V hlavních rolích ženy

fashion-821506_640
Vánoce – čas setkání, kouzelné atmosféry… Ale také čas příprav, stresu a obav, aby se nic nepokazilo. Ohlédněte se zpátky – nechybí vám něco? Odpočinek, který měl být součástí dlouhého volna, se někam vytratil. Napravte to za dlouhých zimních večerů s knihou v ruce.

Jak se zachovat ve zlomové životní situaci, když rozum velí racionálně, ale srdce se bouří a nechce se mu poslechnout? A co teprve, když se jedná o zdraví a jeden ze základních smyslů? Nicole Kear v knize Teď už tě vidím popisuje cestu, jak se vyrovnat se špatnou lékařskou prognózou a seznámit s ní své nejbližší.

Podívat se pravdě do očí může být zatraceně těžké, když člověk ztrácí zrak.
Nicole bylo devatenáct let, když si vyslechla zdrcující diagnózu: má nevyléčitelnou oční chorobu, která ji do deseti let připraví o zrak. Na takovouto zprávu se dá zareagovat v zásadě dvěma způsoby: rozumně, nebo nerozumně. V prvním případě člověk uposlechne lékařových rad a zodpovědně se připravuje na život v temnotě. Nicole ale nemá nic takového v úmyslu.
Nikomu nic neřekne a dál žije tak, jako by žádná budoucnost neexistovala. Nechá svým životem projít několik mužů, zapíše se do cirkusové školy a procestuje spoustu zemí. Od lehkovážného bytí začne upouštět, teprve když se zamiluje a založí rodinu. Tehdy už navíc pro ni není tak snadné předstírat, že se nic neděje, protože svět před jejíma očima je čím dál rozmlženější.
Postupující nemoc ji nakonec přinutí vyjít s pravdou ven. Není to pro ni snadné, ale ani sebevětší vztek na nespravedlnost osudu nemůže Nicole ochránit před pravdou, které se celé roky snažila vyhýbat. Ale kdo ví… Možná je to právě naopak. Možná se jí nakonec uleví, když konečně najde odvahu podívat se pravdě do očí.

Teď už tě vidím

Autorka: Nicole Kear
Přeložila: Jitka Šišáková

Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7498-090-9
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Teď už tě vidím vydalo nakladatelství Domino.

Nahlédněte s námi do knihy prostřednictvím ukázky.

Která pasáž z knihy zaujala nás?

————————————————

Kárová dáma Šárky Zmátlíkové se stane součástí hry osudu. Začne postupně ztrácet to, co nejdřív ani nechtěla, ale teď si bez fungující rodiny nedokáže život ani představit. Podaří se jí zachránit manželství, nebo to bude ona, kdo tentokrát bude držet v ruce černého Petra?

Miluje rychlá kola, má rada tequilu a nedokáže se zamilovat. Žije svojí prací, relaxuje při běhu či příležitostném sexu. Dvě slova. Nezávislá právnička. Potom ale přijde ON. Muž, kterého by bylo škoda nechat odejít, a tak Klára chtě nechtě okusí i rodinný život. A světe, div se, je víc než spokojená. Nic ale netrvá věčně. Osud karty zamíchá a do hry vstoupí nevítaný host i nehoda. Nebo náhoda? Klára se probere v nemocnici a nemůže si vzpomenout, co se předešlého dne odehrálo. Paměť se vrací, zatímco pohádka manželství je pomalu pryč. Klára je připravená udělat cokoliv, aby vrátila svůj život do starých kolejí. To ale není vůbec jednoduché, a tak začíná riskovat. Zvládne rozházené karty svého života znovu správně poskládat?

Kárová dáma

Autorka: Šárka Zmátlíková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-247-5746-9
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Kárová dáma vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Nahlédněte do rozdaných karet prostřednictvím ukázky.

————————————————

Často si dostanečně nevážíme toho, co nám život nadělil, a nejdůležitější věci bereme jako samozřejmost. Do té doby, než o ně přijdeme. Pak už je velmi blízko k tomu dostat se na samé dno. Ale možná je to i příležitost odrazit se a začít opět stoupat vzhůru. Jeden takový příběh představuje Jennifer Weinerová v románu Až úplně dolů.

V touze po dosažení dokonalosti se člověk může dostat až na samotné dno.

Allison Weissová se dlouho domnívala, že vede dokonalý život. Jenomže odtažitý manžel najednou spí v pokoji pro hosty, pětiletá dcerka takřka nepřetržitě vyvádí, otec je v rané fázi Alzheimerovy choroby a kdysi chladná matka se hroutí. Obrovský dům je stále nezařízený a vysněné kreativní zaměstnání na ni klade nepředstavitelné nároky.

Allison se to všechno snaží zvládat. Co jí také jiného zbývá, že ano? Kdo by to za ni udělal? Nikdo. A právě proto nosí v kabelce krabičku s prášky. Sama sebe uklidňuje, že přece není nic špatného na tom, když si tu a tam vezme pár pilulek, aby přežila náročný den. Pak ale narazí v časopise na test závislosti – a teprve tehdy ji poprvé napadne, jestli její největší problém není právě závislost na tabletách.

Román Až úplně dolů je příběhem ženy, která si v touze být dokonalá vybudovala silnou závislost, a pak se jen s nejvyšším úsilím musela škrábat ze dna zpátky. Autorka líčí Allisonin zápas s hlubokým porozuměním, ale zároveň i s humorným nadhledem, takže čtenář hrdinku neodsuzuje ani nelituje. Zkrátka jí drží palce, aby to zvládla.

