Kuchařka plná povídek

DSC_0050
Na pultech knihkupectví se objevila nová kuchařka. Nic neobvyklého, řeknete si. Kuchařka Daniely Mičanové Žena s dranžírákem však neobvyklá je. Třicet povídek a třicet receptů nabízí nevšední spojení potravy duševní i tělesné.

Kniha Žena s dranžírákem byla pokřtěna 28. ledna 2016 v Paláci knih Luxor autorkou Danielou Mičanovou, ředitelem nakladatelství Epocha Zdeňkem Pobudou a herečkou Marthou Issovou.  Nechybělo drobné občerstvení od samotné autorky, ani soutěž.

Začátek křtu se nesl ve znamení netrpělivého očekávání příchodu příchodu herečky Marthy Issové, která dorazila takříkajíc za pět minut dvanáct.  Křest přesto začal podle plánu.  První moderátorův dotaz směřoval přímo k autorce. Jak vlastně nápad povídkové kuchařky vznikl?  Asi málo kdo by čekal, že zrod právě vydané knihy započal na kurzu tvůrčího psaní v Hustopečích, kde měli účastníci napsat drobný příběh začínající větou: „Za temného bouřlivého večera…“. Autorka pokračovala slovy: „jsem naklepávala maso.“  Tak vznikl krátký příběh, který paní Mičanová později  zveřejnila na sociálních sítích. Komentáře k tomuto příspěvku autorku nabádaly, aby v psaní pokračovala, a tak se i stalo.

DSC_0068

Daniela Mičanová a Martha Issová

Herečka Martha Issová prozradila, že nejblíže má k povídce Dravec, ze které také přítomným přečetla ukázku. Mimo jiné miluje italskou kuchyni a polévky a v Ženě s dranžírákem našla, co má ráda. I piemontské mandlové sušenky, které mohli diváci ochutnat přímo na místě.  Rozhodně nepatří k lidem, kteří kdyby jíst nemuseli, jídlo by ze svého života vynechali. Herečka by se bez své oblíbené vietnamské, japonské a thajské kuchyně obešla jen velmi nerada. Ne, že by jí česká kuchyně nechutnala, ale necítí se po ní vždy úplně dobře.

Sama Daniela Mičanová nemá mezi povídkami svého favorita. Zato ví, že nemá ráda povídku o srnčí svíčkové na smetaně, protože ta se, tak jak je napsána, opravdu stala. Podle skutečné události jsou napsány jen dvě povídky. Krom zmíněné svíčkové ještě příběh o švestkových knedlících a návštěvě pána z Belgie v tehdejším Československu.

DSC_0006

DSC_0016

Řeč přišla i na tvorbu filmovou. Martha Issová prozradila, že jejím oblíbeným filmem o jídle je Velká žranice. Co se knihy týče, nemá žádnou nejoblíbenější, obecně otázky na to, co má nejraději, nemá ráda, ale naposledy ji nadchla právě Danielina povídková kuchařka. Dříve si totiž při vaření recepty vymýšlela, a to jí úplně nevycházelo, takže nyní už se raději drží ověřených postupů. I Zdeňka Pobudu kniha zaujala a to zejména spojením brilantních povídek a ojedinělých receptů. Spolu s Danielou Mičanovou chystají v prvním půlroce roku 2016 další knihu, tentokráte hororový román z Moravy s názvem Smrt pod vinicemi. Sama autorka uvedla, že právě tato připravovaná kniha je tou nejhrůzostrašnější knihou, kterou vlastně nemá vůbec ráda, ale je nejspíš tím nejlepším, co kdy napsala.

Konec setkání byl ve znamení ukázek čtených jak autorkou, tak Marthou Issovou. Nechyběla ani soutěž o tři výtisky právě vydané knihy a na závěr došlo k očekávanému samotnému křtu. Kniha se šampaňským nepolévala, ale bylo jí připito s přáním úspěšného prodeje a zájmu ze strany čtenářů. Bude-li o knihu zájem, autorka se nijak nebrání jejímu dalšímu pokračování.

DSC_0064

DSC_0096

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽena s dranžírákem

Mičanová, Daniela

Epocha, 2015

Napsat komentář