Čtení nejen pro pány

cteni-nejen-pro-muze
Dnes vám představíme knihy, ve kterých mají hlavní roli a slovo muži! Ať už se chcete zasmát, zamyslet, něco nového se dozvědět nebo v sobě probudit pravého muže, podívejte se na dnešní knižní tipy.

Pravidlo pěti a pětadvaceti metrů vás zavede do prostředí Iráku, mezi členy ženijní čety. Vzdálenost pět a pětadvacet metrů jsou pro mariňáky čísla života. Vžijte se do role mariňáků a poznejte život v Iráku zblízka.

Vždy je třeba dodržovat pravidlo pěti a pětadvaceti metrů. Když konvoj zastaví, aby zkontroloval, zda na silnici nejsou nastražené bomby, posádka zůstane ve voze a pozorně si prohlédne okolí do vzdálenosti pěti metrů. Bomba v okruhu pěti metrů pronikne pancéřováním a zabije všechny ve voze. Jakmile je bezprostřední okolí zajištěno, pokračuje se v kontrole okruhu pětadvaceti metrů, což je vzdálenost, z níž bomba usmrtí průzkumníka kontrolujícího stav vozovky.

Román Pravidlo pěti a pětadvaceti metrů mapuje osudy mariňáků, kteří slouží v Iráku jako členové ženijní čety. Jejich úkolem je opravovat krátery po nástražných bombách, aby silnice byly bezpečné pro vojsko i místní obyvatele. Nejsou to hrdinové bojující v první linii, ale jejich práce s sebou nese takřka stejné nebezpečí, zejména když skoro v každé jámě na ně čeká další nálož.

V čele čety stojí poručík Donovan, který si uvědomuje, že na svěřený úkol tak úplně nestačí, a trápí se, že ho ostatní mariňáci neberou jako svého nadřízeného mezi sebe. Doc Pleasant u jednotky působí jako záchranář. Nechal se naverbovat, protože vojenská služba pro něho byla zajímavou příležitostí zkusit něco nového. Když ale vidí umírat svoje kamarády, postupně mění názor a dostává se na scestí. A pak je tu Kateb, mezi Američany známý jako Dodge, irácký tlumočník, jehož láska k americké kultuře – ke všemu od hip-hopu až k Marku Twainovi v podobě ohmataného výtisku Dobrodružství Huckleberryho Finna – je stejně silná jako pocit pohrdání, jejž k Američanům pociťuje za to, co provádějí s jeho zemí.

Po návratu domů se všichni musejí vyrovnávat s dozvuky minulosti a čelit novým rozhodnutím a výzvám. Snaží se najít své místo ve světě, který neznají, ve světě, který neví ani nic o nich.

Pravidlo pěti a pětadvaceti metrů

Autor: Michael Pitre
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7462-856-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Pravidlo pěti a pětadvaceti metrů vydalo nakladatelství Jota.

Zajímá vás život mariňáků? Přečtěte si ukázku.

————————————————

Co nebo kdo je to Klingsor? Jde o malíře, který má tak trochu zvláštní chování. Prostřednictvím tohoto románu autor vtipkuje na adresu svou, ale i umělců. Zkuste román plný humoru i vážnosti.

Jiskřivý román o fiktivním västerbottenském malíři

Malíř Klingsor trochu připomíná Járu Cimrmana, ačkoliv se na rozdíl od něj věnuje pouze jednomu uměleckému oboru. Jeho život je ovšem stejně podivuhodný. Na stockholmské malířské akademii například maluje stranou ostatních studentů, kteří se dlouho domnívají, že je cosi jako školník nebo vrátný. V Paříži zase pilně obchází všechny výtvarné školy, ale do žádné se neodváží vstoupit – přesto později s oblibou mluví o zásadním vlivu „pařížského období“ na celou svoji tvorbu. V románu o fiktivním malíři Klingsorovi si autor tak trochu dělá legraci sám ze sebe i ze spisovatelů a umělců vůbec. Pomocí pečlivě dávkovaného humoru, ironie a sebeironie se mu daří nevážným způsobem nastolovat smrtelně vážná témata.

Klingsor

Autor: Torgny Lindgren
Přeložil: Zbyněk Černík

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-475-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Klingsor vydalo nakladatelství Host.

Prolistujte si dostupnou ukázku.

A nezapomeňte na náš článek.

