Netradiční příběh „babky“ kořenářky vydalo nakladatelství Odeon

do tmy nahled
Mnoho čtenářů považuje román Do tmy za jasného kandidáta na cenu Magnesia Litera. Na poli české literatury se vyjímá zřídka diskutovaným tématem a se svým pozvolna se rozvíjejícím příběhem tak zavádí Anna Bolavá čtenáře hlouběji do denní rutiny sběratelky bylinek.

Hlavní postavu románu nacházíme na pomezí minulosti a budoucnosti. Do starého světa se vracet nechce, ale v tom novém neumí žít. Příběh je zasazen do vesnického prostředí, kde autorka nemilosrdně vykresluje povahu komunity vesničanů, kteří se navzájem neustále bedlivě pozorují. Nejeví zájem o bezpečí či blahobyt svých sousedů, jde jim především o přehled o situaci. Anna, stejně jako obyvatelky vesnice, donáší čtenáři každodenní porci pomluv a novinek. I přes to však tvrdí, že se od místních liší. Román je ohraničen časovým rámcem, jenž je založen na sklizni bylinek. Odtud se nám dostalo i samotného názvu knihy, neboť do tmy musí být byliny nejen sklizeny, ale také uloženy na půdě k sušení.

 

Příběh osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých rostlin, má od počátku nádech apokalypsy. Děj se posouvá kupředu pomocí detailně propracovaného „plánu sběru“. Konstantou je pak úterý, výkupní den, kdy hrdinka nedočkavě navštěvuje výkupnu. I přes pomalé, zdánlivě nevzrušené tempo probublává pod hladinou podivný neklid. Rafinovaný styl nás kapitolu po kapitole vtahuje hlouběji: hlouběji do staré půdy, hlouběji do prokletí sběru bylin.

Jsem na rynku a slunce se začíná loučit. Dvě lípy ještě nekvetou a dvě už začínají, jsou ale zatím tak napůl. Ta poslední, nejstarší, je zázrak sám, obalena rozkvetlými květy, těžké větve sahají téměř až na zem. Plesknu kolo do neposekané trávy až u zdi a už jsem tam. Vítám se s prvními černými broučky a drobnými muškami. Skrz paprsky jsou vidět hejna komárů. Tak už jsem tady, už mě tu máte. Rozevírám tašku pověšenou přes levé rameno a pravou rukou chytnu květy obalenou větev. Přitáhnu si ji k sobě a začínám. Přede mnou přišly už včely a na ty je třeba dávat pozor. Většina z nich je vysoko nade mnou a vlní se spolu se stromem v teplém větru. Jejich hukot je stejně jako lipová vůně všudypřítomný a jako pokaždé působivý. (str. 9)

 

Zaujal vás příběh z prostředí bylinek, medicíny a obyčejného života? Dočtěte si ukázku.

Knihou jsme se již také na našich stránkách zabývali v recenzi.

 

Do tmy

Autorka: Anna Bolavá

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-207-1622-4
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Do tmy vydalo nakladatelství Odeon.

 

Anna Bolavá

(*1981) se narodila a vyrostla v Jižních Čechách. Po studiích na FF UK v Praze krátce pracovala v Ústavu pro jazyk český, nyní je zaměstnaná jako stomická poradkyně. Roku 2013 se představila básnickou sbírkou Černý rok. Román Do tmy je její prozaický debut. (Informace o autorce převzaty ze stránek bux.cz.)


Současné nakladatelství Odeon navazuje od r.1999 na tradici známého nakladatelství a věnuje se překladovým i domácím autorům. Knihy vycházejí v těchto edicích: Světová knihovna (120 svazků), Knihovna klasiků, Nobelova cena a Česká řada. V autorských edicích dále vyšla díla Virginie Woolfové, Gabriela Garcíi Márqueze, Johna Irvinga, Ladislava Fukse.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDo tmy

Bolavá, Anna

Odeon, 2015

Napsat komentář