Ukázka z knihy Kafe a cigárko (Marie Doležalová)

Kafe-a-cigarko-perex
Marii Doležalovou zřejmě všichni známe jako Sašu z Comebacku, nicméně tato nadaná mladá herečka se projevila též jako vášnivá blogerka. V roce 2014 začala spíše sama sobě pro radost psát blog Kafe a cigárko. Ani ve snu by ji tehdy nenapadlo, jaký úspěch z toho vzejde…

Přinášíme vám ukázku z knihy Kafe a cigárko, kterou vydalo
nakladatelství Domino v edici Mimo edice.

 

Realita VIP večírků

JAK SI VŠICHNI MYSLÍ, že to je před samotným večírkem
Jsou čtyři odpoledne a herečka s ležérním drdůlkem kypří krumpáčkem zahradu před svou vilou. Je to přece jenom její jediný kontakt s obyčejným životem, když je teď ponořená do komplikované role položidovské malířky, která je rozervaná utajovaným vztahem. Herečka nad hlínou rozjímá o komplikovaném životě v protektorátu a mírně se pousměje nad francouzskou levandulí, která se uchytila vedle japonského blatouchu. Na telefonu se už potřetí ukáže obličej Karla Rodena, který volá, aby ji zase přemlouval k účasti na povedeném utajovaném večírku. Herečka s mírným povzdechem hovor přijme, a i když si není jistá, jestli je prázdné tlachání u drahého vína smyslem její práce, nakonec se v ní probudí spontaneita a ona překvapenému Karlovi svoji účast slíbí.

REALITA
Díky bohu, že si na ni vzpomněla její kámoška Květa, co dělá píárko! Baťa-opening party, kde možná dostane dárkovou taštičku s leštidlem na obuv, má napsanou v diáři červeným písmem už měsíc! Doufejme, že tam potká někoho, kdo jí konečně dohodí nějakou práci… Už měsíc taky drží herečkovskou dietu (nejíte vůbec nic, jen v případě velkého stresu sníte cokoli za odměnu) a zoufale chodí po obchodech, aby si na večírek pořídila něco speciálního. Nikde nic nemají! Asi nikam nepůjde! Není prostě schopná najít jedny jediné vkusné šaty. Proč jich JINDY všude mají milion???

JAK SI VŠICHNI MYSLÍ, že probíhá příprava na večírek
Ještě že Karla Rodena přemluvila, aby limuzínu, která pro ni přijede, pozdržel alespoň o deset minut, musí se přece stihnout alespoň trochu připravit! Sáhne poslepu do skříně a zamyšleně kolem sebe uváže hedvábné šaty. Cestou do místnosti vyhrazené pro dvě stě párů bot si na zápěstí pověsí tři cinkavé náramky, vpluje do lodiček s provinilým pocitem, že by si neměla každý týden kupovat nové večírkové boty, a teprve v autě si v zrcátku všimne, že se ani nestihla učesat, že jede jen tak, v pracovním zahradním drdolu, který jí po loknách spadá na ramena. Oba se tomu s řidičem bláznivě smějí.

REALITA
V záchvatu exhibicionismu si nakonec herečka včera koupila v Zaře něco, co vypadá jako modrý plážový šátek, ale má to několik šňůrek kolem ramen. Vesele se podivovala, proč byl ten kousek ve slevě, když je tak originální a hezký. Doma, tři hodiny před večírkem, pochopí proč. Ta věc na ní vypadá hnusně, ať už se zaváže jakkoli. Je to tak rafinovaný kus, že zakrývá všechno hezké a odkrývá všechny nedostatky. Pak si herečka vyzkouší celý šatník, ale u každých šatů, jakmile je má na sobě, si vzpomene na důvod, proč je nikam nenosí. Takže se zuřivě vrátí k modrým šňůrkovým šatům, které na sobě hodinu aranžuje pomocí spínacích špendlíků. Další hodinu a půl si kolem hlavy obmotává vlasy na sto způsobů, vždy se stejným výsledkem: v zrcadle se dívá na smutnou, mastnou, zacuchanou paní. Náramek, který si plánovala vzít, nelze bohužel vymotat ze změti řetízků s přívěsky. Boty se k tomu hodí jenom jedny jediné, letní, přestože je říjen. Ale stejně už tak strašně nestíhá, že bude muset jet taxíkem. Tiše doufá, že taxikář neřekne: „Ňáká naparáděná!“