————————————————

Torny Lindgren napsal knížku nevelkého rozsahu, ale velkého obsahu. Kniha je určena těm, kteří chtějí něco vědět o životě po poslední válce v pohraničních oblastech. My, hoši z pohraničí je spíše takovou krátkou reportáží ze života…

Útlá knížečka, na půl hodiny čtení, víc reportáže než povídky, čtení srozumitelné hlavně těm, kdo po poslední válce vyrůstali v dosídlených pohraničních oblastech, kde žili pohromadě Češi odevšad, Češi z Volyně, Rumuni, Bulhaři, cikáni, nevysídlení Němci a kdovíjaká ještě směska. Pro ostatní Čechy (Pražáky zvláště) zprávy z jiného světa. Ta nejdůležitější z nich je tato: Stalo se a bylo, nedá se odestát, a kolik je hrobů, o kterých nikdo neví.

Poučení? Skrze Aymého Zelenou kobylu: Který Francouz si dneska láme hlavu, že před skoro sto padesáti lety znásilňovali prušští vojáci jejich prapraprababičky? Asi jako v Hruškově majstrštyku Smrt Karla Fábery: Děti pocházející z těchto prapodivných svazků však už problémy mezi sebou neměly. Národnost jejich rodičů jim mohla být ukradená.

My, hoši z pohraničí

Autor: Emil Hruška

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 122×187 mm
ISBN: 978-80-7425-273-0
Doporučená cena: 109 Kč

Knihu My, hoši z pohraničí vydalo nakladatelství Epocha.

————————————————

Malý hrdina románu Straka na šibenici je vychováván svým otcem, který nepřiměřeně pije. Jak může výchova a život pod vlivem alkoholu dopadnout? Přečtěte si tuto knihu a uvidíte.

Porozumět vlastnímu životu a najít sám sebe nemusí nutně znamenat výhru.

Představme si obraz Pietera Brueghela Straka na šibenici. Dítě na něm vidí především ptáka na podivné houpačce, dospělý však straku úplně přehlédne, neboť v centru pozornosti je u něj šibenice.
Hrdina románu žije s otcem alkoholikem v chátrajícím domě na okraji severočeského zapadákova. Přestože se díky své inteligenci naučí číst dříve, než jeho vrstevníci poprvé vkročí do školy, zůstává v důsledku otrcovy pokřivené představy o výchově v zajetí téměř středověké nevědomosti plné přízraků a démonů.

Straka na šibenici

Autor: Daniel Petr

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-500-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Straka na šibenici vydalo nakladatelství Host.

Podívejte se na ukázku.

————————————————

Jak už z názvu knihy Pochlap se! tušíte, kniha je určena pro muže. Díky tomuto knižnímu průvodci se dozvíte, jak žít sám se sebou a jak v sobě probudit pravého muže! Zkuste změnu…

Pochlap se! Buď dospělý. Chovej se jako chlap. Každý už jsme to slyšeli a většinou nás to popudí. A jako muži v dnešním světe často žijeme životy plné zápasů – bojujeme ve vztazích, v práci, a když dojde na to zjistit, kdo vlastně jsme, cítíme se opuštění.

Owen Marcus, autor vzdělávacích programů pro muže, ukáže cestu, která vás naučí být mužem podle svého a respektovat svou přirozenost. Odhaluje, že dnešní muži nejsou nezralí nebo slabí, jenom potřebují smysl, jasny´ směr a podporu od ostatních mužů.

Tato kniha vás provede devíti stadii růstu a mimo jiné se v ní dozvíte:

  • Proč úspěch v práci sám o sobě nefunguje
  • Co vám chybí a jak to najít
  • Jak neúmyslně sami sebe brzdíme a jak s tím skončit
  • Jak si vážit žen a přitahovat je svým opravdovým já
  • Jak získat a udržet respekt ostatních mužů
  • Jak porozumění mužské emoční inteligenci pomůže žít šťastnější a více naplňující život

Začtěte se do ní a sledujte, jak se ve vás probouzí Pravý muž.

Pochlap se!

Autor: Marcus Owen
Přeložil: Michal Strenk

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7370-363-9
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Pochlap se! vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto  knihy.

Líbí se vám dnešní knihy? Podělte se o svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStraka na šibenici

Petr, Daniel

Host, 2015

zobrazit info o knizeMy, hoši z pohraničí

Hruška, Emil

Epocha, 2015

zobrazit info o knizeKlingsor

Lindgren, Torgny

Host, 2015

zobrazit info o knizePravidlo pěti a pětadvaceti metrů

Pitre, Michael

Jota, 2015

zobrazit info o knizePochlap se!
Průvodce mužskou emoční inteligencí

Owen, Marcus

Synergie Publishing SE, 2015

Napsat komentář