Nenechte si ujít v týdnu od 22. do 28. února 2016

192_big
Únor se blíží ke konci a brzy nastane první jarní měsíc. Co tato změna přinese? Ostravská kulturní revue Protimluv oslaví 14 let od svého vzniku, do Prahy přijede Saša Stanišić a chybět nebude ani představení další země ze severní Evropy.

V pondělí 22. února oslaví ostravská kulturní revue Protimluv již 14. výročí svého vzniku. Při této příležitosti bude představena kniha Černý bod publicisty Martina Jirouška. Hudební večer doprovodí improvizační uskupení Krraakkk a chybět nebudou ani významní hosté. Na programu je i autorské čtení Marka Šindelky (s nímž jsme vám přinesli rozhovor), který v roce 2012 získal cenu Magnesia Litera. Večerem bude provázet Petr Mecner. Akce se uskuteční v Domě umění v Ostravě od 18 hodin.

Protože nás čeká poslední týden v měsíci, bude v Brně opět představena jedna severská země. Tentokrát se můžete těšit na Norsko, kterého zastoupí úsměvný román Ingvara Ambjørnsena nazvaný Elling: Pokrevní bratři. Kniha vypráví příběh dvou bývalých pacientů psychiatrické kliniky, Ellinga a jeho kamaráda Kjella Bjarneho, kteří se snaží zařadit do běžného života. Norskou literaturu i autorovu tvorbu představí PaedDr. Blanka Veškrnová (ředitelka Sdružení Práh). Program začne v Moravské zemské knihovně18 hodin.

I navzdory moderní elektronické době a chytrým telefonům dává stále mnoho lidí přednost tištěnému diáři, do kterého si mohou ručně zapisovat poznámky. Patříte-li k nim a nebaví-li vás si kupovat stereotypní či snadno dostupné diáře, které pak vidíte u ostatních, pak pro vás máme dobrou zprávu. Ve středu se bude v Praze v 17 hodin křtít Kreativní diář, jehož autorkami jsou Michaela Dombrovská a Blanka Novotná. Tato kniha poradí, jak si snadno vytvořit svůj vlastní diář, a to jak na měsíc, týden i den. Knihu v Paláci knih Luxor pokřtí herečky Nela Boudová a Lucie Benešová.

Literární akce ale nebudou chybět ani v Karlovarském kraji. Ve středu budete mít v Karlových Varech možnost přijít na autorské čtení zdejší rodačky Vandy Kunzové. Tato spisovatelka, blogerka a divadelnice představí svou novou knihu Pištěnky, kočka a já. Jedná se o sbírku humorných příspěvků, které ilustracemi doprovodila Apolena Kunzová. Autorka bude číst v Krajské knihovně Karlovy Vary od 17:30.

Poslední akcí vás opět pozveme do Prahy, kterou ve středu navštíví úspěšný německý autor Saša Stanišić. V Goethe-Institutu od 19 hodin proběhne jeho autorské čtení z knihy Noc před oslavou. Zajištěno je i promítání s překladem. Moderovat bude Tomáš Dimter, který je zároveň autorovým překladatelem do češtiny. Součástí bude i tlumočená diskuze, takže bude prostor pro jakýkoliv dotaz. Na konci večera si budete moci autorovy knihy zakoupit, a to jak v českém, tak německém jazyce.

Víte o dalších zajímavých akcích ve vašem okolí?
Podělte se o ně s námi.

Doporučení:
Share

Napsat komentář