JAK SI VŠICHNI MYSLÍ, že probíhá večírek
Když herečka přichází na večírek, zábava už je v plném proudu. Na lustru se houpe roztomilý džentlmen v bílém obleku a u baru umně improvizují všestranní umělci. Teď už bude muset herečka jen přetrpět přehnaný jásot všech přítomných, jakmile vstoupí do místnosti, a snad přemluví Karla Rodena, aby zase při proslovu nebouchnul šampaňské. Chce si dnes jen tak zalézt do rohu a pěkně si povídat s někým zajímavým. Dá se do řeči se sympatickou dívkou, z níž se vyklube produkční velkého holandského seriálu, který se právě obsazuje, a padnou si do noty, protože mají stejný smysl pro humor. Za zamřížovanými okny se tísní novinářské hyeny, které se celý večírek snaží tajně odfotit.

REALITA
Když herečka se zpožděním přichází, téměř nikdo tam zatím není. Jen pár organizátorů, kteří se usmívají od ucha k uchu, krmí novináře paštičkami a slibují jim, kdo všechno ještě dorazí. Novináři se znuděně došourají k herečce a nafotí si ji v modrých komplikovaných šatech, jen tak, do foroty. Co kdyby ji zítra v redakci náhodou někdo z šéfů na fotkách poznal? Donutí ji, aby laškovně nakusovala dort s logem Baťa, a jsou zhnuseni a uraženi, když nechce dort nakusovat i podvacáté. Herečka spěchá na toaletu, zrekonstruovat zborceninu účesu. Pak si zobne z rautu. (Za odměnu sezobne tři přeplněné talíře všeho možného.) Prostor se začíná zaplňovat lidmi. K herečce se přihlásí starý známý Ivan, se kterým se potkala před třemi lety v malé roličce studentského filmu (prý), a z nudy se s ním zapovídá. Pak kolem sebe začíná registrovat různé známé, takže se omluví Ivanovi a jde je pozdravit. Nikdo tady nikoho ale moc neposlouchá. Všichni si tu spolu povídají tak, že se neskrývaně rozhlíží kolem sebe a hledají očima někoho lepšího, s kým by se mohli bavit. Večírek pokračuje, všichni se nervózně smějí a tajně čekají, až se párty tak nějak rozproudí.

JAK SI VŠICHNI MYSLÍ, že to dopadne
Je neuvěřitelné, s kolika lidmi se herečka dnes poznala. Vizitky režisérů se jí do miniaturního psaníčka už ani nevejdou. Ten závěrečný panák tequily na baru s Milošem Formanem byl úplně bláznivý a nečekaný. Teď už ví, že udělala dobře, že dnes spontánně vyrazila. Na večírcích to prostě žije a veškeré dohodnuté kšeftíky, i když jich bylo možná až moc, jsou prostě jen takovou třešničkou na dortu. Důležité je se bavit.

JAK TO CELÉ DOOPRAVDY DOPADNE
Nudný Ivan už si herečku našel potřetí, i když se mu snažila všemožně ztratit. V jednu chvíli skočí klučina v pruhovaných podkolenkách do fontány, aby zaujal novináře. Je to ten klučina, který byl před půl rokem v nějaké reality šou. Ivan herečce líčí své morální postoje k umělecké třídě. Než dokončí svou dlouhou a stále se opakující myšlenku, projde kolem Bohdan Sláma. Je sám a vypadá, že by si rád s někým popovídal, ale herečka se zrovna baví s Ivanem. Každopádně tato chvíle, kdy kolem ní prošel Bohdan Sláma a téměř už se na ni podíval, dává večírku alespoň nějaký smysl. Asi už je čas jet domů.

Kafe a cigarko_Realita VIP vecirku

————————————–

Přečtěte si další ukázku.

 

Doporučujeme

Nemohli jste se dostavit na křest knihy Kafe a cigárko, ale zajímalo by vás, jak asi probíhal? V tom případě nahlédněte do našeho článku, kde naleznete nejen plno informací, ale i spoustu fotografií.


Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst. Už sedmnáct let vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKafe a cigárko
aneb Historky z hereckého podsvětí

Doležalová, Marie

Domino, 2015

Napsat komentář