Šuplíkové příběhy

Ilka Pacovská_uvodni foto
Psát do šuplíku je můj celoživotní úděl. Vždycky jsem chtěla vytvořit něco, co mě přežije, ale velice záhy jsem zjistila, že se psaním neuživím. Dětský sen zůstal nenaplněný. Ale „do šuplíku“ si člověk může psát, co chce, jak chce, a nikdo mu do toho nevrtá!

Mám čtyři děti, takže mi času na psaní nikdy moc nezbývalo. Navíc bylo zřejmé, že nejsem ani Čapek ani Tolkien a spisovatelka ze mě nebude. Do šuplíku přibylo jen pár perliček ze života našich dětí. Ty však postupně dospěly, vylétly z rodného hnízda a na mé dveře opět zaťukal koníček z dětství. Začala jsem psát sobě pro radost a také, abych ve volných chvílích vytěsnila z mysli obavy o děti a přibývající vnoučátka. Psaní do šuplíku mi vydrželo asi tři roky.
„Hele mami, nechceš ty svoje příběhy poslat do nějakého vydavatelství?“ zeptala se mě jednou Hanka.
„Podívej – nejsem ani perspektivní mladá autorka ani známá osobnost. Vždyť si tam ty moje stránky ani nepřečtou. Tak proč bych je obtěžovala.“
„No tak je hoď na web,“ doporučila mi dcera a já o jejích slovech začala přemýšlet. Právě podle ní jsem vytvořila hrdinku svých příběhů, neboť její vrozená intuice mě nejednou překvapila. Čarovat sice neumí, ale kdyby opravdu chtěla, kdo ví…
Slovo „web“ mi v té době bylo blízké podobně jako severní pól. Jazyku html jsem rozuměla stejně jako čínštině, to jest vůbec. Naštěstí se mezi dětmi a jejich partnery našli dva rádci a po společném úsilí jsem si s jejich vydatnou pomocí vybudovala webové stránky.
Svoje příběhy jsem zdarma nabídla i dalším literárně a technicky zdatnějším provozovatelům, kteří uměli pracovat s formáty pro čtečky. A já zase na oplátku převzala některé jejich knihy. A tak se naše „šuplíkové příběhy“ vydaly na cestu ke čtenářům. Nikdy bych nevěřila, kolik zájemců si elektronické knihy stáhne. Nejspíš jsou čtečky rozšířenější, než se zdá. Těšilo mě sledovat narůstající číslo, ale největší radost mi přinášely ohlasy a některých si vážně cením (chyby v textech nechávám v původní internetové podobě).

Hodně mě to nadchlo
Dětská fantasy jak má být! Nepíšu, že jsem ji přečetl jedním dechem, čtu jen v metru a nemohu si dovolit přejet (u této knihy se mi to ale stalo čtyřikrát). Měl bych i pár výhrad, jsou to spíš prkotiny, ovšem nadšení zcela jasně převládá. V. Semerád

Skvělé dílo
Do knížky jsem se pustil hlavně z důvodu pochvalné recenze od pana Semeráda. A rozhodně nelituji. Tenhle svět je neuvěřitelně pestrý a hlavně čtivý (6tý díl jsem dočetl dnes v pul 4té ráno).Přečtení můžu jen vřele doporučit.

Díky, díky, díky …
Děkuji Vám milá paní Ilko za úžasné čtení. Jsem už velká holka a matka od dětí, tzn. téměř cílová skupina, které předkládají maximálně recepty na buchtu či přehoz na postel. Poslední dobou jsem se ke knížce dostala málokdy, ale když jsem dostala Kindla, tak jsem se začala pídit po tom, co by se mi líbilo. Nikdy mě žádná knížka nechytla natolik, že bych po dočtení poslední stránky z jednoho dílu okamžitě sáhla po dalším dílu a četla a četla dlouho do noci. Nikdy jsem žádnému autorovi nepsala a neděkovala. Ale opravdu smekám a prosím opravdu pokračujte a pište, protože máte úžasný dar. Prosím vydejte vaše knížky, protože komu je doporučím, tak už je chycen. Víte na co se těším, že až budu mít vnoučata, tak budu já ta nejúžasnější Babička, která jim bude z Vašich knížek číst a která jim otevře nádherný svět fantazie a dobrodružství. Ještě jednou moc díky.E.

