Na východ Evropy a ještě dál

na_vychod_Evropy_a_jeste_dal
Kniha představuje vítaného společníka pro volné chvíle. Dokáže pobavit, poučit i rozplakat, a v neposlední řadě si jejím prostřednictvím můžete procestovat mnoho zajímavých koutů světa. Pojďte s námi navštívit země na východ od nás!

V dnešním článku vám představíme dvojici naučných cestovatelských titulů, které vydalo nakladatelství Dokořán.
Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

dokoran

————————————————

Na naší první zastávce navštívíme Rumunsko. Trochu se projdeme ulicemi hlavního města, nahlédneme do životů zdejších lidí a také do historie. Autorčiny autentické popisy světlých i stinných stránek rumunského světa zajišťují nevšední a silný čtenářský zážitek.

Bukurešť: Prach a krev

Tématem knihy Bukurešť. Prach a krev není pouze jedno město, ale také rumunská společnost jako celek – se všemi jejími pohnutými osudy, historickými zvraty a traumaty, které pramení z meziválečného období i z nedávné minulosti. Autorka v řadě citlivě až lyricky načrtnutých příběhů kombinovaných s čistými fakty a statistikami dokáže jít až na dřeň, míří přímo do bolavého místa. Ceauşescův režim poznamenal životy Rumunů hlouběji, než by se z pouhého výčtu nedostatků v mnoha různých oblastech mohlo zdát. Velká část knihy je věnována také vzdálenější rumunské minulosti – zde hrají důležitou roli i motivy tradované v lidových baladách – protože bez ní by jen stěží bylo možné pochopit současnost se všemi jejími paradoxy. V závěrečné bilanci dochází Margo Rejmer k závěru, že na Bukurešti není snadné najít něco krásného. Je jako tamní nedělní zákusky: sice sladká, ale má hořkou polevu. Jakmile ovšem jednou ochutnáte, musíte se stále znovu vracet. Kniha byla v Polsku nominována mimo jiné i na cenu Niké.

Autorka: Margo Rejmer
Přeložila: Jarmila Horáková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7363-709-5
Doporučená cena: 298 Kč

 

Více informací o knize Bukurešť: Prach a krev a delší ukázku si můžete přečíst na stránkách nakladatelství.

Ukázka z knihy

Bukurešť je pro mě zahloubaná sama do sebe, instinktivní a nelogická. Je jako vroucí voda nebo vír, rozbouřená a kalná. Hlavními tepnami se valí proud aut, o několik kroků dále pospávají v postranních uličkách staré vily s pustými zahradami, kde se ticho mění v kámen. Znaky tohoto města jsou: černá klubka elektrického vedení na sloupech připomínající opuštěná ptačí hnízda, atmosféra rozkopaných ulic a provizoria vedle banketů ve vitrínách obchodů, pronikavá vůně lip a rozdrcených hroznů. Elegantní architektura dávno zašlého světa. Drkotání kolébajících se tramvají, troubení vzteklých taxíků vteřinu před srážkou. Popěvky cikánských dětí a stařenek vlekoucích se kolem nespočetných květinářství, kde pracují matky těch dětí a dcery těch stařenek. Všude psi jako černé a šedivé ranečky, které zahodil nějaký spěchající chodec. Vnímám Bukurešť nějakou svou podvědomou součástí, ale chci víc, chci jí rozumět.
(str. 5, 6)

O autorce

Margo Rejmer (*1985) je polská spisovatelka a novinářka. Patří ke generaci, která ve svých literárních textech promlouvá o (nejen polské) realitě, s níž nesouhlasí, a chce ji zároveň komentovat, aktivně měnit. V roce 2009 vydala svůj první román Toksymia (Toximie) o lidech z jednoho varšavského předměstí, jejichž životy se protnou při tramvajové nehodě. Podle kritiků se jednalo o nejvýraznější debut roku a Rejmer za něj byla nominována na literární Cenu Gdynia. Za knihu reportáží Bukareszt. Kurz i krew (2013) získala Cenu Teresy Torańské udělovanou časopisem Newsweek v kategorii literatura faktu a literární Cenu Gryfia. Podle literárního kritika Grzegorze Wysockého tvoří tuto knihu „především výborně napsané příběhy, pro něž je novinářská škatulka ‚reportáž‘ rozhodně příliš těsná. To je dobře vidět na plnokrevném literárním jazyku, popisech, které hrají všemi barvami, ale zároveň jsou plné odstínů šedi a nejhlubší černi, a nakonec i na autorčině putování napříč různými žánry…“ Margo Rejmer působí také jako doktorandka v Institutu polské kultury Varšavské univerzity a v současnosti žije v Tiraně, kde připravuje knihu o Albánii.

