Zajímavé čtení pro budoucí prvňáčky a malé školáky

skolacka
Máte doma budoucího prvňáčka? Pokud tomu tak je, neotálejte a pořiďte mu knižní novinku o holčičce, která začala chodit do první třídy.

Kniha začíná dnem před nástupem do školy. Děti se prostřednictvím knihy seznámí s šestiletou Kristýnkou – důvěřivou, ještě naivní, dobrosrdečnou holčičkou, a s jejím starším bratrem Adamem – zlomyslným a vychytralým žákem páté třídy. A samozřejmě poznají i její rodiče, paní učitelku Věrušku a spolužáky. V žádné škole nesmí chybět pan ředitel a pan školník. Důležitou roli hraje i Kristýnčina sousedka z domu, ve kterém bydlí, paní Klemšová se svým kocourem Mansurem. Během čtení jsem si vzpomněla na paní Kadrnoškovou se psem Jonatánem z jiného dětského příběhu, podobnost ve vztahu mezi pánem a mazlíčkem je zde veliká. Mansur je líný, nechytá myši a celé dny se znuděně válí v křesle.

Příběh je napsán tak, jak může začátek školního roku skutečně probíhat. Dětem, stejně jako Kristýnce, se může stát, že nebudou chodit do třídy se svou nejlepší kamarádkou ze školky. Ve škole budou mít nové spolužáky, některé budou již znát, někteří pro ně budou noví. Paní učitelka bude dětem zajisté vyprávět, co se ve škole smí a nesmí dělat. V žádné třídě nikdy nechybí nějaký ten rošťák a pořád se něco děje. S Kristýnkou si prožijete nejedno dobrodružství. Dokonce ji píchne vosa a sanitka ji odveze s alergickou reakcí do nemocnice! Velmi reálně je popsáno sourozenecké popichování mezi Kristýnkou a jejím starším bratrem. Ten už je zkušenější a protřelý. Myslím, že sourozenci se vzájemně „kočkují“ v mnoha rodinách, a tak není divu, že Adam Kristýnce v příběhu nepomáhá, spíš naopak. Děti si tak mohou uvědomit, že spoléhat se mohou jen samy na sebe.

Příběh je napsán větším písmem, je tedy přizpůsoben i čtení pro malé školáky. Nepřirozená mi připadá pouze volba černého podkladu, kdy písmo je bílé a podklad černý.

Každá kapitola v knížce je barevně nadepsána a má svůj název – například Bonbonová nehoda, Ach, ten Adam, Kočičí uprchlík, Vosí přepadení nebo Uzdravení a buchtové poděkování.

Publikace je doprovázena nádhernými ilustracemi Magdy Veverkové Hrnčířové. Výborně doplňují příběh a vtahují děti do děje.

Knižní novinku Školačka Kristýnka vydalo nakladatelství Grada v letošním roce a autorkou je Lenka Rožnovská. Titul je určen dětem od šesti let, ale může zaujmout i děti předškolního věku. Rozhodně bych ji doporučila rodičům nastávajících prvňáčků jako součást přípravy na školu ještě před zahájením školní docházky.

Ukázka z knihy

Avšak Kristýnka se mýlila. To, co slyšela, nebylo hasičské auto, ale sanitka. Kristýnka neviděla, jak je maminka smutná. Ani neslyšela, jak pan doktor říká, že má velkou alergickou reakci na vosí píchnutí. Probudila se až na nemocničním lůžku. Nad hlavou jí visela sklenička, ze které vedla hadička přímo do její ruky…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠkolačka Kristýnka

Rožnovská, Lenka

Grada, 2012

Zajímavé čtení pro budoucí prvňáčky a malé školáky - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. bakukan napsal:

    Dobrý den,černý podklad znamená tabule a bílé písmo křída. Tak to chápu já. :)

  2. bokul bokul napsal:

    Díky za pěknou recenzi. Kniha mne zaujala už v okamžiku kdy vyšla, bohužel zmiňovaná volba bílého písma na černém podkladu mě od nákupu odradila.

    Docela by mne Martino zajímalo, pokud doma máte dítě, jak se ten text čte dítěti. A vůbec jak reagují na tuto netypickou volbu bílo/černého provedení právě děti, kterým je kniha určena.

Napsat komentář