejspíš zvracely a chtěly ještě trochu vystřízlivět, než se vydají domů.

Muži nic neříkali. Šli těsně u něj, jako jeho tělesní strážci. Do zad ho celou dobu tlačila hlaveň zbraně.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a řadu dalších.

Který je detektivní příběh je váš neoblíbenější? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFulcanelliho tajemství

Loevenbruck, Henri

Garamond, 2015

zobrazit info o knizeSólo
Nový román s Jamesem Bondem

Boyd, William

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeDěti revoluce
Případy šéfinspektora Alana Bankse

Robinson, Peter

Knižní klub, 2016

zobrazit info o knizePouze pro VIP

Lapidus, Jens

Kniha Zlín, 2015

Napsat komentář