Když sem narazil na tuhle fantasy sérii, byl sem trochu zklamán. Nemám rád české knihy. Ale to se změnilo po přečtení první kapitoly, vtáhlo mě to do děje, že sem se od knihy nemohl odtrhnout. Teď čtu další pokračování a jenom žasnu nad autorkou, která mě svým příběhem zaujala víc než kdokoliv před tím. Děkuji.:-)

V životě mě přinutili přečíst jen Robinsona Crusoe ve škole a ta knížka se mi zalíbila, že jsem ji přečetl minimálně 20krát. (učebnice nepočítám). Dlouhých 8 let mě žádná knížka nedokázala pohltit. Vše se změnilo s náhodou a nalezením Sedmého smyslu. Využil jsem každou vteřinu dne i noci, abych mohl hltat toto dílo. Úžasný svět, úžasné postavy, jedinečný příběh! Říkám do knižní podoby, do celého světa, a do 10 let je tu filmová podoba, kterou nepředčí nic! Každý můj kamarád dostane dárek, až knížka vyjde.

Kvůli těmhle knížkám jsem mněl malý průšvih v práci, nebyl jsem schopnej počkat osm hodin, tak moc mně to chytlo, mělo by u všech bejt napsáno varování že: Ke čtení je nezbytné si vzít dovolenou. :-)

ja jsem dospeli clovek, a moc me libilo.. tesilo me novy dil- (prominte me za chibi jasem cizinec a ucim se cestinu)

Jana – Knížka je moc krásná. Dcery ji čtou pod dekou a svítí si u toho baterkou. Tak se jim moc líbí.

Krásně napsaný příběh, velmi čtivé, nedočkavě čekáme na další díl. kniha putuje po cele rodině a známých :) , dcera – 9 let, přestala sledovat i televizi, tajně i čte večer až do noci. nedokáže se odtrhnout. celá serie je naprosto dokonalá .
spisovatelka píše,že se nechala inspirovat Harrym Potterem, ale tento příběh je mnohem mnohem lepší :) :)

Kdo by odolal takovým nádherným vzkazům? Tohle je nejbáječnější „honorář“, jakého se autor může dočkat. Díky povzbuzování jsem psala a psala, až se zrodilo devět dílů.
První čtyři díly jsem poslala do literární soutěže, kterou každoročně pro autory vyhlašuje Albatros. Po nějaké době se mi ozvala redaktorka z vydavatelství: „Víte, váš příspěvek jsme nakonec ze soutěže vyřadili, protože tak úplně neodpovídá zadání…“
„Chápu,“ reagovala jsem se zklamaným povzdechem.
„Ale nám se líbí, takže bychom zkusili vydat dva díly. Pokud se na trhu chytnou, pak možná i ty další.“
Takovou nepředstavitelnou radost zažije autor asi jen jednou v životě – a to když vydavatel projeví zájem o jeho první knihu. Celé dva dny jsem chodila s hlavou v oblacích.
Texty zdarma jsem musela ke své lítosti z internetu stáhnout, neboť smlouva je smlouva. Na stará kolena jsem spadla do role „začínající spisovatelky“. A můj dětský sen se mi konečně v důchodovém věku splnil.

