Zločin a trest v hloubi lesa

Umiracek
Kerstin Ekmanová přichází s románem na pomezí detektivky a thrilleru. Skupinka mužů se v něm vydá na lov losů, ale nedopadne to dobře… Budete se bát? Bude se vám tajit dech? Již samotný název knihy naznačuje, že ano…

Parta lovců se v říjnu každoročně v neměnné sestavě vydává na lov na losy. V předvečer mají společnou poradu spojenou s tradiční velkolepou večeří u jednoho z nich. Posilněni alkoholem udělají osudovou chybu, zaviní nehodu a snaží se zakrýt stopy. Ale ten, který dorazí poslední, je odhalí. Chce se tentokrát lovu také zúčastnit, a to zdaleka není všechno. Společné tajemství lovce zdánlivě ještě více semkne. Ale opravdu platí, že jeden za všechny a všichni za jednoho ? Každý z nich je jiný a vyrovnává se s hrozbou a výčitkami po svém. Postupně všichni vrší jednu lež na druhou a zaplétají se do kruhu vydírání a podezírání, ze kterého není úniku.
Staré křivdy a zášti vyplouvají na povrch. Lov začíná a postupně se mění v boj o moc. Kdo je tu vlastně lovcem a kdo kořistí? Napětí, strach a vzájemná nedůvěra rostou a pro staré přátele už nic nemůže být jako dřív. I drsná podzimní příroda jako by to tušila a najednou působí spíše hrozivě a nepřátelsky. Lesem zní neúprosně umíráček. Kdo bude jeho další obětí?

Román Kerstin Ekmanové, který se odehrává na severu Švédska v 60. letech, v době bez mobilních telefonů a počítačů, není detektivka v pravém slova smyslu, ale spíše psychologický thriller o přátelství a zradě, o vině a trestu, který musí neodvratně přijít. Ukazuje, jak může jedna jediná nešťastná náhoda navždy změnit život, a z obyčejných mužů se stávají zločinci.

 

Umíráček

Autorka: Kerstin Ekmanová
Přeložila: Jana Holá

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 150×211 mm
ISBN: 978-80-257-1512-3
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Umíráček vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

V té chvíli náhle uviděl, co by býval viděl celou dobu, nebýt té mlhy. Necelých padesát metrů od něj se v olšoví vedle bezedné černohnědé tůně rýsovaly čtyři světlé vysoké nohy. Beztvarý stín nad nimi nebyl balvan, jak se domníval, ale losí tělo. Zdálo se mu, že dokonce dokáže rozlišit pár stříhajících uší. Seděl bez hnutí a poslouchal, jak mu srdce buší tak hlasitě, že to muselo být slyšet až k houští. Sevřel pušku, ledovou a zvlhlou mlhou. Pořád toho moc neviděl a vítr mu dělal starosti, až mu z toho vyschlo v ústech a neodvážil se ani dýchat. Jediný slabý závan směrem k houští mohl všechno zhatit – los by před lidským pachem zmizel rychle jako vítr, a ani by se mu pořádně neukázal. Ale mlha, která každou minutou řídla a stoupala jako kouř, se pořád táhla až k němu. Teď znovu zaslechl zvuk kopyt, tři, čtyři kroky a lámající se větvičku. Vzápětí černý mlhavý stín ožil a zhmotnil se. Z houští vyšel pomalým plavným krokem ten největší los, jakého kdy Måns viděl. Zdál se těžký jako balvan, ale přesto dokázal po zemi našlapovat neuvěřitelně měkce. Tělo nad šedobílými nohami bylo tmavé, téměř černé. Když se zastavil a předvedl se v celé své kráse v průrvě uprostřed mlhy roztrhané větrem, Måns spatřil protáhlou hrozivou hlavu s mohutnými zduřeninami nad očima. Los měl těžkou přední část těla s naběhlým krkem i kohoutkem. Pučnice na čelní kosti byly skoro tak silné jako Månsovo vlastní předloktí. Zvíře mělo vidlicovité paroží, přesně jak tvrdil Gustaf. Rozvětvené parohy s drsnými špičkami mířily přímo dopředu, v období říje byly životu nebezpečné pro všechny soky.
(str. 12)

 

Černá voda

Možná by vás mohlo zajímat, že v nakladatelství Argo vyšla od Kerstin Ekmanové také kniha Černá voda. Když Ekmanová v roce 1993 vydala tento román, způsobil naprostou senzaci. Sbíral jedno ocenění za druhým, mj. prestižní Augustovu cenu (1993) nebo Cenu Severské rady za literaturu (1994) a dodnes se ho v ani ne desetimilionovém Švédsku prodalo přes 400 000 výtisků. Autorce přinesl mezinárodní věhlas – byl přeložen do více než dvaceti jazyků. V Černé vodě najdeme všechno, co od severské detektivky očekáváme, ale ještě něco navíc. Příroda nehostinných krajů na samém severu není jen drsná a nehostinná, ale i zpustošená místními lidmi, kteří s ní ztratili spojení, v honbě za ziskem nemilosrdně kácejí hluboké hvozdy a vytvářejí holiny – nezacelitelné rány na tváři krajiny, které jako by symbolizovaly prázdnotu v duších místních venkovanů. Naděje mladé učitelky Annie, která sem s malou dcerkou přijde hledat nový život v komunitě idealistických, leč zoufale naivních odpůrců moderního života prchajících z měst, se zhroutí hned na začátku: nejen, že na ni u autobusu nečeká její milenec Dan, ale když se nakonec vydá do cizích lesů sama, narazí v nich na krvavou scénu, dvojici ubodanou ve stanu. Nevyřešená vražda obyvatele Černé vody hluboce poznamená, ale když se minulost po osmnácti letech probudí, tragédie tím nekončí.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmíráček

Ekmanová, Kerstin

Argo, 2015

Napsat komentář