Do vzdálených krajů skrze stránky knih

Tipy_vzdalene kraje
Vydejte se s dnešními knižními tipy do různých koutů světa. Navštivte čarovnou Indii, tajuplnou Afriku i magický Izrael. Poznejte nejen kulturu a historii inspirujících zemí, ale i jejich problémy.

Prožijte jedinečné dobrodružství, které vás zavede až do úchvatné exotické Indie, která je ovšem ohrožena rozmachem civilizace. Buďte hlavnímu hrdinovi společníkem na cestě za hledáním pravdy.

Pravda

Autor: Michael Palin
Přeložil: Jan Rejžek

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0465-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pravda vydalo nakladatelství Plus.

Muž mnoha talentů, člen oblíbené komediální skupiny Monthy Pyhonů, herec a spisovatel Michael Palin nás v příběhu o novináři, který se vydal po stopách legendami opředeného humanisty a aktivisty Hamishe Melvilla, zavede až do daleké Indie. Keith Mabbut je muž na křižovatce. A lákavá nabídka napsat životopis nesmírně vlivného, ale právě tak unikavého zastánce lidských práv, mu přijde vhod. Pátrání po pravdivém příběhu tohoto muže jej zavede do překrásných koutů Indie, ale i na místa, kde je příroda civilizačním rozmachem extrémně ohrožená. Čím víc se toho Mabbut o Melvillovi dozvídá, tím víc jeho obdiv roste – je těžké odolat kouzlu idealisty, který se nebojí měnit svět. Ale je jeho hrdina vskutku mužem, za jakého se vydává? Pravda, jak Keithe postupně zjišťuje, je totiž někdy taková, jakou si ji uděláme…
V tomto chytře napsaném a lidsky dojemném románu Palin se značnou dávkou spisovatelského umu přeměnil příběh docela obyčejného muže v naprosto výjimečné dobrodružství…

 

Ukázka z knihy

„Takže. Co… co ten chlap… co je zač? Ten její nový přítel.“
„Jak to myslíš?“
„Malý, tlustý, starý, nebo mladý? Nebo je rastafarián?“
„Rex? Ten je v pohodě.“
„Rex? Kdo se dneska jmenuje Rex?“
„Je asi v tvém věku, možná starší. Má trošku bříško. Kdysi musel vypadat docela dobře. Se Samem si myslíme, že má skleněný oko.“
Zachichotala se a nabrala si z mísy jídlo.
„Podáš mi talíř?“
Mabbut jí ho přisunul, načež mu na něj kydla jakousi hmotu.
„Nehodily by se k tomu klobásky?“
„Klobásky? To si děláš srandu. Víš, jak je nesnáším.“
Jedli mlčky. Jay třímala v jedné ruce vidličku a v druhé mobil.
„Je celkem fajn,“ dodala na konec. (str. 30)

Přečtěte si další ukázku.

 

Nakladatelství Plus se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány.

————————————————

Skutečnou tvář Afriky vám může odhalit jedině člověk, který má Afriku zarytou doslova pod kůží. Alexandra Fullnerová, zkušená pozorovatelka, prožila v Africe kus života a napsala o tom zajímavý příběh.

Než přijdou deště

Autorka: Alexandra Fullnerová
Přeložila: Jana Vořechovská

Počet stran: 259
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7306-792-2
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Než přijdou deště vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Memoáry Alexandry Fullerové jsou víc než jen příběhem o rozpadajícím se manželství. Autorka vypráví, jak v dětství žila na farmě v bývalé Rhodesii a jako mladá žena se cítila být spíš Afričankou, ač jí v žilách koluje britská krev. Předkládá bystré úvahy a originální postřehy skvělé pozorovatelky zažívající kulturní šok poté, co se z Afriky přestěhovala do Ameriky. A v neposlední řadě opěvuje krásu, divokost a bezprostřednost milované africké vlasti. Text se valí jako rozvodněná Zambezi – nechte se i vy strhnout proudem poutavého vyprávění!