Dovolte mi na závěr ještě malou poznámku o pirátství. Říká se, že internetoví piráti připravují autory a vydavatelské firmy o velké peníze. Mezi námi – toto tvrzení se nedá matematicky vyhodnotit. Já osobně bych nejraději autorská práva vůbec neřešila, protože svým internetovým čtenářům (i pirátům) vděčím za mnohé. Hned v počátcích ukradli krásné obrázky a přiřadili je k mým knížkám. Cítila jsem se jejich zájmem poctěna. Mnoho lidí mi napsalo milé komentáře a ty fungovaly jako nejlepší (a neplacená) reklamní kampaň. Po svých zkušenostech rozhodně nesouhlasím s názorem, že to, co už prošlo internetem, nikdo neotiskne, protože by se kvůli tomu kniha neprodávala. Opak je pravdou. Knihu si koupili i ti, kdo už text z internetu znali.


Ilka Pacovská

Ilka Pacovská_podobenkaNarodila se 20. února 1954, po studiu na knihovnické škole pracovala v knihovnách, archivech a televizních časopisech. Je vdaná a bydlí v Praze. Po narození staršího syna přibyla do její rodiny trojčata.

V současné době se raduje ze sedmi vnoučat. Koncem roku 2015 by měl vyjít poslední devátý díl její fantasy série Sedmý smysl pod názvem Bez práva na život.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrov zasvěcení

Pacovaská, Ilka

Albatros, 2012

zobrazit info o knizeSmrt kouzelného džina

Pacovská, Ilka

Albatros, 2012

zobrazit info o knizeÚnosce draků

Pacovská, Ilka

Albatros, 2013

zobrazit info o knizeVrať drakovi, co je jeho

Pacovská, Ilka

Albatros, 2013

zobrazit info o knizePrůvodce ztracených

Pacovská, Ilka

Albatros, 2014

zobrazit info o knizeOtrocká krása

Pacovská, Ilka

Albatros, 2014

zobrazit info o knizeZlodějíček z pátých hradeb

Pacovská, Ilka

Albatros, 2015

zobrazit info o knizeDračí cejch

Pacovská, Ilka

Albatros, 2015

zobrazit info o knizeBez práva na život

Pacovská, Ilka

Albatros, 2015

Šuplíkové příběhy - DISKUZE

Počet reakcí: 10
  1. Petra napsal:

    Dobrý den,
    serie knih Sedmý smysl miluji a moc bych si přála, abyste napsala jedenáctý díl. Bylo by to vážně ůžasné. Jinak si asi nejspíše napíši jedenáctku sama.

  2. zmodry zmodry napsal:

    Dobrý den, dnes mi byla doručena kniha Wangovi vs. svět. Za výhru moc děkuji.

  3. Hanka napsal:

    Dobry den,
    Ke knížkám jsem se dostala na zakladni škole z knizního časopisu Albatros. Proto jsme s rodiči koupili první díl a ja jsem jej skusila číst,ale kniha se mi nejdříve nelibila a tak jsem ji odložila asi po dvou letech jsem se knim znovu vrátila a celou sérii (včetně 10 dílů) přečetla za tři měsíce. Teď ctou knihy mama se setrou a moc se jim to líbí.
    Děkuji za úžasný nápad napsat tak uzasne knihy a myslím si, že kdyby se natočily filmy byly lepsi nez celý Harry Potter.
    Hanka

  4. Jan napsal:

    Čet jsem prvních 7 knih zdarma, když vycházely na palmknihách, nedávno jsem zjistil, že knihy vyšly I papírově. Všechny jsem si je koupil a přečet znova.

