Hammarbyjská policie na stopě Gideonově kruhu

gideonuv-kruh
Kdo byl John Gideon, jehož mrtvolu našli stockholmští policisté? Kdo ho zabil a co s ním má společného vystrašená mladá žena, kterou nalezli před jeho dveřmi? To jsou otázky, které zodpoví již pátý díl případů Hammarbyjské policie od severské autorky Carin Gerhardsen.

Volné pokračování řady severských psychologických detektivek

Světlou severskou letní nocí běží mladá nahá žena. Ráno ji policie najde ve stockholmské čtvrti Söder před dveřmi klavírního mechanika Johna Gideona. Žena nekomunikuje s okolím a nikdo neví, kdo je, co se jí stalo, ani proč se ocitla právě před těmito dveřmi. A John Gideon neotvírá. Sousedé vypovídají, že jeho bytem prošlo nesčetně mladých dívek a komisař Conny Sjöberg se svým týmem neví, co si o celé věci myslet. Když je John Gideon nalezen ve svém bytě mrtvý, vyvstávají nové otázky. Byl to pedofil nebo snad dodavatel dívek takzvanému kruhu násilníků?

Další případ Hammarbyjské policie se z vyšetřování znásilnění rozrůstá o vyšetřování vraždy a události se řetězí. Ve stockholmském souostroví rybář vyloví tělíčko nemluvněte a stopy policii zavedou k devět let starému zmizení adoptovaného dítěte a k děvčátku na houpačce, jejíž snímek je nalezen v Gideonově mobilu. Veškeré teorie se bortí, nic není, jak se zprvu zdálo. Silný a mnohovrstevný příběh o temných zákoutích lidské duše, vražedné síle předsudků a soucitu s bližními, který přichází z naprosto nečekaných míst.

 

Ukázka z knihy

Chtěl jsem začít tím, že řeknu Možná si mě nepamatujete, ale byla by to lež, děsivě podobná výsměchu v rouše jakési hrané pokory. Jistěže si mě pamatuješ. Pravděpodobně jsi mě viděla v posledních čtyřiceti letech denně ve svých myšlenkách. A vím, že mnou pohrdáš, že mě přímo nenávidíš. Plným právem.

Toto není žádná prosba o odpuštění a porozumění, je to jen prostá rekapitulace. Myslím, že si ji zasluhuješ. A myslím, že i Marianne by chtěla, aby ses dozvěděla pravdu. Pravdu alespoň z mého pohledu; přece tu není, aby ji potvrdila nebo dementovala. Myslím ale, že Mariannina pravda by se od té mé příliš nelišila.

Pokračujte ve čtení ukázky zde!

 

Gideonův kruh

Autor: Carin Gerhardsen
Přeložil: Jana Chmura Svatošová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-612-3
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Gideonův kruh vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

Řekli o knize

„Gerhardsenové se daří líčit skutečně strašlivé zločiny, a přesto je to příjemné čtení. Její parta hammarbyjských policistů mi opravdu přirostla k srdci.“

Katarina Wennstam, Metro

„Závěr je překvapivý, brilantní a dodá chuť sáhnout po dalším dílu.“

Skaraborgs Allehanda

„Autorka Carin Gerhardsenová dokáže na menším počtu stran dokonale vystavět zápletku, vykreslit atmosféru a především oslnit plejádou rozličných charakterů včetně jejich vnitřních pochodů.“

Barbora Obstová, Blog Neoluxoru

 

O autorce

Carin-GerhardsenCarin Gerhardsen je čerstvým hlasem na rozmanitém a barvitém poli severských krimi románů. Narodila se v roce 1962 v Katrineholmu a tam také umístila počátek prvního případu z tzv. Hammarbyjské série a nazvala ho Perníková chaloupka. Dále následovaly díly Máma, táta, děti, Spi, děťátko, spi  Světec.  Není náhoda, že právě v prvním příběhu zvolila jako téma šikanu mezi dětmi. Přiznává, že v dětství zažila něco podobného na vlastní kůži, a zajímalo ji, jak mohou špatné zážitky z dětství zformovat člověka a ovlivnit celý jeho život. Autorka vystudovala matematiku a jak sama říká, vždy milovala řešení matematických problémů, rébusů a sudoku a od toho byl jen krok k napsání zápletky románu, logické a propracované, s věrohodnými postavami, s jejich přednostmi i chybami. Hned první román jí získal čtenářskou oblibu a přiměl ji nadále se věnovat pouze psaní. Autorka žije ve Stockholmu s manželem a dvěma dětmi.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Vyšehrad)


Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGideonův kruh
Hammarbyjská série 5

Gerhardsen, Carin

Vyšehrad, 2015

Napsat komentář