Vyhrajte román o střetu dvou rozdílných kultur

Rodinná čest - Ukázka
Představte si, že rodiče objeví na internetu vaši fotku, jak se držíte za ruku s mužem. Co by udělali? V naší kultuře zcela nevinná a běžná věc, takže nad tím nejspíše mávnou rukou. Áfija však pochází ze severního Pákistánu, takže ji čeká krutý trest – smrt.

Neodpustitelný prohřešek

Jsou okamžiky, kdy se musí člověk rozhodnout, na které straně stojí. Když se totiž nerozhodne včas, nebude pak patřit nikam.

Áfija Sattárová je skromná, zbožná a nadaná dívka ze severního Pákistánu. Hýčká si svůj velký sen: chce vystudovat medicínu na americké univerzitě, pak se vrátit domů a stát se venkovskou lékařkou. Rodina Áfiju podporuje – jsou přece moderní lidé a nebudou jí bránit ve splnění snu jen proto, že je dívka! Vše se ale změní ve chvíli, kdy se na internetu objeví fotka Áfiji, jak se drží za ruku s americkým chlapcem, a po ní další, ještě povážlivější. V očích rodiny se dívka dopustila neodpustitelného prohřešku, který lze odčinit jen jediným způsobem.

Vykonavatelem trestu se má stát Áfijin bratr Šáhid, který také studuje ve Státech. Měl na sestru dohlížet, zaštítit ji před nemorálním západním světem. Bohužel svou úlohu nesplnil – neochránil sestřinu mravnost, a na celé rodině tak ulpěla ohavná skvrna hanby. Ano, Šáhid má být tím, kdo hříšnici zabije…

Dramatický příběh sourozenců Sattárových popisuje nevyhnutelný střet dvou kultur, dvou naprosto rozdílných světů. Autorka důvěrně zná obě prostředí a v tomto pozoruhodném románu nabízí čtenáři nespočet podnětů k přemýšlení.

 

Rodinná čest

Autorka: Lucy Ferriss

Vydalo: nakladatelství Domino
Překlad: Hana Pernicová
Počet stran: 432
Vazba: pevná
Vydáno: 11/2015
ISBN: 978-80-7498-108-1

Přečtěte si více o knize Rodinná čest, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Domino. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku, nebo přečíst náš článek.

Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst. Už sedmnáct let vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku.

 

Ukázka z knihy

Muska se vyřítila ze zadního sedadla a nadšeně mávala školními výkresy. Farišta jí dala pusu a poslala ji, ať si zajde za Tajjabem pro svačinu a nakrmí kůzle, o které se stará. Sóbija vystoupila z auta pomaleji a šourala se, jako by mezi koleny tiskla minci. Pod sklopenýma očima se jí rýsovaly tmavé kruhy. Farišta se v duchu usmála. Pamatovala si, že stejně se cítila i ona – bezdůvodně zostuzená a zdeptaná. Se štůskem papírových kapesníčků mezi nohama tehdy tiše doufala, že si nikdo ničeho nevšimne, dokud pozvolna nevykrvácí a neumře. „Pojď si se mnou popovídat, Soby,“ napřáhla k dceři ruku.
„Něco jí je,“ řekl Tofan. Vykoukl z auta a lokl si z plechovky pepsi. Normálně děvčata jen vysadil a dál se nezdržoval, zvlášť během sklizně. „Celou cestu domů se tváří načuřeně, a když jsem se jí zeptal…“ Zachytil Farištin pohled a zarazil se uprostřed věty. „Hm,“ utrousil. Nedal najevo, jestli pochopil, co se se Sóbijou děje a k čemu se Farišta chystá, ale vtáhl hlavu zpátky do auta, zamával jim na rozloučenou a odjel. (str. 15)

 

O autorce

Lucy-FerrissLucy Ferriss je autorkou deseti knih, převážně románů, za které získala řadu literárních cen. Největšího úspěchu však dosáhla s knihou Rodinná čest. Autorka se rozhodla navázat na tradici tvorby Khaleda Hosseiniho a nabídnout svým čtenářům zasvěcený vhled do dvou kultur, jejichž rozdílnost a vzájemné nepochopení vyústily v jeden z největších problémů dnešního světa. Svého úkolu se Lucy Ferriss zhostila vskutku pečlivě: v zájmu autentičnosti díla podnikla rešeršní cestu do severovýchodního Pákistánu, kde se snažila co nejdůvěrněji poznat tamní zvyky a mentalitu. Ve výsledku nám tak autorka předkládá román, který nalézá kus pravdy na obou stranách – a právě v tom lze spatřovat hlavní poselství celého díla.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Domino)

 

Vyhrajte knihu Rodinná čest

I tak nevinné gesto, jakým je pro nás držení za ruce, může způsobit v odlišných kulturách naprosté zděšení a je bráno jako neodpustitelný prohřešek a poskvrnění celé rodiny. Dramatický příběh sourozenců Sattárových právě takový střet rozdílných světů přibližuje čtenářům a poskytuje jim celou řadu podnětů k zamyšlení. Hlavní hrdinku Áfiju její pákistánská rodina podporuje ve studiu medicíny na americké univerzitě, ovšem poté, co se na internetu objeví fotografie Áfiji s americkým mladíkem, mají za to, že díky ní na celé rodině ulpěla skvrna hanby. Skutečně je jediným možným trestem smrt? A dokáže bratr Šáhid Áfiju zabít jako nápravu za to, že ji nedokázal před nemorálním západním světem uchránit?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Domino vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Rodinná čest vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Rodinná čest
probíhá od 11. do 24. prosince 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Rodinná čest

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRodinná čest

Ferriss, Lucy

Domino, 2015

Vyhrajte román o střetu dvou rozdílných kultur - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. tetina napsal:

    Dobrý den, vyhraná kniha Rodinná čest byla dnes v pořádku doručena, děkuji

Napsat komentář