Šantaram vychází v novém luxusním vydání

santaram_nahledovy
Utekl z australského vězení do bombajského slumu, stal se členem podsvětí a zúčastnil se jedné z mnoha krvavých epizod rusko-afghánského konfliktu. Hlavní hrdina autobiografického románu Šantaram to v životě vskutku nemá jednoduché…

Hlavní hrdina převážně autobiografického románu Šantaram přilétá do Bombaje, aniž kdo tuší, že jeho příjezdu předcházel útěk z přísně střežené australské věznice, kde si odpykával devatenáctiletý trest za loupežná přepadení. Loupil, aby ukojil svou závislost na heroinu, kterou si vypracoval po rozpadu rodiny. V Bombaji získává přátele, kteří mu pomohou zorientovat se v tamějším životě, ale další životní zvraty ho opět dostávají do vězení a posléze na cestu mafiána, pašeráka i bojovníka v afghánské válce.
Román Šantaram je silný a napínavý příběh. Ale je to také výpověď o citech, hledání dobra, hodnotě rodiny a lidského života i jeho smyslu. Kniha je také označována jako „novodobý Motýlek“ a po vydání okamžitě získala mezinárodní věhlas a uznání.
Filmová práva vlastní Johny Depp, v roce 2016 je očekávána premiéra filmu.

 

Šantaram

Autor: Gregory Roberts
Přeložil: Tomáš Bicek

Počet stran: 750
Vazba: vázaná
Formát: 150×217 mm
ISBN: 978-80-88130-00-0
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Šantaram vydalo nakladatelství Kristián ve spolupráci s nakladatelstvím Radioservis.

Titul představuje nejen studnici velmi kvalitní četby, ale vyjímá se také na pohled. Toto druhé vydání je totiž díky lepšímu čtenářskému komfortu rozděleno do tří svazků, které spolu tvoří harmoniku, což působí opravdu luxusním dojmem. Koukněte se sami!

santaram_harmonika

 

Ukázka z knihy

Stál ve vchodu do úzké mezery mezi holými stěnami dvou budov. Na zubech a v usměvavých očích se mu odráželo slabé světlo, ale za ním byla jen tma. Otočil se ke mně zády, roztáhl nohy, až se jimi dotýkal stěn, opřel se rukama, pak vyrazil, posouval se vpřed malými, rozvleklými kroky. Čekal, že půjdu za ním. Zaváhal jsem, ale když se nejasná hvězda jeho těla smísila s tmou a zmizela, i já jsem roztáhl nohy až ke stěnám a zamířil jsem pomalu za ním.

Slyšel jsem Prabhákara před sebou, ale byla tu taková tma, že jsem ho neviděl. Jednou nohou jsem se vzdálil od okraje stěny a okamžitě s ní zajel do bahnitého slizu, který spočíval uprostřed cesty. Z té mazlavé hmoty stoupal odporný zápach a já tiskl nohy silně ke stěnám, posouval jsem je vpřed v krátkých krůčcích. Kolem mě proběhlo něco přikrčeného a těžkého, otíralo se mi to tlustým tělem o botu. O pár vteřin později další a pak mě předběhlo ve tmě třetí takové stvoření, tíha jeho masa se mi převalovala přes špičky bot.

„Prabhu!“ Netušil jsem, jak daleko přede mnou je. „Něco tady s náma je!“

„Něco, bábá?“

„Na zemi! Něco mi leze po nohách! Něco těžkýho!“

„Tady se plazejí jenom krysy, Line. To není žádné něco.“

„Krysy? Děláš si legraci? Tyhle potvory jsou velký jako bulteriéři. Ježíši, tomuhle říkám pořádná prohlídka, příteli!“

 

Videotrailer ke knize:

 

Napsali o knize

„Shantaram je kniha prvního řádu, výjimečné umělecké dílo, mimořádně krásné. Kdyby se mě někdo zeptal, o čem ta kniha je, řekl bych, že o všem. O všem na tomto světě. Gregory David Roberts dělá pro Bombaj to, co Lawrence Durrel učinil pro Alexandrii, Melville pro Jižní moře a Thoreau pro Walden Pond: Natrvalo ji zvěčňuje ve světové literatuře.“

Pat Controy

„Inteligentní kniha s živoucími postavami, s osvěžujícím vyprávěním.“

Washington Post Book World

„Svěží, zábavné. Krása obrazotvornosti je imponující.“

USA Today

 

O autorovi

Gregory David Roberts (vl. jm. Gregory John Peter Smith) se narodil v roce 1952 v australském Melbourne, kde vystudoval filozofii a založil rodinu. Porozvodové trauma a ztrátu možnosti starat se o dceru řešil pomocí heroinu, což vyústilo v sérii ozbrojených přepadení bank. Za mřížemi měl strávit dvě desítky let, ale v roce 1980 se mu podařilo uprchnout do Bombaje. Po deseti letech byl dopaden v Německu při pokusu o pašování heroinu do země. Odtud ho deportovali zpět do Austrálie, kde si odpykal zbytek trestu, z toho dva roky na samotce. Ve vězení začal psát román Šantaram, dozorci mu však dvakrát zničili rukopis, což představovalo léta práce navíc. V roce 2003 jeho „novodobý Motýlek“ konečně vyšel a okamžitě získal mezinárodní věhlas a uznání. Dnes žije autor v Bombaji, kde založil charitativní organizaci na pomoc s lékařskou péčí pro nejchudší obyvatele. Tady napsal volné pokračování své úspěšné knihy s názvem The Mountain Shadow, která vyšla před pár týdny. Roberts je autorem scénáře k chystané filmové adaptaci Šantaramu, kde se v hlavních rolí objeví Johny Depp a Marion Cotillard. Premiéra by měla být v roce 2016. Roberts v lednu 2014 oznámil odchod z veřejného života. Jak napsal na své oficiální facebookové stránce, nebude poskytovat rozhovory, nemá telefon, e-mail, nechce se účastnit koktejlů, obědů, festivalů, přál si i úplné vymazání z kyberprostoru. Jeho čas je věnován rodině a dalšímu psaní.

Zdroj informací: TZ


Kristian_logoKristián je komunikační agentura s dlouholetou tradicí. Společnost byla založena roku 1995 a za dobu své existence získala spoustu významných ocenění. Je členem profesního sdružení Asociace komunikačních agentur – AKA.
Radioservis je největším výrobcem audiozáznamů v České republice. Jeho záměrem je postupně zpřístupnit rozhlasový archiv (mluvené slovo, hudbu a další pořady), tak i fyzické nosiče na jednom místě online. Nabízené záznamy pořadů jsou dodávány ve vysoké kvalitě upravené zvukovými mistry. Kromě audiozáznamů ovšem poskytuje i široké spektrum klasických knih, které se stále rozrůstá.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠantaram

Roberts, Gregory David

Radioservis, 2015

Napsat komentář