Dvacet tři nevšedních rozhovorů Marka Ebena vychází v nakladatelství Práh

marek eben
Laskavý, ale především inteligentní humor Marka Ebena můžeme v jeho pořadu sledovat již několik let. Možná ne všichni jeho příznivci ale tuší, že mnoho rozhovorů vychází také v tištěné podobě. Už po několikáté vydává rozhovory se známými osobnostmi nakladatelství Práh.

V pořadu Marka Ebena se během několika let vystřídalo mnoho hostů, mnoho výrazných osobností. Laskavý humor zmíněného moderátora a hudebníka jakoby se přenesl do jakékoliv kultury jakékoliv země a všemi oslavovaní umělci a umělkyně neváhají a pozvání do jeho pořadu rádi přijímají. Již po přečtení prvních stránek či poslechu prvních minut začne člověk chápat proč. Otázky kladené v pořadu Na plovárně nejsou ohrané a nerezonuje jimi klišé. Jak Marek Eben několikrát uvedl, nemá v plánu se s hosty hádat či vášnivě diskutovat, jak to již mají v povaze jiní. Pokud ví, že by svému hostu pozváním nějak uškodil, zvát ho nebude, neboť to nemá zapotřebí. Možná i tím se vymyká současnému publicistickému trendu a nemůžeme se potom divit, že po jeho boku už usedly hvězdy, jakými jsou Mel Gibson či Dan Brown. Osobnosti s životním posláním, osobnosti silného životního příběhu.

 

Proč však tyto rozhovory vycházejí knižně? Televizní divák nemusí být vždy tím nejvnímavějším posluchačem, ruší ho domácí okolí a rozptyluje vnímání obrazu. Některá slova ho minout, neuvědomí si jejich hlubší či skrytý význam, nedostanou se mu tzv. pod kůži. V knize se k nim kdykoli vrátí, mohou ho „přímo zasáhnout“. Náročného úkolu, výběru osobností, se ujal Jiří Janoušek. Vedle jmen populárních, známých, tisíckrát v médiích zmíněných, zvolil osobnosti, jejichž jména čtenáři možná ještě neslyšeli, ale v rozhovorech s nimi se odkryjí jejich názory, činy, jejich pohnuté životní cesty. Čtenář si uvědomí, jak hlubokou stopu zanechávají v lidském konání. V každém rozhovoru lze najít něco zajímavého, něco překvapivého.

Spisovateli Petru Šabachovi je líto, že nebyl takovým chuligánem, jakého popisuje ve svých románech; handicapovaná Aimee Mullinsová dokázala s protézami na obou nohou vyhrát olympiádu a hrát ve filmu leopardí ženu; rocker Petr Janda vydává jedné dceři desky, zatímco druhé nosí na pískoviště kyblíček s lopatkou a přemítá, jak má Olympic skončit po desítkách let existence; herečka Geraldine Chaplinová líčí rodinný život se svým otcem, králem komiků, poté, co byl vyhoštěn ze Spojených států; válečný veterán Miroslav Lidinský přežil zásah protitankovým granátem a s amputovanou nohou se stal golfovým šampionem; kajakář Vavřinec Hradilek se svěřuje, jak se učil sžívat s vodou a rozumět tomu, co se děje pod hladinou; ochránce divokých šelem Tony Fitzjohn zná vůni lvů a v tlamě jednoho z nich měl nedobrovolně svoji hlavu; sportovní rybář Jakub Vágner podnikl řadu dobrodružných výprav za největšími sladkovodními rybami na světě, ale chytil také sloní nemoc; historik Robert Kvaček zjišťuje, jak výhodné bylo mít nejen chytrého, ale také krásného prezidenta Tomáše G. Masaryka.

Tyto a další poutavé životní příběhy celkem 23 mimořádných osobností jsou představeny nejenom slovem, ale i mnoha portrétními fotografiemi z natáčení pořadu Na plovárně.

Co na sebe prozradil například Mel Gibson?

Vyrůstal jste v rodině, kde bylo jedenáct dětí. Kolikátý jste byl?

Číslo šest. Dítě uprostřed. To, na kterém stojí rovnováha mezi mladšími a staršími sourozenci.

Jedenáct dětí, to už je skoro akční film. Prali jste se hodně?

Bráchové se vždycky perou, nepotřebují k tomu důvod. Nelíbí se vám, jak se tváří, tak mu ji natáhnete. On vám to vrátí, někdy to tím skončí, jindy se to rozvine…No, my se ale taky měli rádi, rvačky byly vlastně služba, kterou jsme si poskytovali, abychom byli dobře vyzbrojení do života. Víme, kde to víc bolí, kdy zaútočit, kdy se uhnout.

Vzpomenete si na poslední rvačku?

Jasně, porval jsem se s bráchou, který byl o rok mladší, jenže víc rostl a byl o hodně větší. Zvedl mě do výšky a vyhodil ze svého pokoje. Tak to mu nesmí projít, řekl jsem si a po chvíli zaťukal na jeho dveře. A on, hlupák, otevřel.

Jako herec jste spolupracoval s několika vynikajícími režiséry. Když jste se pustil sám do režie, žádal jste někoho z nich o radu?

Před prvním filmem jsem byl vylekaný, vlastně hodně vyděšený. Volal jsem všem, se kterými jsem předtím pracoval. Nepomohlo mi to.

Pokud vás zajímá, o čem se Marek Eben bavil s Janem Zrzavým, předním českým zoologem, či Laurou Dernovou, americkou herečkou, začtěte se do ukázky, kterou poskytlo nakladatelství Práh.

 

Marek Eben a hosté Na plovárně

Oblíbený moderátor zpovídá 23 osobností z řad umělců, vědců, sportovců, ochránců přírody, historiků a válečných veteránů.

Autor: Marek Eben

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 165×245 mm
ISBN: 978-80-7252-585-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Marek Eben a hosté Na plovárně vydalo nakladatelství Práh.


Nakladatelství Práh založil v roce 1991 spisovatel Martin Vopěnka. V devadesátých letech jej provozoval jako fyzická osoba, v současnosti se jedná o s.r.o., jehož je Martin Vopěnka stoprocentním vlastníkem. Do roku 2014 vydalo nakladatelství Práh už více než 500 knižních titulů, z nichž zejména za knihy pro děti a mládež dostalo řadu ocenění a nominací. Nakladatelství se orientuje spíše na literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarek Eben a hosté Na plovárně
Oblíbený moderátor zpovídá 23 osobností z řad umělců, vědců, sportovců, ochránců přírody, historiků a válečných veteránů

Eben, Marek

Práh, 2015

Napsat komentář