Až úplně dolů

Autorka: Jennifer Weinerová
Přeložila: Tereza Horáková

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7498-112-8
Doporučená cena: 339 Kč

 

Knihu Až úplně dolů vydalo nakladatelství Domino.

Nahlédněte s námi, jak probíhá boj se skutečnou závislostí.

Nás oslovila tato ukázka.

————————————————

Dívka s bombou Jariho Järvelä už prostřednictvím svého názvu prezentuje, že se bude jednat o kontroverzí téma bez klasického rozdělení na dobré a zlé, bílé a černé. Komunita sprejerů, bezpečnostní agentura a zabití představují základ výbušného koktejlu, kde konec není předem jasný.

Devatenáctiletá sprejerka Metro je svědkyní toho, jak jejího přítele Rusta zabijí při sprejování na nádraží hlídači, a tak vezme spravedlnost do vlastních rukou.
Druhým vypravěčem je jeden z hlídačů, Jere, jehož pohled čtenáři doplňuje sled událostí. Jere je mladý muž, má ženu a malého syna, právě očekávají narození druhého dítěte. Práce pro bezpečnostní agenturu je pro něj prostě práce, na rozdíl od některých kolegů není posedlý záští vůči sprejerům (přezdívaným Bakterie; sprejeři zase hlídačům říkají Krysy). Pro Metro, která se domnívá, že právě on může za smrt Rusta, se Jere stane nepřítelem číslo jedna: pronásleduje ho, pomaluje mu auto, dům. . .
Dobro, zlo i spravedlnost začnou mít podezřele rozmazané kontury.

 

Dívka s bombou

Autor: Jari Järvelä
Přeložila: Barbora Musilová Špronglová

Počet stran: 236
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-1585-7
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Dívka s bombou vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Většinou se o druhé míze hovoří ve spojistosti s muži. Ale je to opravdu pánská doména? Jak to může vypadat, když druhou mízu dostane žena? Robin Rinaldiová tuto situaci nastiňuje v knize Můj divoký rok. Pozor! U čtení se můžete červenat.

Robin překročila čtyřicítku a ví jistě, že vytoužených potomků se už nedočká – její muž děti nechce. Dlouholeté manželství je sice šťastné, ale toto zklamání přiměje Robin ke změně: Navrhne manželovi otevřený vztah, v němž budou mít oba svobodu. „Hodná holka“ Robin umírá a rodí se sebevědomá žena, která naslouchá svým touhám… Kniha vychází ze skutečnosti a Robin Rinaldiová citlivě a s nadhledem líčí své vzrušující zážitky i temnější stránky cesty za uspokojením a sexuálním osvobozením.

Můj divoký rok

Autorka: Robin Rinaldiová
Přeložila: Petra Jelínková

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7306-784-7
Doporučená cena: 319 Kč

 

Knihu Můj divoký rok vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

————————————————

Pulty knihkupectví jsou plné literatury s válečnou tematikou, ale v drtivé většině případů jsou hlavními hrdiny odhodlaní bojovníci, hrdinové z fronty, stateční odbojáři. O obyčejných lidech, kteří se do války dostanou tak trochu omylem, se zatím příliš nepíše. Příběh mladé ženy ve válečném soukolí popsala Mary Chamberlainová ve svém románu Švadlena z Dachau.

Strhující román historičky Mary Chamberlainové ukazuje, že válečná zvěrstva se zdaleka neodehrávala jen na frontě a dokázala semlít i úplně obyčejný ženský život. Na prahu války, v roce 1939, netouží osmnáctiletá Ada po ničem jiném než vypadat, mluvit a oblékat se jako „Někdo“. Usilovně pracuje na splnění svého velkého snu – otevřít si v Londýně vlastní módní salon – a je ochotná pro to udělat cokoliv. Když se však seznámí s tajemným a okouzlujícím cizincem Stanislausem, netuší, kam až ji slepá láska k muži, o němž nic neví, zavede. Začátek války zastihne oba milence v Paříži, romantická idylka se však brzy rozplyne a následuje krutý sled událostí – útěk do Belgie, Stanislausovo zmizení, Adino nečekané těhotenství, pobyt v klášteře, nucená dřina v pečovatelském domově v Mnichově –, jenž vyvrcholí, když se nicnetušící Ada ocitne v domě velitele koncentračního tábora Dachau a stává se dvorní švadlenou nacistických paniček.
Byla by škoda prozrazovat zvraty nabitý děj a ochudit se o silný čtenářský zážitek, postačí, řekneme-li, že Ada za své chyby – a nejen za ně – nakonec tvrdě zaplatí.

Švadlena z Dachau

Autorka: Mary Chamberlainová
Přeložil: Barbora Puchalská Punge

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-1620-5
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Švadlena z Dachau vydalo nakladatelství Argo.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a řadu dalších.

Kterou ženskou hrdinku z knih máte nejraději? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTeď už tě vidím

Kear, Nicole C.

Domino, 2015

zobrazit info o knizeKárová dáma

Zmátlíková, Šárka

Cosmopolis, 2015

zobrazit info o knizeAž úplně dolů

Weinerová, Jennifer

Domino, 2015

zobrazit info o knizeDívka s bombou

Järvelä, Jari

Argo, 2015

zobrazit info o knizeMůj divoký rok
Toužit, svádět, milovat

Rinaldiová, Robin

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

zobrazit info o knizeŠvadlena z Dachau

Chamberlainová, Mary

Argo, 2015

Napsat komentář