Beletrie s válečným nádechem

tank
Ačkoliv válka představuje jeden z nejhorších možných lidských prožitků, knihy s válečnou tematikou se stále drží na špici popularity. Ať se jedná o beletrii nebo literaturu faktu, válka prodává. Co na těchto příbězích člověka tak přitahuje? Zkuste to zjistit díky představovaným knihám.

Detektivní příběh a tajemství třetí říše představuje Iain King ve své knize Tajemství posledního nacisty. Ukáže se, že i mnoho let po válce má někdo zájem na tom, aby jedna z největších záhad Třetí říše nebyla odhalena, a snaží se vyšetřování zabránit všemi možnými způsoby.

Píše se rok 2015, ale vlády bývalých válečných spojenců přesto dostávají zvláštní demarši podle dávno nepoužívaného protokolu z Jaltské konference v roce 1945. Ruské ministerstvo zahraničí chce vyšetřit podezřelou smrt bývalého významného nacisty, kapitána SS Wernera Stolze.
Je sestaven mezinárodní tým, jehož hlavním hráčem se rychle stává výstřední, ale mimořádně schopný britský vojenský historik Myles Munro. Čtyřčlenná skupina doplněná mladou německou tlumočnicí se pouští do rutinního vyšetřování, ale záhy zjišťuje, že Stolz nebyl jen vysoce postavený člen nacistické hierarchie, ale především ochránce dost možná nejvýznamnějšího tajemství Třetí říše, které by v nesprávných rukou mohlo jednou provždy změnit celý svět. Cesta k jeho odhalení ale nebude snadná.
Na scéně se objevuje tajemný vrah a skupina přichází o prvního člena, který je zavražděn způsobem nápadně připomínajícím nacistické praktiky. Začíná závod s časem. Skupina se vydává na dobrodružnou cestu Evropou a stále víc si uvědomuje, že kromě nebezpečí, které na ni skoro na každém kroku číhá, musí vzdorovat mocným silám v pozadí. Dokáže překonat všechny nástrahy a také vnitřní rozpory a uchránit Stolzovo tajemství?

Tajemství posledního nacisty

Autor: Iain King
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7462-921-1
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Tajemství posledního nacisty vydalo nakladatelství Jota.

Nahlédněte do pátrání prostřednictvím ukázky.

Vyhnout se nedokázal jen té nejchmurnějšíí fotografii: vybledlému, silně zvětšenému snímku úředníka před dlouhou řadou židů. Muž seděl u stolu a zapisoval údaje lidí, které postupně vykládali z nákladních vagonů, v kterých se běžně převážel dobytek. Úředník s hromadou lejster se tvářil patřičně důležitě. Židé v rukou nervózně svírali příruční zavazadla se svými cennostmi a snaživě se nakláněli k muži, aby mu nejvíc usnadnili práci. Nikdo z těchhle ubožáků netušil, že jim zbývá jen několik posledních minut života.

————————————————

Bohužel válečné dění na světě neskončilo druhou světovou válkou, ale pokračuje v mnoha menších konfliktech po celém světě. Sice menší rozsahem, ale o nic méně nebezpečná je i válečná mise v Afganistánu. John Renehan představuje svoji novinku Údolí. Mohlo by se jednat o „údolí smrti“?

Když se důstojník Black dozví, že musí odcestovat do Údolí, netuší, že ho čeká cesta do afghánského srdce temnoty. Údolí je nejvzdálenější výspa, na níž americká armáda udržuje kontrolní stanoviště, místo, o němž nekolují fámy či legendy, ale rovnou mýty: není nebezpečnějšího místa v zemi. Black dostává zdánlivě rutinní úkol – musí vyšetřit incident, kdy vojáci neprozřetelně zastřelí domorodcům v „přátelské“ vesnici kozu. Z odškrtnutí administrativní kolonky se však velmi rychle stává noční můra a boj o život.
Debut Johna Renehana Údolí je vyzdvihován pro realistické vylíčení afghánského konfliktu a jako válečný román si vysloužil přirovnání k dílům Josepha Conrada, Tima O’Briena a Francise Forda Coppoly.

Údolí

Autor: John Renehan
Přeložil: Ondřej Palouš

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×211 mm
ISBN: 978-80-257-1647-2
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Údolí vydalo nakladatelství Argo.

Derr trávil čas většinou mimo nudu středně velké základny. Na rozdíl od Blacka on většinu času mašíroval se svou četou po zapadlých afgánských horách a střílel na lidi. Přesně to si také Derr představoval, že bude dělat, když se rozhodl, že se stane armádním důstojníkem, a vesmír ho milostivě ušetřil jakýchkoli pochybností o tomto či o jakémkoli jiném ze svých předpokladů.

————————————————

Mohlo by se zdát, že témata druhé světové války jsou v literatuře faktu už zcela vyčerpaná, ale v případě, kdy se spojí dohromady jedinečný kolektiv autorů, může vzniknout unikátní publikace Odstřelovači II. světové války. Mimo jiné přináší i příběh ženy odstřelovačky.

Tuto antologii nejlepších i „normálních“ odstřelovačů druhé světové války sepsali vojenští historici i profesionálové, kteří mají k odstřelovačům blízko, nebo jimi dokonce sami byli. Každý z autorů předvádí vybraného odstřelovače jako plnokrevnou osobu a při popisu jejich smrtelně nebezpečné práce často uvádí detaily, jež dosud nebyly publikovány.
K nejslavnějším postavám, o nichž tato unikátní kniha pojednává, patří Vasilij Zajcev, sovětský hrdina od Stalingradu, „Bílá smrt“ Sima Häyhä, který měl na kontě rekordních více než pět stovek obětí, Sepp Allerberger, druhý nejúspěšnější německý odstřelovač druhé světové války, či Ljudmila Pavličenková, nejlepší odstřelovačka všech dob. Další národnosti reprezentuje zázračný střelec z amerického Tennessee Bert Kemp, nespoutaný irský odstřelovač Patrick Devlin, který bojoval v řadách britské armády, expert na boj v terénu Harry Furness a bezejmenný japonský odstřelovač na Guadalcanalu. Další kapitoly jsou věnovány proslulému teoretikovi a praktikovi kapitánu Cliffordu Shoreovi nebo operaci Foxley, při níž měli britští odstřelovači zabít Adolfa Hitlera.

Odstřelovači II. světové války

Autoři: autorů kolektiv
Přeložil: Jan Krist

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-204-3489-0
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Odstřelovači II. světové války vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Vybraní cizí agenti měli dostat falešné uniformy, zhotovené podle detailních informací o tom, co na sobě nosily různé bezpečnostní síly v Berghofu. Operativci měli být vycvičeni v technikách odstřelování a sabotáží ve Velké Británii nebo britskými instruktory v zahraničí a pak měli proniknout přes Salcburk do Obersalzbergu. Zde měli navázat kontakt s cizími dělníky, kteří je měli propašovat do Berghofu, pak si navléct uniformy německých strážních sil a pronikonout lesem a oplocením, které obklopovaly Hitlerovu rezidenci.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a řadu dalších.

Napište nám v komentářích svůj názor na válečnou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství posledního nacisty

King, Iain

Jota, 2015

zobrazit info o knizeÚdolí

Renehan, John

Argo, 2015

zobrazit info o knizeOdstřelovači II. světové války
Strhující příběhy z let 1939–1945

kolektiv autorů

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář