Mezi nadlidmi a démony

horka-setba
Když nacističtí vědci vyvinuli prostředky, které jim umožnily tvořit supervojáky, museli Britové přijít s vlastní nadlidskou zbraní, démony. Co zmůže obyčejný člověk, chycený do pasti mezi dvěma nadpozemskými silami?


Knihu Hořká setba, první díl cyklu v originále nazvaného The Milkweed Triptych, vydalo roku 2015 nakladatelství Argo. Jejím autorem je Ian Tregillis. Tento americký spisovatel vystudoval univerzitu v Minnesotě, ze které odešel s doktorátem z fyziky za svůj výzkum na poli radiových galaxií. Po stěhování do Nového Mexika se připojil k tamní skupině profesionálních autorů fantastiky, odkud jej slavný George R. R. Martin získal do svého „týmu“ spisovatelů světa Divokých karet. Na český překlad dosud čekají další dva díly Tregillisova triptychu, jmenovitě The Coldest War a Necessary Evil. Ve své rodné zemi Tregillis vydal titul Something More That Night a první díl série The Alchemy Wars, pojmenovaný The Mechanical.

Tajný britský agent Raybould Marsch operuje ve světě, který je zmítán druhou světovou válkou. Zatímco němečtí vědci přišli na způsob, jak z obyčejných vojáků vytvořit nadlidi (tito „supervojáci“ umí například procházet zdmi nebo se mohou stát neviditelnými), Britové, ve snaze vyrovnat se jim, rekrutovali zaklínače, aby jim zprostředkovali pomoc démonů. Tato pomoc však není zadarmo…

Ian Tregillis vytvořil pro svůj příběh fantastický a nápaditý svět, nemající ve svém žánru obdoby. Alternativní historie druhé světové války je uvěřitelná, vždyť kdo by neznal z hodin dějepisu termín „nadčlověk“, který si vypůjčili nacisté. Nejde však o jediný prvek, jenž příběhu zaručuje punc autentičnosti. Popisy válečných konfliktů, strategií jednotlivých účastníků války, barvité líčení pocitů těch, kteří byli do boje zavlečeni, to vše působí na čtenáře mocnou silou sugesce.

Velmi originální součástí příběhu jsou rovněž „démoni“, jež povolávají na pomoc Britové. Jsou tajemní, nepopsatelní a mají hrozivý vliv na svět. Autor je dokázal velmi umě zakomponovat do své představy alternativní války, jejich temná podstata skvěle doplňuje pochmurnou atmosféru bojů. Příběh, který pozitivně hodnotil i takový velikán jako George R. R. Martin, je zdařilý také po slohové stránce, čtenář se velmi jednoduše nechá pohltit vyprávěním a snadno se vžije do pocitů hlavních postav.

Co se mi naopak příliš nelíbilo, byly chvíle, kdy autor začal sklouzávat ke stereotypům. Časté líčení nacistů samými pejorativními výrazy bylo poněkud únavné, jelikož i méně chápavý čtenář by už po několika stranách knihy dokázal pochytit, že nacisté jsou vážně „prevíti“, nebylo třeba opakovat to stále dokola. Tento drobný nedostatek však není tak rušivým elementem, aby měl výrazný dopad na kvalitu příběhu.

Ve výsledku hodnotím knihu kladně a rozhodně ji doporučuji čtenářům, kteří mají chuť nechat se zajmout autorovým působivým a hlavně originálním světem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHořká setba

Tregillis, Ian

Argo, 2015

Napsat komentář