Vpusťte děti do kuchyně

Varime-s-detmi-pro-deti
Děti v kuchyni nemusí znamenat jen pohromu a rozsypanou mouku. Nechte se inspirovat knihou Vaříme s dětmi pro děti a předejte vařečku svým ratolestem. Zajisté nebudete litovat.

Nakladatelství Smart Press přineslo na předvánoční trh další novinku, která zaujme nejen dospělé, ale především děti, a to kuchařku Petry Novotné Vaříme s dětmi pro děti. Kniha je určena začínajícím kuchtíkům, kteří se rádi pohybují v kuchyni, když maminka či tatínek vaří. Co se týče výtvarné stránky, je kniha opět dokonalá, ale to už je u Smart Pressu „klasika“.

Kniha je převratná v tom, že není psána pro maminky, ale přímo pro děti s tím, že rodič při vaření jen vypomáhá, a to především ve chvílích, které jsou pro tří až desetileté dítě nebezpečné – rozehřátí oleje, krájení kluzkých věcí, obsluha spotřebičů atd. Zároveň ale od těchto nebezpečných situací zcela neodrazuje, ale nabádá rodiče, aby dětem ukázali, jak na to, a jen v případě, že by dítě danou činnost ještě samo nezvládlo, se sami zapojili.

Kuchařka, jak jsem již naznačila, je psána jazykem vhodným pro děti a předkládané postupy jsou jednoduché, stručné a opatřeny dvěma typy zvýraznění – kurzívou, která patří maminkám, a tučným písmem, které je určeno dětem. Každý recept navíc obsahuje počet porcí, potřebný čas (v němž je zahrnuto i to, že vaří děti – dospělý by to jistě zvládl rychleji) a také je doprovázen nějakou zajímavou informací. Dítě se tak například dozví, jak je která surovina zdravá, jak dané jídlo skladovat, či proč je důležité nevynechávat ranní snídani. Recepty jsou rozčleněny podle náročnosti a tento fakt značí jedna až tři kuchařské čepice v úvodu receptu. Autorka dětem doporučuje začít s recepty s jednou čepicí a postupně se propracovávat ke složitějším receptům – ty o třech čepicích jsou určené „profesionálním“ kuchtíkům.

I rozčlenění receptů do kapitol je krásně dětské a malí kuchtíci si tak mohou vybrat recepty na narozeninovou oslavu (holčičky v kapitole „Oslava pro malé princezny“ a kluci v „Piráti na dohled“), upéct cukroví („Dárky nosí Ježíšek, cukroví pečeš ty a maminka“) či se pustit do náročnějšího pečiva („Tvoje rohlíčky jsou obzvláště vypečené!“).

Vyzkoušela jsem podle kuchařky vanilkové rohlíčky a domácí bagety. Vanilkové rohlíčky s celozrnnou moukou patří náročností mezi recepty určené zkušenějším malým pekařům (dvě čepice). Těsto vypracovává maminka a na dítěti je samotná tvorba rohlíčků. Líbí se mi přirovnávání tvarování rohlíčků k práci s plastelínou, kterou snad miluje každé dítě. Rohlíčky jsou zdravější (celozrnná mouka, kokosový olej), chutné a typicky vánoční. Příprava zajisté děti nadchne. A na závěr mohou rohlíčky ještě obalovat v cukru, což mě osobně jako malou bavilo nejvíce (ale maminky musí hlídat, aby více cukru neskončilo v břiše a dětem pak nebylo špatně, tak jako tomu bývalo u mě).

Vanilkové rohlíčky

Druhý recept, domácí bagety, jsem zvolila záměrně, protože příprava domácího pečiva je všeobecně považována za náročnější. Recept je zařazen mezi nejtěžší recepty (tři čepice) a, kromě samotného pečení baget, přípravu mají zvládnout samy děti. Musím říci, že jsem se již napekla spousty pečiva a tento recept je asi nejjednodušší, a tak se ani děti nemusí bát do pečení pustit. Bagetky jsou po upečení krásně křupavé a moc dobré. Velice se mi líbil jejich rustikální vzhled.

Domácí bagety

Kuchařku doporučuji všem dětem, které rády vaří, a maminkám, které by rády měly doma ucelený návod na kuchtění s dětmi, aniž by u dětského vaření explodovala kuchyně. Nebojte se dětem předat nadvládu nad prostorem jindy vyhrazeným jen dospělým. Maximálně budete uklízet nepořádek, ale nestojí trocha nepořádku za výraz spokojeného dítěte pyšnícího se vlastnoručně upečenými rybízovými muffiny?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVaříme s dětmi pro děti
Pro maminky a děti od 3 do 10 let

Novotná, Petra

Smart Press, 2015

Napsat komentář