Břeh italského Pádu štětcem Alessandra Sanny

Sanna-náhled
„Abys vytvořil oblohu, potřebuješ vodu, abys vytvořil zem, potřebuješ vodu, ke všemu je potřeba voda.“ Nejen o mottu své knihy Řeka pohovořil Alessandro Sanna v rámci Komiksfestu. Jak se k nám jeho kniha dostala? Čím se inspiruje? O tom všem promluvil na své vernisáži.

Vodové kresby zmíněného italského umělce působí jako neustálá připomínka, že i přes veškeré krutosti a nástrahy, je život radostný a povznášející. Pozoruhodná lehkost a něha je na první pohled znatelná na Sannových miniaturách i díky tomu, že si ke své práci vybírá hřejivé, teplé barvy.

Pásmo, vyobrazující čtyři roční období v okolí řeky Pád, vykresluje pouto mezi zemitostí všedního života a proudícím časem, jež nás překračuje. Skrze světlé barvy tak vyzařuje světlo lidské existence a vytrvalosti.

Alessandro-SannaJak sám autor zmínil během vernisáže, která se konala v komorním prostoru Vily Pellé, jeho příběhy jsou inspirovány především lidskými osudy z let sedmdesátých, kdy došlo například ke katastrofickým záplavám a jiným peripetiím. Z kreseb pak tedy paradoxně čiší nejen klid, ale také jistá naděje a vnitřní mír.

Jak dále příznivcům umění Alessandro sdělil, v každé ze čtyř kapitol načíná nové roční období. Kniha Řeka tedy začíná podzimem a končí létem. Během vyobrazeného roku stránky prostupuje opakující se motiv protikladných sil– oslav a samoty, strachu a svobody či sepjetí a uvolnění. Především protiklad samoty a oslavy je velice zřejmý na úsecích pásma, které se zabývají cirkusem a světem kolem něj. Jak mohli návštěvníci na vystavených stránkách sami poznat, i přes zcela rozlišné roční doby a situace, vše na sebe plynule navazuje a vytváří tak celistvý kulturní a duševní zážitek.

Autor knihy Alessandro Sanna (vlevo)

Autor knihy Alessandro Sanna (vlevo)

Jak se u nás ale Alessandro Sanna vlastně ocitl? Zástupce nakladatelství Labyrint si to tak jednou kráčel po newyorských ulicích a nevlídné počasí ho Alessandro Sannazahnalo do jednoho z antikvariátu, kde mu v sekci použitých knih padla do oka právě Alessandrova kniha River. Hned na první pohled bylo jasné, že se jedná o velmi výjimečnou a křehkou záležitost, kterou pak naše české nakladatelství neváhalo vydat.

Samotné výtvarné umění je pro autora, žijícího na březích řeky Pád na severu Itálie, určitou osobní meditací. Rád prostřednictvím své tvorby reflektuje chod času, nečekané překážky, jež nám připravuje sám život a téměř nepostřehnutelné záchvěvy, ke kterým dochází i během nejstatičtějších okamžiků našeho bytí.

Organizátorům letošního Komiksfestu patří velké díky za vytvoření pestrého, neotřelého programu, jehož součástí byla právě i výstava zmíněného výtvarníka, o němž bychom se pravděpodobně bez této vernisáže jen stěží dozvěděli. Nezbývá než doufat, že se talenti takového formátu budou do našeho povědomí dostávat častěji.

 

Alessandro Sanna

je jeden z nejvýznamnějších italských ilustrátorů současnosti. Ilustroval více než čtyřicet knižních titulů, jeho práce otiskly mj. The New Yorker, The New York Times a je laureátem několika cen. Žije a pracuje v Mantově. (Info o autorovi převzato ze stránek nakladatelství Labyrint.)


Labyrint-logo webLabyrint je české nakladatelství a společnost pro kulturu, které v roce 1992 založil Joachim Dvořák. Od té doby se soustavně věnuje literárně-kulturním aktivitám, jež se neomezují pouze na vydávání knih a časopisů, ale zahrnují také organizaci kulturních akcí a festivalů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘeka

Sanna, Alessandro

Labyrint, 2015

Napsat komentář