Jeptišku v nesnázích zachrání… Dortmunder!

Donald Westlake_Pozdvizeni v klastere
Zlodějíček při neslavném pokusu o vloupání propadne střechou rovnou do kláštera a sbor mlčenlivých sester jej přivítá jako anděla z nebe. Kdyby však věděly, o jakého jde smolaře, asi by z něj tak nadšené nebyly…

Již třetí díl dortmunderovské série amerického autora Donalda Westlaka (1933–2008) připravilo v krátké době po sobě pro své čtenáře nakladatelství Cosmopolis. Po Jak neuloupit smaragd a Zpackaném únosu přichází Pozdvižení v klášteře a nese v sobě opět originální zápletku.

Při zpackaném pokusu o vloupání, kdy je celé okolí plné policistů, zbývá Johnu Dortmunderovi jediná možná cesta k úniku před vězením – po střechách domů. Bohužel se jednou ze střech propadne přímo do kaple Mlčenlivého sesterstva svaté Filumeny. Pantomimou a psanými vzkazy mu sdělí ultimátum: nevydají ho policii, která pročesává okolí, když jim pomůže zachránit jednu sestru v nouzi. Mary laskavou vězní její megabohatý otec v sedmdesátém šestém patře vlastního mrakodrapu, bedlivě ji střeží a dokonce na ni najal muže, který ji má vyléčit z náboženského poblouznění.

John Dortmunder je nucen svolat všechny své kumpány a pořádně popřemýšlet, jak to zaonačit, aby s ním vůbec do akce, z níž nejspíš nic nekápne, šli. Protože mrakodrap není jen nedobytným vězením pro nehodnou dceru, ale také sídlem mnoha firem a Avalonské statní banky, dostane úžasný nápad, a když klapne, všichni si namastí pořádně kapsy a současně osvobodí i mlčící jeptišku. Jenže… To by nebyl příběh Johna Dortmundera, aby se něco nezvrtlo, a kdo ví, kdo bude koho muset nakonec zachraňovat!

Donald Westlake byl opravdu autorem s velmi bujnou fantazií a je velká škoda, že již žádný příběh nenapíše… Zatím jsem četla první tři díly z jeho nejslavnější série a musím říct, že se neopakuje, ale současně si drží velmi vysoký standard. Zápletka od zápletky je jiná, a přece každá dokonalá. Tedy dokonale „praštěná“. Vždyť koho by napadlo spojit jeptišky, navíc skoro stále mlčící, se zlodějem?

Jeho knihy jsou navíc plné humoru, který nikoho nepobouří. Věřím tomu, že i řádové sestry by se při četbě Pozdvižení v klášteře smály. Tedy, pokud by jim to jejich řehole nezakazovala. Vtip, který je laskavý, inteligentní, nikterak přízemní či vulgární totiž pobaví každého, kdo jej dokáže ocenit.

Johnova dobrodružství nepostrádají logiku, ale souhry okolností ji vždy nějak naruší a dobře vykonstruovaný plán zhatí. Nakonec musí dojít na improvizaci, aby se zachránil pro další, ještě praštěnější dobrodružství.

Knihy Donalda Westlaka jsou příjemným zpestřením detektivního žánru. Neteče z nich žádná krev a čtenáře neděsí morbidní vrazi. Po jejich dočtení nebudete oroseni hrůzou, ale spíše se vás bude držet úsměv a příjemná nálada. A to je to, co se cení – odpočinek u příjemně plynoucího čtení, které navíc rozechvívá bránici.

Pokud jste se již dlouho u ničeho nesmáli, máte jedinečnou příležitost s knihou Pozdvižení v klášteře. Nenechte si ji ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozdvižení v klášteře

Westlake, Donald

Cosmopolis, 2015

Napsat komentář