Genetickou romanci uvedla na knižní trh Markéta Baňková

marketa bankova nahled
Svět hlavního hrdiny knihy Maličkost je formován vědou, která snadno deformuje mezilidské vztahy. Markéta Baňková ve spolupráci s nakladatelstvím Argo představila v Paláci Luxor svou novou knihu Maličkost a pohovořila o světě genetiky.

marketa bankovaPrvní knížka, kterou jsme si od Markéty Baňkové kdy mohli přečíst, byla Straka v říši entropie s podtitulem Fyzikální bajky ze života. Vzbudila obrovskou pozornost a autorka za ni dokonce získala cenu Magnesia Litera. Následovala pětiletá odmlka, během které se Markéta Baňková starala o svého syna a studovala biologii, která ji vždy fascinovala. Jiří Grygar, český astronom a astrofyzik, nemohl na prezentaci knihy chybět a byl to právě on, který vytrvale českou výtvarnici a spisovatelku vybízel k sepsání dalšího románu s vědeckým tématem. Studium biologie se tedy nabízelo jako jasná volba vzhledem k preferencím autorky.

Držitelka nejvyšší ceny literatury v naší zemi začala v rámci příprav nové knihy Maličkost navštěvovat přednášky na Přírodovědecké fakultě a absolvovala taktéž online kurz kalifornského institutu. Ač se rozhodně nepohybujeme v prostředí triviálních oborů, jednalo se o skvělý podnět k samostudiu a hlubšímu vzdělávání. Stihla během svých biologických vycházek klonovat myši?

Skoro. Moje děti totiž myši mají a neplánovaně se nám namnožily, protože jsme je neuhlídali. Klonování myší je navíc v mé knížce jedno ze stěžejních témat.

marketa bankovaAčkoliv se nám v edičních plánech nakladatelství dostává každoročně nepřeberného množství českých románů rozličných námětů, na romanci z prostředí biologie a genetiky přece jen nenarazíme každý den. Téma genetiky a klonování se prolíná s konceptem mateřství a potomstva, do nějž se promítá každodenní život samotné autorky. Ta se v knize mimo jiné zaobírá tím, jak se rodiče chovají ke svým dětem a jak přistupují k výchově ve spojitosti s osudem hlavního hrdiny, který prošel adopčním procesem.

Vzhledem k povaze románu je logické, že při četbě zabrousíme i do odbornější sféry vědeckého světa. Řeč je například o teorii sobeckého genu, za níž stojí britský zoolog a evoluční biolog Richard Dawkins, který v loňském roce navštívil Olomouc. Podle jeho názoru není přírodní výběr orientován na jedince nebo skupinu jedinců, ale na samotný gen. Ač mnozí odborníci tvrdí, že jeho teorie je již dávno překonaná, stále představuje pozoruhodný koncept, který zaujal i Markétu Baňkovou, ve které současný stav genetiky zanechává smíšené pocity. Leckdy se totiž realita příliš neliší od dějových linií vědecko-fantastických katastrofických filmů, neboť genetická manipulace už dávno není výmyslem filmových tvůrců, ale zaběhlou praktikou.

Herec Marek Němec

Herec Marek Němec

Straka v říši entropie je určena dětem kolem dvanácti let. Maličkost si žádá lehce staršího čtenářského publika. Téměř jako kdyby autorka napsala další knihu pro čtenáře Straky, kteří zatím za pět let stihli zestárnout. Zalíbení by si v románu měli najít nejen teenageři, ale i dospělí, ačkoliv kniha vypráví příběh třiadvacetiletého studenta.

Stejně jako na křtu Pavla Renčína, i u představení Maličkosti jsme se dočkali předčítání a to v podání herce Marka Němce. Ten přednesl kapitolu s názvem „Trilobit“.

Na počátku mého rozhodnutí stát se biologem byl jiný trilobit. Malá zkamenělina vystavená ve vitríně knihovny gymnázia, kam jsem chodil. Tenkrát jsem nějakou dobu koketoval s nápadem jít studovat fyziku. Na to je však nutné víc počítat, než se jen opájet představou času, a tak jsem od toho upustil. Knihovník mi tenkrát trilobita na chvíli půjčil. Znovu si vybavuji, jak jsem ho sevřel v hrsti. Jako by sebou studený kus kamene v rukách cukl. Dlaně se mi orosily hřejivou sílou pravěku. Před očima mi proběhl obraz trilobita, pomalu zanechávajícího stopu podobnou otisku pneumatiky na dně již zmizelého moře Ordoviku, olizujícího bakteriální med.

Kariérní záměry Tomáše, protagonisty románu, nebyly zcela jednoznačné. Ani Markéta Baňková neměla v dětství jasno, zda se vydat na dráhu spisovatelky, popelářky, či jiného dětmi oblíbeného povolání. Chtěla údajně okusit od všeho trochu. To se jí v dospělosti rozhodně daří, neboť čas pravidelně dělí mezi romanopisectví a výtvarnou tvorbu.

O tom, kdy a zda se dočkáme další knihy, můžeme pouze spekulovat. Momentálně si výtvarnice a autorka knihy Maličkost především přeje, aby si knížka našla své příznivce, a o blízké budoucnosti zatím nepřemýšlí.

Trailer ke knize


argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMaličkost
Romance z času genetiky

Baňková, Markéta

Argo, 2015

Napsat komentář