Zdroj: nakladatelství Dokořán

————————————————

Toulat se Rumunskem zajisté není to samé, jako procházet se růžovým sadem. Existují ale i země, kterých se ostatní záměrně vyvarují. Jednu takovou nám představuje autor následujícího titulu. Z Evropy totiž přecházíme do Asie, a to rovnou do jednoho z nejbouřlivějších států! Nahlédněte do krutých reálií dalekého Iráku…

Irák: Peklo v ráji

Polský reportér Paweł Smoleński navštívil Irák po Saddámově pádu. Hovořil s místními politiky, duchovními, vojáky i běžnými Iráčany. Zavádí čtenáře mezi irácké šíitské věřící slavící poprvé po řadě let Saddámem zakázaný svátek ašúrá, mezi derviše probodávající v mystickém vytržení svá těla, politiky i aktivisty pokoušející se vypořádat s dědictvím mnohaleté diktatury, mezi mudžáhidy zabíjející „bezvěrce, zrádce, americké špiony a odpadlíky“ i do nechvalně proslulých vězení. Ukazuje, nakolik byl Irák za dob americké vojenské intervence rozpolcený, ale i barvitý. Na jeho reportážích zaujme šíře záběru i vnímavost, s jakou se „člověk Západu“ pokouší porozumět cizí kultuře. Na základě konkrétních lidských osudů se z vyprávění vynořuje portrét mnohovrstevnatého muslimského světa i univerzálnější obraz totality a rozvratu, jaký zanechává v lidských duších. Pomáhá nám tak porozumět i situaci, v níž se ocitá nyní Evropa.

Autor: Paweł Smoleński
Přeložily: Marie Benešová – Lucie Zakopalová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7363-708-8
Doporučená cena: 298 Kč

 

Další ukázku a informace o knize Irák najdete na stránkách nakladatelství.

Ukázka z knihy

Šajch Muhammad: „Ve jménu Boha Milosrdného, Slitovného, poslušni slovům milovaného proroka Mohameda. Doufám, že světu povíš, že nechceme cizince okupující Irák. K ničemu vás nepotřebujeme, copak to nikdy nepochopíte?

Když jste přišli do Iráku a přinesli nám válku, byli jsme vám nakloněni, důvěřovali jsme vám. Slibovali jste mír – mír není. Slibovali jste lepší život – já ale vím, že mí lidé žijí hůř než kdysi. Stěžují si, že je pronásledujete, ubližujete jim, nectíte naše zvyky.

Řeknu to ještě jednou: věřili jsme vašim slovům. Zatím jste nedodrželi ani jedno.“ (str. 93)

O autorovi

Paweł Smoleński (*1959) je polský novinář a reportér, publikoval v samizdatu a v exilovém časopise Kulturavycházejícím v Paříži. Bydlí ve Varšavě, ale cestuje po celém světě. Od roku 1989 působí jako reportér v deníku Gazeta Wyborcza. Je autorem několika reportážních knih: Pochówek dla rezuna (Pohřeb banderovce, 2001) o komplikovaných polsko-ukrajinských vztazích, za niž dostal Cenu polsko-ukrajinského smíření, Bedzies wisioł za cosik. Godki podhalańskie (Budeš viseť za lémec. Podhalanské rozprávky, 2010), která představuje svébytný hold tvrdým horalům z Tater, partyzánům, pašerákům a horolezcům, nebo Izrael już nie frunie (Izrael už se nevznáší, 2006, česky 2013) o Izraeli snů i skutečnosti, oceněné prestižní reportérskou Cenou Beaty Pawlak. K tématu izraelsko-palestinského konfliktu a životu místních obyvatel se vrátil ještě několikrát, naposledy v knize z palestinského prostředí Oczy zasypane piaskiem (Oči zasypané pískem, 2014). První výročí Euromajdanu připomněl knižním rozhovorem se spisovatelem Jurijem Andruchovyčem Szcze ne wmerła i nie umrze (Ještě nezhynula a nezhyne, 2014). Kniha Irak. Piekło w raju vyšla v roce 2004 a získala významnou mezinárodní novinářskou Cenu Kurta Schorka.

Zdroj: nakladatelství Dokořán


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete mnoho knih za skvělé ceny.

Také se rádi vydáváte na knižní toulky? Která z knih se vám zatím líbila nejvíce?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBukurešť: Prach a krev

Rejmer, Margo

Dokořán, 2015

zobrazit info o knizeIrák: Peklo v ráji

Smoleński, Paweł

Dokořán, 2015

Napsat komentář