Nejlepší české básně roku 2014 a závan orientu od Konstantina Biebla

Nejlepší české básně 2014, Konstantin Biebl - Básně
Básník prý neumírá svým tělem, ale nezájmem čtenářů  alespoň tak to řekl legendární herec Miroslav Horníček. V dnešních tipech se zaměříme na básnické novinky nakladatelství Host, které by vaší pozornosti rozhodně neměly uniknout.

 

Současná česká poezie se zájemcům o tuto oblast krásné literatury může zdát nepřehledná, neprobádatelná a snad i dobře utajená v různých sbornících a časopisech. Ale zdání klame. K nové české poezii se můžete dostat snadno a pohodlně  stačí prohlédnout stránky nakladatelství Host a v básnické sekci si nějakou sbírku vybrat. Pokud si nevíte rady, sáhněte po výboru Nejlepší české básně 2014, který připravili Petr Hruška a Olga Stehlíková.

Nejlepší české básně 2014

Sbírku sestavili: Petr Hruška, Olga Stehlíková

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-413-3
Nakladateství Host

 

S nápadem vydávat ročenky „nejlepších básní“ přišel v roce 1988 americký básník a kritik David Lehman. Edice The Best American Poetry záhy zaznamenala velký úspěch a podobné ročenky dnes vycházejí v řadě zemí světa. Projekt zahájený Hostem v roce 2009 sklízí i v českém prostředí příznivou odezvu u kritiky a čtenářů. Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, naopak má představit subjektivní pohled editorů na poezii daného roku i na poezii jako takovou. Svazek představuje výběr z básní, jež byly v daném období uveřejněny jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost byla věnována poezii publikované knižně, časopisecky, ale i na internetu. Po editorských dvojicích Karel Šiktanc a Karel Piorecký (2009), Miloslav Topinka a Jakub Řehák (2010), Petr Král a Jan Štolba (2011), editorce Simoně Martínkové-Rackové (Sto nejlepších českých básní, 2012) a Ivanu Wernischovi s Wandou Heinrichovou (2013) se role editorky ujala Olga Stehlíková a úlohy arbitra se zhostil zřejmě nejpopulárnější český básník střední generace Petr Hruška.

––––––––––––––––––––––––

 

Druhý náš tip osloví především ty, kteří rádi listují výtisky zaprášených knih v babiččině knihovně nebo loví knižní tipy v sešitech ze střední školy. Nakladatelství Host nyní uvádí na trh novinku z prestižní edice Česká knižnice  souborné kritické vydaní díla Konstantina Biebla. Na 432 stranách souboru Básně naleznete nejslavnější díla této legendy i ta doposud spíše opomíjená. Čtenářský zážitek navíc můžete umocnit i prostudováním odborného komentáře Jiřího Holého.

Básně

Autror: Konstantin Biebl

Počet stran 432
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-156-9
Nakladatelství Host

 

Svazek obsahuje kompletní Bieblovy básnické knihy Věrný hlas, Zlom, Zloděj z Bagdadu, Zlatými řetězy, S lodí jež dováží čaj a kávu, Nový Ikaros, Nebe peklo ráj a Zrcadlo noci. Odstraní tak jednu z velkých mezer ve vydávání moderní české poezie: dosud básně Konstantina Biebla nevyšly v kritickém vydání. Jeho Dílo, vydávané v padesátých letech, bylo poznamenáno autocenzurou a cenzurou. Následovaly jen antologie, připravované na různé ediční úrovni. Přítomný svazek vychází z posledních knižních vydání za autorova života před vznikem zmíněného Díla. V rozsáhlém komentáři prof. Jiřího Holého srovnává dochované rukopisy, časopisecké a novinové otisky a varianty knižních vydání jednotlivých básní. Výsledkem je první souborná edice jádra básníkova díla a také bohatý materiál pro další literárně vědné bádání.

Ukázka: Bieblova vánočně laděná báseň ze sbírky S lodí jež dováží čaj a kávu.

Orient

Vždycky jsem záviděl kuchařkám
anýz, muškát, vanilku.

Miluji Vánoce,
ty mohamedánské svátky.

Večer na Štědrý den
rozdělí matka pomeranč
na dvanáct tureckých šavlí.

Každému z nás podá jednu.

Ukázka je převzata z jiné edice.

 



Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší české básně 2014

Hruška, Petr - Stehlíková, Olga

Host, 2014

zobrazit info o knizeBásně

Biebl, Konstantin

Host, 2014

Napsat komentář