  5. Iveta Langrová napsal:

    Dobrý den paní Pacovská,

    velice děkuji za všechny díly Sedmého smyslu. Jsou úžasné. Dcera dostala ve škole za úkol vybrat si jakoukoli knihu a přečíst ji. Zašla jsem tedy do našeho malého kralupského knihkupectví a v polici pro děti a mládež vybrala první díl Sedmého smyslu. Drak a jednorožec na obale i stručné povídání vzadu mi přišly fajn. Osmiletá dcera knihu během dvou měsíců přečetla a chtěla další díl. A tak to šlo dál. Vždy, když dočetla, ptala jsem se, jestli mám kupovat další díl, nebo ne. A ona chtěla ve čtení pokračovat. Překvapovalo mne, že dokáže přečíst tolik stran. Neustále žadonila, abych si knihy také přečtela. A tak jsem nedávno začala. Každý týden jeden díl – byly úchvatné. Moc za ně děkuji.
    Nedávno jsem kolegům na školení říkala, že bych se s Vámi ráda potkala. V těch knihách je spousta moudrosti.
    Dnes jsem se pokusila najít o Vás nějaké informace a přečetla si, že pocházíte z Kralup nad Vltavou. Přislo mi to opravdu legrační. My v Kralupech žijeme celý život.
    Ze setkání mám trochu strach, protože nevím, co bych říkala a dělala. Neumím to. Nicméně to, co jste napsala mne naprosto fascinuje. Zajímalo by mne, jak se ty příběhy ve Vás vzaly, jak k Vám přišly… Osobně mi velmi chybí představivost a Vy popisujete to, čeho je člověk schopen, jak by reálně mohl rozvíjet své zatím skryté schopnosti…

    Ještě jednou děkuji a přeji Vám hluboký vnitřní mír

    Iveta Langrová

  6. horeva napsal:

    Vážená paní Pacovská, před čtyřmi lety jsem ulehla s vyhřezlou plotýnkou. Bylo to tak zlé, že jsem se nemohla ani dívat na televizi, jenom číst. Naštěstí jsem v té době měla právě novou čtečku Kindle a v ni vaši sérii o Hance, tehdy sedmidílnou. Je naprosto skvělá a pomohla mi překonat dobu, kdy jsem na tom nebyla dobře. Když jsem po nějakém tom roce zjistila, že se kniha začala vydávat, hned jsem si ji koupila a čtu znovu. Cítila jsem to i jako dluh vůči vám. A těším se na pokračování, které ještě neznám. Do čtení se už dala i moje dcera a vnučka. Děkuji a přeji hodně zdraví. Eva

  7. Ilka Pacovská napsal:

    Je povzbuzující číst takové milé komentáře. Všechny přispěvatele srdečně zdravím a děkuji, že si našli chvilku, aby mi udělali radost.

  8. Lenka Plchová napsal:

    Vážená paní Pacovská,
    nezbývá než souhlasit se všemi těmi báječnými komentáři. První knížku vyhrála dcera (10 let) na dětském karnevale. Doslova jsme ji zhltaly obě naráz a to byl třetí díl, a tak nezbývalo než doobjednat všechny díly. Já jsem dnes dočetla 8. díl a jak psal jeden pán, jen doufám, že mě v práci nechytnou. Doufám, že teď chvíli vydržím, protože mě čeká už jen ten poslední a pak nevím, co budu dělat. Možná jsem 40letá mamina, ale Vaše knížky mě úplně pohltily a mou dcerku samozřejmě také. Snad se ještě dočkáme dalšího pokračování. Je to neúžasnější série knih, které jsem četla za posledních 10 let a že čtu hodně a ráda. Díky Vám do toho „spadla“ i moje dcera, což je v dnešní tobě mobilů a tabletů zázrak. Děkuji!!!!!!!!!! Plchová

  9. Slávek napsal:

    Přečetl jsem první díl od Vás.
    Není to šálek mé kávy, ale dovedu si představit, že mladší generaci to osloví. Zkusil jsem také něco napsat, ale v tom Vašem má můj obdiv vložená fantazie do příběhu.
    Zvolila jste, zřejmě necíleně, způsob spisovatelského růstu, který byl úspěšný a to je inspirující.
    Přát Vám úspěch už příliš nepotřebujete, ale přeji ať trvá.
    Sl.

  10. Hanka napsal:

    Moc krásně napsané a knihy mohu jen doporučit, jsou úžasné. Osobně se mi asi nejvíce líbí Ostrov zasvěcení a Otrocká krása.

Napsat komentář