 

Ukázka z knihy

I když táta tvrdí, že člověk se nemůže spoléhat na nikoho jiného než na sebe, a Vanessa nás občas počastuje neodvolatelnými výhružkami, že už s námi v životě nepromluví, a máma v sobě chová tolik zášti – „Někdy zapomínám, ale nikdy neprominu“ – moje rodina se z toho většinou vzpamatuje, ať už se děje cokoli, a jde se dál. Potřebujeme být v neutuchajícím proudu přítomnosti, částečně proto, že jsme plní neutuchajících nejistot; vždycky je tu nějaká čerstvá krize, která se lepí na paty té předchozí.

„Není pokoje pro fešáky,“ říkává táta.

„Ničemy,“ opravuji ho.

„Pro ty nejspíš taky ne.“ (str. 15)

Zjistěte, jak ukázka pokračuje.

 

Nakladatelství Beta bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Věnuje se především knihám zaměřeným na rozvoj osobnosti, dále ezoteriku a nově také náročnější beletrii. V portfoliu nechybí témata historická nebo militaria a opomenout nelze ani bohatě vypravené, obsahově poutavé obrazové publikace. Mezi světoznámé osobnosti, které vydáváme, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.

————————————————

Možná nejzáhadnější z uvedených zemí je Izrael, kolébka tří světových náboženství – judaismu, křesťanství a islámu. Na každém kroku tu člověk naráží na posvátné místo a neocenitelné historické památky. Izrael je však také zemí s četnými potížemi. Jakými? Čtěte a zjistěte to.

Země zaslíbená

Autor: Ari Šavit
Přeložil: Radim Klekner

Počet stran: 495
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7491-428-7
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Země zaslíbená vydalo nakladatelství Host.

Izrael, čelící nebývalým vnitřním a vnějším tlakům, se dnes nachází v existenční krizi. Kniha Země zaslíbená vypráví příběh Izraele, jak ještě nikdy nebyl vyprávěn, a pokládá nepříjemné a přitom zásadní otázky: Proč Izrael vznikl? Jak vznikl? A může přežít?

Ari Šavit definuje problémy a hrozby, jimž Izrael v současné době čelí, a využívá klíčových milníků dvacátého století, aby vrhl nové světlo na současnost – to vše prostřednictvím životních příběhů několika osob, odhalujících pozadí významných historických událostí. Výsledkem Šavitovy práce je portrét malé, životem kypící země stojící na rozcestí, jejíž bytí a identita hrají v dnešním globalizovaném světě ústřední roli.

 

Ukázka z knihy

Co si jen dokážu vzpomenout, vzpomenu si na strach. Existenční strach. Izrael, v němž jsem vyrostl – Izrael v polovině šedesátých let –, byl zemí kypící energií, plnou života a naděje. Vždy jsem však cítil, že za fasádami domů s pečlivě upravenými trávníky, v nichž v mém rodném městě žije horní střední třída, se skrývá temný oceán. A kteréhosi dne se ve mně vzedmula obava, že tenhle temný oceán vystoupí ze svých břehů a my všichni v něm utoneme. Jakási mytická tsunami náhle udeří a spláchne z povrchu zemského můj Izrael a ten se stane novou Atlantidou, ztracenou v hlubinách moře. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ari Šavit

Ari Šavit (nar. 1957) je izraelský sloupkař a spisovatel. Byl výsadkářem izraelských obranných sil, vystudoval filozofii. V osmdesátých letech psal pro týdeník Koteret Rashit, v devadesátých letech byl předsedou Asociace pro občanská práva v Izraeli a od roku 1995 pracuje v deníku Ha’arecZemě zaslíbená (2013) se stala bestsellerem New York Times a získala několik ocenění, například Natan Book Award.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

hostNakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete mnoho skvělých knih.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravda

Palin, Michael

Plus, 2015

zobrazit info o knizeNež přijdou deště
Africké memoáry

Fullnerová, Alexandra

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

zobrazit info o knizeZemě zaslíbená

Šavit, Ari

Host, 2015

Napsat komentář