Příběhy obyčejných lidí

pribehy-lidi
Procházíte svou knihovnu a už nemáte co číst? Nevadí, inspirujte se pondělními tipy a budete mít jasno. Poznejte životy obyčejných lidí, kteří mají své touhy. Jedni prahnou po určitém ideálu, další po milence, další po bohatství. A po čem může toužit zlatá rybka? Odkryjte různorodé  příběhy s dnešními tipy.

Desátého prosince je souborem povídek jednoho z nejoblíbenějších amerických povídkářů dneška. Co na vás v této knize čeká? Vše možné… různé příběhy různých lidí, které spojuje jedno – určitý ideál. Co vše je člověk schopen udělat pro ten svůj ideál?

Autor s pronikavým pozorovatelským nadáním nahlíží do životů pestré směsice hrdinů a antihrdinů.
Protagonisté jednotlivých povídek se od sebe liší stejně jako vyprávěcí styl či čas a místo děje. Co však povídky navzájem spojuje, je nejspíše motiv ideálu. Jak vypadá ideální zaměstnanec, zjistíme v povídce Napomenutí, Al Roosten ze stejnojmenné povídky i otec z Deníku Semplicových dívek vidí zdroj štěstí v bohatství a penězích, pro Marii ze Štěněte je ze všeho nejdůležitější rodina…

Ideály jsou však v Saundersově pojetí často pokřivené a vyhrocené na nejzazší mez. Saunders své postavy nešetří, zároveň s nimi v krajních situacích soucítí. Hravostí a originalitou, neuhýbavostí či odvahou přestupovat tabu autor odhaluje ty nejnaléhavější otázky dneška. To ze Saunderse činí vnímaného komentátora naší přítomnosti, ale možná i bezprostřední budoucnosti.
Tato sbírka mu v roce 2013 vynesla prestižní cenu Folio. A byla mimo jiné zařazena mezi desítku nejlepších knih roku dle časopisu The New York Times.

Desátého prosince

Autor: George Saunders
Přeložil: Petr Eliáš

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-259-0466-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Desátého prosince vydalo nakladatelství Plus.

Přečtěte si ukázku z knihy.

————————————————

Nevěra –zabiják vztahů. Manžel a milenec v jedné osobě chce po svém prvním záletu opustit ženu, oškubat ji o všechno a žít s milenkou. Ne vždy se sny a plány vyplní. Jak dopadne jedna Noc jako stvořená pro nevěru?

Život inženýra Mojmíra Kučery je idylický až do chvíle, kdy je své manželce poprvé nevěrný. Drahuška je na rozdíl od Mariany atraktivní a Mojmírovi se zdá, že bez ní už nikdy nebude šťastný. Tragikomickým hrdinou románu je muž, který chce řečněním zapudit manželku, řídit její podnik a dokázat milence, že je chlap. Samolibý milenec, pánovitý manžel a nafoukaný podnikatel prohraje na celé čáře, jakmile ho Mariana s Drahuškou společně odkopnou.

Noc jako stvořená pro nevěru

Autorka: Zdena Frýbová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7244-391-8
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Noc jako stvořená pro nevěru vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

————————————————

Chcete alespoň na chvilku proniknout do života mladých a bohatých v New Yorku? Tak sáhněte po knize Hazardérka, která vám společně s mladou hrdinkou pomůže proniknout do jiného světa. Dokáže se dívka z chudších poměrů vyšplhat kam chce a zůstat sama sebou?

Román Stephanie Cliffordové, novinářky New York Times, nám s fascinujícími detaily umožňuje nahlédnout do „zlaté klece“ mladých newyorských finančníků a bankovních makléřů, kteří se díky kapitálu svých rodičů, elitním školám a konexím vezou na vlně spekulativních báječných zisků – v době, kdy jen škarohlídi rozpoznávají příznaky krize, jež zanedlouho zasáhne celou Ameriku. Hrdinka Evelína pochází ze skromnějších poměrů, ale díky své ambiciózní matce absolvovala elitní školu a nyní využije všech prostředků, aby pronikla do oslnivého života, který dosud sledovala jenom zpovzdálí. Řečeno s Hemingwayem je oslněna romantickou bázní ze superbohatých, a tak napodobuje snobská tekutá pravidla, slangové výrazy a manýry „aristokratických starých peněz“. Jenomže kam až dosahuje magická hypnotizující moc muzikálových příběhů? Evelína se musí v mnohém zapřít – co se jí ale ukáže, jestli projde zrcadlem a ohlédne se?

Hazardérka

Autorka: Stephanie Clifford

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: A5
ISBN: 978-80-7335-412-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Hazardérka vydalo nakladatelství Leda.

Nezapomeňte si prohlédnout ukázku.

————————————————

Co vede zlatou rybku k tomu, aby opustila své akvárium a vyskočila z 27. patra? Dobrodružství… Při svém letu k zemi nahlíží do oken lidí a poznává příběhy lásky, nového života, ale i smrti. Díky svému výletu nezemře jako stará ryba bez zážitků a nebude si říkat „co kdyby“, a o to jí šlo. Ani vy si neříkejte „co kdyby“ a zkuste knihu Ryba jménem Ian.

Zlatá rybka jménem Ian bydlí ve svém akváriu na balkoně v 27. patře. Na rozdíl od jiných rybiček, které jsou se svým skleněným obydlím spokojené, touží Ian po dobrodružství. A jen co se naskytne příležitost, přeskočí balkonové zábradlí a letí. Padá dolů na ulici. Cestou míjí okna domu a nahlíží do života jeho obyvatel.

Ve zdech lidského akvária se skrývají příběhy lásky, nového života i smrti. A my všichni musíme čelit ošklivé pravdě o tom, čím jsme se nikdy nestali, a krásné pravdě o tom, čím se můžeme stát.

Ryba jménem Ian

Autor: Bradley Somer
Přeložil: Filip Klausner

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7359-470-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Ryba jménem Ian vydalo nakladatelství Metafora.

Prolistujte si ukázku z knihy.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto knihy.

Co vy a váš příběh? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDesátého prosince
Povídky

Saunders, George

Plus, 2015

zobrazit info o knizeNoc jako stvořená pro nevěru

Frýbová, Zdena

Šulc-Švarc, 2016

zobrazit info o knizeHazardérka

Clifford, Stephanie

Leda, 2015

zobrazit info o knizeRyba jménem Ian

Somer, Bradley

Metafora, 2015

Napsat komentář