Najděte produktivitu v lenosti s Billem O’Hanlonem

lenochova cesta k uspechu nahledovy
Určitě to sami znáte. Některé dny to na vás padne a nelze tomu zabránit. Čas od času trochu pasivity neuškodí, ale když se odpočinek přehoupne v chronickou lenost, může váš stav představovat obrovskou překážku. Bill O’Hanlon však ve své knize dokazuje, že i s tím se dá pracovat.

Ať se jedná o následek krize středního věku, či přepracovanost plynoucí z vysokoškolských studií, leností a prokrastinací trpí závratné procento lidí po celém světě. Už dávno se nejedná pouze o nešvar. Chronická prokrastinace je delší dobu považována za lékařskou diagnózu. Člověk velice snadno podlehne zoufalství a nechuti pouštět se do kariéry, neboť se domnívá, že něco takového není v jeho stavu možné. To je však omyl, jak se dočteme v knize Lenochova cesta k úspěchu, která právě vychází v nakladatelství Portál. Zde autor Bill O’Hanlon ilustruje na praktických situacích ze svého života, že, ačkoliv to stojí mnoho vynalézavosti a trpělivosti, lenoši se nemusí v životě smířit s průměrem a mohou, stejně jako jejich produktivní a nezahálející kolegové, mířit ke hvězdám.

Autor ve své knize vyvrací oblíbenou představu, že k úspěchu potřebujeme silnou vůli a disciplínu. Lenochovo tajemství na cestě k úspěchu spočívá v tom, že se nenutí do věcí, které dělat nechce. Místo toho využívá své pozitivní i negativní pocity, které ho přirozeně vedou k určitým činnostem, jež vyjadřují jeho osobnost a pro něž může hledat praktické uplatnění. Někdy tato cesta trvá dlouho, a proto lenoch potřebuje vytrvalost a také vynalézavost, aby se přiblížil svému cíli a dosáhl výsledků, které o smysluplnosti jeho konání přesvědčí i ostatní. Kniha je stručná a přehledná, navíc obsahuje závěrečný souhrn hlavních myšlenek, takže je vhodná i pro ty nejlínější čtenáře, kteří se chtějí stát úspěšnými.

V mé kanceláři vládne úděsný nepořádek. Až donedávna jsem vždy odevzdával daňové přiznání po termínu, protože jsem nebyl schopen najít všechny účtenky a udělat si čas na vyplnění formulářů – ani na jejich předání účetnímu. Nejraději jen tak sedím, hraju na kytaru, čtu si, dívám se na filmy a lenoším doma. Vždycky jsem byl líný a zůstávám takový dodnes. Nepřipadalo mi, že jsem dost silný, ctižádostivý nebo ukázněný, abych s něčím prorazil. Ale uspěl jsem – víc, než bych se kdy odvážil očekávat. (Jednou z inspirací pro název této knihy byl malý spis, který jsem kdysi četl; jmenoval se Lenochova cesta k osvícení.)

Před pár lety jsem měl něco jako krizi středního věku naruby a divil jsem se, jak je možné, že se mi podařilo uskutečnit vlastní sny. Pořád jsem se ptal sám sebe: Jak to, že jsem uspěl, i když druhým, kteří jsou talentovanější, chytřejší a disciplinovanější, se to nepodařilo? Když jsem tutéž otázku položil své ženě, svůj předchozí výrok trochu pozměnila. „No,“ pravila, „ty líný jsi i nejsi. Když tě něco zaujme, pracuješ rychleji, lépe a soustředěněji než kdokoli jiný, koho znám.“ Právě o tom tahle kniha částečně je. O tom, jak člověk uspěje, i když je líný a chybí mu kázeň – nebo je pro sabotování vlastních úspěchů nadán jinými způsoby. Byli jste jedním z těch dětí, jejichž rodiče museli neustále poslouchat, že „máte na víc“? Pokud ano, je tahle kniha rozhodně pro vás. (str. 10)

Lenochova cesta k úspěchu

Autor: Bill O’Hanlon
Přeložil: Ondřej Fafejta

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 113×175 mm
ISBN: 978-80-262-1016-0
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Lenochova cesta k úspěchu vydalo nakladatelství Portál.

Odkládáte práci na zítřek, či vás pouze zajímá, jaké postupy autor navrhuje? Nahlédněte do ukázky.


Nakladatelství Portál bylo založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto Portál zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie. Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče. Pro ně jsou určeny praktické příručky o výchově a také knihy her a nápadů rozvíjejících dětskou tvořivost, které úspěšně využívají i učitelé a vychovatelé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLenochova cesta k úspěchu

O'Hanlon, Bill

Portál, 2016

Napsat komentář