Zlatá devadesátá…

Pithart_Po Devetaosmdesatem
Jak vypadala situace v naší zemi po roce 1989? Co přinesla do politiky i všedního života devadesátá léta? S hledáním odpovědí na tyto otázky vám pomůže zajímavá kniha Petra Pitharta.

Kniha je autorovým účastným rozpomínáním na léta 1990–1994, ale také na to, „co z nich pošlo“ – od rozporného nastartování ekonomické transformace až po rozdělení Československa. Z dnešní situace – z pozorovací kóty, na níž začasté slyšet slova „o konci listopadových dějin“ – se tak autor ohlíží i po původu toho, čím jsme dnes znepokojeni jako jevy krizovými, v celkovém pocitu, „že něco je špatně“… V mozaice z paměti vyplavovaných příznačných momentů, situací, momentek i kolorovaných portrétů tu Petr Pithart jako průvodce nabízí svou individualizovanou paměť. Teoretická zamyšlení tvoří v této knize spíše doplňkové exkursy k autorovým vhledům do praktické politiky raných (a bouřlivých) let devadesátých, kdy jako čelný představitel OF stanul v čele české vlády.

 

Po Devětaosmdesátém

Autor: Petr Pithart

Počet stran: 492
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-200-2504-3
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Po Devětaosmdesátém vydalo nakladatelství Academia
v edici Mimo – humanitní vědy.

 

Ukázka z knihy

V listopadu 1989 a hned po něm jsme najednou pocítili, že se můžeme a máme opět ptát nikoli co, ale kdo jsme my. Týkalo se to všech, nejširší domácí společnosti. Na agoře – fóru probouzející se veřejnosti – jsme ale museli tento první sebezpyt provést především my, dotazovaní na to, jakou že vůdčí ideou, popřípadě utopií jsme v této údajné revoluci vedeni a troufáme si vést i ostatní…

Byli jsme tenkrát vskutku tak nemožní, že jsme ze sebe nedokázali vydat žádnou programovou myšlenku? Že jsme se už před listopadem 1989, ale ani po něm, nenechali vést žádnou ucelenější vizí? Nějakou ideologií? A vůbec: je to dobře, nebo špatně?

Co jsme tedy chtěli? A co jsme nechtěli? Určitě jsme věděli, co nechceme. To nás drželo pohromadě dost dlouho, zřejmě déle, než bylo třeba. Neuměli jsme se rozejít ani včas, ani tak, aby ten rozchod a to, co po něm následovalo, nebyla „hra s nulovým součtem“: oč jedni více získávají, o to víc druzí ztrácejí. Spolupráce v takové hře nepřipadá v úvahu. Nechali jsme si ji vnutit. Vítěz pak bere (pokud možno) vše. Poraženého je třeba nejen porazit, ale potřít.

Chápavě o tom dnes rozjímá Václav Žák, původně disident a od voleb 1990 místopředseda České národní rady. O disentu – tedy o společenství těch, kteří spolu mluvili už před Listopadem a kteří přivedli zemi ke svobodným volbám – říká, že jedněm z disidentů šlo o lidská práva, druhým o boj proti komunistům. Vyjevilo se to už někdy na jaře 1990. Je to sice hrubé, ale veskrze pravdivé zjednodušení. (str. 25)

Zjistěte, jak ukázka pokračuje!

 

Doporučujeme

Přečtěte si také další knihy spisovatele Petra Pitharta! Třeba Obranu politiky, v níž autor zdůrazňuje, že základní povinností politika je počínat si tak, aby lidé nebyli zbytečně zklamáváni. Zastává názor, že „politika je spíše vzácněji se vyskytující způsob, jak se vyrovnat se skutečností společenských konfliktů“. Hájí kompromis, kde obě strany dodržují základní procedurální pravidla a institucionální rámec.

Po prvním svazku Obrana politiky vydalo nakladatelství Academia také druhý svazek sebraných spisů Petra Pitharta s názvem Devětaosmdesátý. Autor vysvětluje cíle sametové revoluce roku 1989, jako byla otevřená společnost, pluralistické poměry, svobodná soutěž politických stran a další důležitá témata.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia  vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePo Devětaosmdesátém
Rozpomínání a přemítání

Pithart, Petr

Academia, 2015

Napsat komentář