Zdeněk Pohlreich zavádí čtenáře do své domácí kuchyně

pohlreich-nahled
Kuchařky patří k žánru, který se v současném českém knižním světě těší nebývalé oblibě. Toho si je vědom Zdeněk Pohlreich a vydává jednu gastronomickou příručku oplývající krásnými fotografiemi za druhou. Se svou novinkou si nejdřív odskočil domů do kuchyně a posléze na křest.

Nutno uznat, že od dob Magdaleny Rettigové došlo k určitým technologickým pokrokům a kuchařky, které průběžně vycházejí jsou už spíše dílem uměleckým.

Kromě celé řady receptů, které se váží ryze k domácímu vaření, nás tentokrát šéfkuchař nechává nahlédnout i do svého soukromí. Čtenář bude v průběhu knihy překvapen, že Zdeněk Pohlreich vládne nejen vařečkou, ale také slovem.

Zdeněk Pohlreich s kmotrem knihy Františkem Strakou.

Zdeněk Pohlreich s kmotrem knihy Františkem Strakou.

Vydavatelský tým přichází zhruba s jednou kuchařkou ročně. Cílem tentokrát bylo, aby se v knize objevily recepty dostupné všem, recepty podle kterých si každý může uvařit jednoduché jídlo. V knize najdeme celkem sedmdesát dva takových receptů – od snídaně po večeři. Jak sám Zdeněk uvedl, nemyslí si, že domácí vaření musí nutně znamenat postávání u plotny po celou sobotu či neděli. Čtenářům tedy představuje recepty s dostupnými surovinami, podle kterých uvaří lehce stravitelná a nenáročná jídla.

Jak už bylo zmíněno, kapitoly v Moji domácí kuchyni jsou obohaceny určitými postřehy, které pocházejí z kuchařova života. Nejedná se prý o žádná moudra, ani o pokus stát se spisovatelem, jsou to spíše postřehy, které autora při vaření a psaní knihy napadly. Celý vydavatelský tým také doufá, že publikace bude důkazem, jak vážně to s kuchařkami a vůbec celým řemeslem myslí.

Sám autor již několikrát uvedl, ačkoliv se gastronomii věnuje dennodenně, že mu občas připadá, že se lidé zdenek-pohlreichmohou z jídla a gastronomie zbláznit. Bere se to prý vše až příliš vážně. Máme před sebou tedy kuchařku, která, ač nabízí krásné, gurmánské, designové fotografie, by měla čtenáři přinést především pestrou škálu jednoduchých a chutných receptů a s ohledem na moderní technologie jsou součástí knihy i QR kódy pro snadné načtení nákupního seznamu chytrým telefonem.

Jak uvedl i kmotr knihy, fotbalový trenér František Straka, kniha se mu zalíbila, neboť je znát, že je psaná od srdce. A možná právě díky fotbalu, který ze srdce rád hraje i trénuje, se mu možná kniha tolik líbí.

zdenek-pohlreichPo krátkém, neformálním povídání byl výtisk pokřtěn. Bylo mu, jak už je zvykem, popřáno štěstí a prodávanost. Především si však celý tým nepochybně přeje, abyste i vy, čtenáři, našli v nové kuchařce zalíbení a aby vám posloužila při přípravě nejednoho oběda či večeře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoje domácí kuchyně

Pohlreich, Zdeněk

Sevruga s.r.o., 2015

Napsat komentář