Zasoutěžte si o román o odvaze splnit si své sny

Danska-divka-perex
Vše začalo nevinně, když Greta jednoho dne požádala svého manžela Einara o pomoc. Musí nahradit dívku, která seděla modelem, aby mohla Greta dokončit svůj obraz. V okamžiku, kdy na sebe Einar poprvé vezme ženské šaty, se v něm však cosi zlomí.

Únik před vlastní identitou

Působivý román napsaný podle skutečného příběhu, nyní i ve filmové podobě s Eddiem Redmaynem a Alicií Vikanderovou v hlavních rolích.

Románové zpracování skutečného příběhu malíře Einara Wegenera a jeho manželky Grety začíná nevinnou prosbou o pomoc, aby se na dalších stranách rozvinulo ve strhující vyprávění o neobvyklé lásce, osobní svobodě a odvaze vzepřít se obecnému mínění.

„Uděláš pro mě něco?“ zeptala se Greta a netušila, co tím rozpoutá. Potřebovala dokončit obraz, a protože jí nepřišla na závěrečné sezení modelka, neviděla jinou možnost, než použít jako náhradní model svého muže. Sotva si však Einar oblékne punčochy, dámské šaty a střevíce, v jeho nitru se cosi změní: uvědomí si, že je ve skutečnosti ženou, nikoli mužem, a zatouží po změně pohlaví.

Není to však snadné. Einarův příběh se odehrává ve dvacátých letech, kdy lidé jako on často končí v ústavech pro choromyslné. V pařížských salonech možná dekadence dostupuje vrcholu, ale ve většinové společnosti stále převládá názor, že cítit se jako zajatec ve vlastním těle může jen psychopat, a toho je nutné razantně léčit.

Einar už ale sní svůj velký sen a nechce se jeho splnění vzdát. Kolik osobní odvahy, pochopení a podpory bude potřebovat, aby se mohl vnitřně osvobodit? Jak silná musí být láska ženy, která je ochotna vyhovět tak nevšednímu přání svého muže? Jaké jsou pocity člověka, který by rád unikl své předem dané identitě?

 

Dánská dívka

Autor: David Ebershoff

Vydalo: nakladatelství Domino
Překlad: Hana Čapková
Počet stran: 376
Vazba: pevná
Vydáno: 1/2016
ISBN: 978-80-7498-138-8

Přečtěte si více o knize Dánská dívka, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Domino.

Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst. Už sedmnáct let vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku.

 

O autorovi

David-EbershoffDavid Ebershoff  (*1969) je nositelem řady prestižních literárních cen a jeho čtyři knihy byly přeloženy do dvou desítek světových jazyků. Přednáší tvůrčí psaní na několika amerických univerzitách a pracuje jako redaktor v nakladatelství Random House. Dvakrát se objevil na výročním seznamu nejvlivnějších lidí, který sestavuje časopis Out. Největší ohlas získal jeho román Dánská dívka, zachycující skutečný příběh prvního muže, jenž ve dvacátých letech 20. století podstoupil operativní změnu pohlaví. Na základě knihy byl v roce 2015 natočen stejnojmenný film, v němž exceluje oscarový herec Eddie Redmayne.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Domino)

 

Vyhrajte knihu Dánská dívka

Ani v dnešní moderní době není jednoduché přiznat sám sobě a hlavně svému okolí, že jste se narodili ve špatném těle. A představte si, jak těžké to bylo ve dvacátých letech 20. století, kdy takoví lidé byli považováni za psychopaty, které je nutné razantně vyléčit v ústavu pro choromyslné. Vyjít s pravdou ven může být těžké, o čemž se přesvědčil i hlavní hrdina Einar Wegener. Americký spisovatel David Ebershoff se ve svém románu inspiroval právě skutečným osudem tohoto dánského malíře, který jako jeden z prvních podstoupil změnu pohlaví. Příběh neobvyklé lásky a především velké odvahy si můžete přečíst právě nyní i vy.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Domino vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Dánská dívka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Dánská dívka
probíhá od 15. do 28. ledna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 romány podle skutečnosti Dánská dívka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDánská dívka

Ebershoff, David

Domino, 2016

Napsat komentář